Lep gest Gradske biblioteke u Zrenjaninu oduševio ljude

0
992

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina preduzela je neophodan potez ne bi li naterala članove, bivše i sadašnje, da vrate knjige koje su pozajmili i nikada nisu vratili u biblioteku. Taj potez je mnoge oduševio.

Naime, na samom ulazu u biblioteku postavljena je kutija na kojoj piše: „Vratite knjige koje ste odavno pozajmili. Članska kartica nije potrebna“.

Članovima biblioteke je omogućeno da vrate davno pozajmljene knjige tako što će ih odložiti u kutiju, bez susreta sa bibliotekarima i pokazivanja članske karte. Zašto su se odlučili na ovaj korak, za portal zrenjaninski.com objašnjava portparolka ove ustanove Jelena Đorđević Perc.

„Iz iskustva znamo da osećaj nelagode zbog neispunjenih obaveza ljude dovodi u situaciju da odugovlače sa dolaskom u biblioteku. Imaju grižu savesti i naposletku potpuno odustanu od vraćanja knjiga. Želeli smo da nikome ne bude neprijatno. Smatramo da uljudnom molbom možemo postići daleko više nego opomenama i kažnjavanjem. Voleli bismo da se sugrađani odazovu u što većem broju i tako pokažu da smo u pravu. Prvog dana, nakon objave na društvenim mrežama, kutija je bila do pola puna. Vraćene su, između ostalih, i knjige pozajmljene 2014. godine, a korisnici biblioteke su nam se hvalili da ih je naša kutija inspirisala da na sličan način potražuju stvari koje su pozajmili komšijama i prijateljima“, objašnjava Đorđević Perc.

Uspeh ove akcije, smatra ona, mogao bi da bude lep primer da ne mora sve silom, a bibliotekarima bi mnogo pomogao da utvrde kakvo je realno stanje knjižnog fonda i tako lakše završe posao na koji ih zakon obavezuje, odnosno reviziju.

Izvor: BIZLife/Zrenjaninski.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime