Lekić: Izjava Ane Brnabić o novinarima skandalozna

0
1154

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić ocenio je izjavu premijerke Ane Brnabić o medijima koji istražuju imovinu političara kao skandaloznu. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je da političari njenog ranga ne bi smeli da iznose takve stavove o novinarima u javnost.

Foto: N1

„Skandaloznu izjavu Brnabić o ‘takozvanim istraživačkim medijima’, koji, gle bezobrazluka, istražuju imovinu funkcionera, jedino amortizuje činjenica da je premijerka postala svestrana ličnost: jedno misli, a drugo govori“, rekao je Lekić agenciji Beta.

On je dodao da mu deluje kao da su premijerku „zaposeli duhovi pričljivog Ivana Tasovca i objektivnog Nebojše Krstića“.

„Slutim, međutim, da nije daleko dan kad će progovoriti kako zaista misli a taj čin, osim odlaska iz premijerske fotelje, označiće i potpuno novi stajling: crna majica, ispod belog sakoa, na kojoj će pisati: ‘Oprostite mi moju ružnu prošlost’“, naveo je Lekić.

Premijerka Brnabić je sinoć na Radio televiziji Srbije izjavila da „takozvani“ istraživački novinari istražuju imovinu funkcionera i njihove rodbine u skladu sa svojim željama.

„Mi u ovom trenutku imamo razne takozvane istraživačke medije koji kako god hoće, bez ikakve odgovornosti i bez toga da njih neko pozove na odgovornost, kopaju po imovini funkcionera, što je u potpunosti ‘okej’ i pošto to nije u skladu sa zakonima, oni sami u skladu sa svojim željama određuju šta je bliža, a šta dalja porodica“, rekla je Brnabićeva.

Dojčinović: Brnabić se ponovo meša u nešto što ne razume

Urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović izjavio je danas, komentarišuću tu izjavu premijerke Ane Brnabić, da političari njenog ranga ne bi smeli da iznose takve stavove o novinarima u javnost.

On je agenciji Beta rekao da Brnabićeva često komentariše šta bi novinari trebalo, a šta ne bi trebalo da rade i da se ponovo meša u nešto što nije u okviru njenog rada i da se ponovo meša u nešto što ne razume.

Da Vas podsetimo:  Vučić uveče rekao da Danas radi protiv države, ujutru pred redakcijom osvanuli leci koji urednika prikazuju kao albanskog teroristu

Dojčinović je kazao da je nelogično da novinare koji se bave imovinom političara naziva „takozvanim istraživačkm novinarima“.

„Mi i naše kolege osvojili smo više međunarodnih nagrada za naš rad i ne razumem zašto nas naziva takozvanim novinarima“, rekao je Dojčinović.

On je dodao da su izjave premijerke o medijima često kontradiktorne, jer u istoj rečenici ona koristi rečnik Srpske napredne stranke, nazivajući novinare takozvanim novinarima koji ispituju imovinu političara, a na kraju kaže da je to „okej“.

Čečen: Ne znam da li je gore da premijerka ne zna zakon ili se pravi da ga ne zna

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen izjavio je da ne zna da li je gore da premijerka Ana Brnabić na zna zakon ili se pravi da ne zna zakon, kada je reč o istraživanju imovine političara i osoba koje su povezane sa njima. Čečen je rekao da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jasno definiše koja su sve povezana lica čija se imovina može istraživati i da će CINS nastaviti da istražuje njihovu imovinu.

„Mogu da obećam premijerki da ćemo istraživati imovinu onih koji su povezani i sa njom i sa predsednikom, i kada odu sa te funkcije, jer je takav zakon“, rekao je Čečen.

Komentarišući premijerkinu izjavu da će se usvajanjem zakona o poreklu imovine prestati sa senzacionalizmom, Čečen je rekao da se senzacionalizmom bave mediji sa najnižim standardima.

„Senzacionalizmom se bave mediji najnižih standarda, a ne mi. Mi dobijamo međunarodna priznanja, zato što poštujemo profesionalne standarde“, rekao je.

On je citirao i Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, član dva koji se odnosi na povezana lica sa javnim funkcionerima:

Da Vas podsetimo:  Nezavisno novinarstvo se suočava sa najvećom krizom u poslednjih nekoliko godina

„Povezano lice je supružnik ili vanbračni partner funkcionera, krvni srodnik funkcionera u pravoj liniji, odnosno u pobočnoj liniji zaključno sa drugim stepenom srodstva, usvojitelj ili usvojenik funkcionera, kao i svako drugo pravno ili fizičko lice koje se prema drugim osnovama i okolnostima može opravdano smatrati interesno povezanim sa funkcionerom“.

Sejdinović: Ana Brnabić je medijski nepismena

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kritikovao je izjavu predsednice Vlade Srbije Anu Brnabić o medijima koji istražuju imovinu političara i rekao da je premijerka „medijski nepismena“.

„Ponekad zbog izjava Ane Brnabić imam takozvani transfer blama. Iz njenih izjava prosto isijava neznanje, medijska nepismenost, sa jedne, i arogancija, sa druge strane. Tužno, ali i štetno, i veoma opasno“, rekao je Sejdinović agenciji Beta.

On je „svesrdno“ preporučio Ani Brnabić da „iskoristi slobodno vreme kako bi naučila kakva bi trebalo da bude uloga medija u društvu“.

„Uloga medija u društvu, između ostalog, podrazumeva da su mediji kontrolni mehanizam u društvu koji upravo služi da ukazuje na zloupotrebu vlasti i moći. Mediji to treba da čine i zbog Kodeksa novinara“, rekao je Sejdinović.

Georgiev: Premijerka ne razume ili neće da razume

Koordinator projekta Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgiev izjavio je da načinom na koji političari komentarišu istraživačke medije pokušavaju da diskredituju te iste medije.

„Način na koji komentarišu, služi za našu diskreditaciju, jer ne mogu da opovrgnu stvari u našim istraživanjima i to je loše“, rekao je Georgiev.

On je rekao da je mislio da će premijerka razumeti ulogu medija u demokratskom društvu, ali da ona to ne razume ili neće da razume.

cenzolovka.rs / Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime