Lekari traže smenu ministra Lončara

0
2023
Zlatibor Lončar / Foto: krik.rs/Dragana Udovičić

Vlada Srbije treba da razreši dužnosti ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog urušavanja dostojanstva i ugleda lekarske profesije, navodi se u zahtevu Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

U obrazloženju zahteva, koji je 9. marta 2018, upućen premijerki Ani Brnabić, sindikalci su istakli da Lončar vređa kolege, ne poštuje Hipokratovu zakletvu i nesavesno se ponaša prema pacijentima, zbog čega ga smatraju odgovornim za loše stanje zdravstva u Srbiji. Ministar je, tvrde članovi SLFS, ignorisao njihove pozive za saradnju i predloge za poboljšanje urušenog zdravstvenog sistema.

– Kako ministar zdravlja odgovara za svoj rad Vladi, zahtevamo njegovu hitnu smenu, koju smatramo neophodnom merom zarad očuvanja ugleda i časti lekarske profesije – ističe se u zahtevu SLFS.

Konkretan povod za ovu odluku Sindikata dao je ministar Lončar. Gostujući na Radio-televiziji Srbije izneo je niz neistinitih tvrdnji o kolegama iz kraljevačke Opšte bolnice „Studenica“.

Anesteziolozi te bolnice krajem januara odbili su da rade jer aparati za anesteziju nemaju potvrdu o funkcionalnoj ispravnosti, koja garantuje njihovu bezbednu upotrebu. Rade Panić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, rekao je da nije u pitanju štrajk ili obustava rada.

– Zakon zabranjuje korišćenje aparata koji nema potvrdu o ispravnosti. Rad s takvim aparatima predstavljao bi preveliki rizik i lekari bi snosili odgovornost za sve što se desi pacijentu. To je nebezbedno ne samo za pacijenta, čiji život može biti ugrožen, nego i za anesteziologe i sve u operacionoj sali – tvrdi Panić.

U kraljevačkoj Opštoj bolnici dnevno se obavlja 20-30 operacija. Zbog problema s aparatima, operacije se vrše samo u hitnim slučajevima, dok je većina odložena ili prebačena u drugu zdravstvenu ustanovu. Anesteziolozi su nekoliko dana radili bez atesta aparata. Pošto menadžment bolnice nije ispunio obećanje da će rešiti problem, lekari su procenili da više ne smeju da preuzimaju toliki rizik i da snose odgovornost ukoliko nešto krene naopako tokom operacije.

Da Vas podsetimo:  Frilenseri zahtevaju od Vlade da povuče svoj predlog
Foto: predragpopovic.wordpress.com

Kad je obavešten da lekari odbijaju da rade na neispravnim aparatima, direktor „Studenice“ Zoran Mrvić im je zapretio otkazom. Anesteziolozi su zahtevali da Mrvić potpiše pismenu naredbu, ali Mrvić je to odbio. Ministarstvo rada i njegova Uprava za bezbednost nisu reagovali, ali jeste ministar zdravlja.

– Ma, kako da ne… Koji anesteziolozi? Bave se politikom, nemaju veze sa medicinom. Ustao sindikat koji nije reprezentativan i sad spremaju štrajkove, zato što su plaćeni od nekih tamo. Šta misle, da mi ne znamo šta oni rade i ko ih plaća. Imamo podatke o protoku novca, kako im je uplaćeno, šta i kako rade – vikao je, vidno uznemiren, ministar Lončar.

Službe anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog lečenja Opšte bolnice „Studenica“ demantovale su Lončara i zahtevale njegovo izvinjenje za uvredljive tvrdnje da su „strani plaćenici“ i „sitne plaćene grupe“ koje po pozivu „nekih tamo“ skidaju nalepnice sa aparata za anesteziju.

– Ministar Lončar je izneo niz tvrdnji, koje su jasnim dokazima utvrđene kao neistinite. Smatramo ga direktno odgovornim za iznošenje neproverenih i neistinitih informacija u javnost. Lončar je lekare koji su zabrinuti za sigurnost pacijenata predstavio kao „neku tamo grupicu“ koja organizuje štrajk i kao političke aktiviste, a ne prave lekare. I, najvažnije, izneo je neistinite tvrdnje da su aparati funkcionalno ispravni. Ministarstvu zdravlja je 6. februara 2018. upućen dopis sa dokazima ovlašćenih servisera aparata za anesteziju. Ljudi koji se leče u ustanovama sa funkcionalno neispravnim aparatima imaju pravo da znaju za stanje u kome se ti aparati nalaze, a zdravstvena ustanova je dužna da se brine za njihovo zdravlje, ne da ga ugrožava. Tvrdnja da su aparati za anesteziju i respiratori u „Studenici“ i uopšte aparati u Srbiji bezbedni direktno je opovrgnuta radnjama i delovanjem servisera koji su popravljali predmetne aparate. Ministar Lončar je svojim izjavama doveo javnost u zabludu – ističe Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Takođe, Lančar je narušio ugled Sindikata, predstavljajući ga kao „političku organizaciju, plaćenu za podsticanje prekršajnih radnji lekara i organizovanje štrajka“.

Da Vas podsetimo:  Kome to smeta pominjanje organizovanog kriminala !!!

– Molimo da se poštuju prava na sindikalno udruživanje i da se ustanova sindikata, kao takva, ne urušava i ne dovodi u vezu sa politikom. Osnovni zadaci SLFS, kao i drugih sindikata u struci, jesu predstavljanje, unapređenje i zaštita profesionalnih i radnih interesa naših članova, te zahtevamo poštovanje nas, kao predstavnika lekara i svih zaposlenih u zdravstvu – navodi se u dopisu SLFS, kojim se od Vlade Republike Srbije zahteva hitna smena ministra Zlatibora Lončara.

Foto: sindikatlfs.rs

Za četiri godine ministarskog staža, u tri različite vlade, nekoliko puta je tražena ostavka Lončara. Lekari su ukazivali na njegovu odgovornost za katastrofalno stanje u zdravstvu, a političari na njegovu nikad razjašnjenu vezu s Dušanom Spasojevićem, vođom zemunskog klana. Pored toga, Lončar je imao značajnu ulogu u udesu helikoptera, kad je stradalo sedmoro ljudi. U prljavoj kampanji protiv jednih novina, ministar zdravlja je javno, na televiziji Pink, pokazao i čitao medicinsku dokumentaciju određenog pacijena. Iako je na najdrastičniji način prekršio lekarsku etiku i nekoliko zakona koji štite ljudska prava, nije snosio nikakvu odgovornost. Istražni organi nisu se bavili optužbom da je zloupotrebljavao službeni položaj prilikom sklapanja ugovora s farmaceutskom kućom „Novartis“.

Ipak, u najavama rekonstrukcije aktuelne Vlade, predviđene za sredinu aprila, pominje se i mogućnost da Lončara na mestu ministra zdravlja nasledi Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i nosilac liste Srpske napredne stranke na nedavnim beogradskim izborima. Ako Lončar zaista bude smenjen, to neće biti urađeno na zahtev Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, već iz nepoznatih razloga kojima se rukovodi Aleksandar Vučić. U svakom slučaju, ministrove neistine o lekarima iz kraljevačke bolnice i insistiranje da rade na neispravnim aparatima, rizikujući živote pacijenata, zaslužuju ne samo političke, nego i krivične sankcije.

Da Vas podsetimo:  Milionski ugovori za javno osvetljenje iz 2020. godine

Predarag Popović

predragpopovic.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime