Leskovac opet u „zejtin kapanji“ – Predizborni marketing ili samo „crkavica“ od pomoći?

0
40

Grad Leskovac planira da i ove godine podeli 29.360 paketa osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava kao pomoć penzionerima sa primanjima nižim od 30.000 dinara i korisnicima socijalne pomoći.

Za ove potrebe raspisana je javna nabavka u vrednosti od 20 miliona dinara.

“Predviđena je pomoć u paketima sa osnovnim životnim namirnicama (brašno, šećer, so , ulje , pasulj, pirinač) i osnovnim dezinfekcionim sredstvima ( sapun , toalet papir) i vitaminskim napitakom za podizanje imuniteta i očuvanje zdravlja”, navodi se u specifikaciji javne nabavke.

Još uvek nije poznato kada će se deliti ovi paketi, a prošle godine je deo javnosti kritikovao činjenicu da je vrednost jednog takvog paketa zapravo 592 dinara, te da je socijalna karta prilikom podele mogla da se uradi drugačije. Tada je za kupovinu istog broja paketa iz gradskog budžeta bilo izdvojeno 17,4 miliona dinara.

“U pitanju je 29.360 paketa pomoći za socijalno ugrožene i penzionere sa primanjima ispod 30.000 dinara. U Leskovcu sa okolnim mestima živi malo više od 100.000 stanovnika. Znači da četvrtina ljudi živi na ivici egzistencije. Grad Leskovac je za ovu „pomoć“ izdvojio 17,4 miliona dinara. Ako 17.400.000 podelimo sa 29.360 paketa dolazimo do iznosa od 592 dinara. Da li mislite da zaista nekome možete pomoći sa paketom koji vredi 592 dinara?”, komentarisao je u martu prošle godine administrator popularne Fejsbuk stranice i često kritički nastrojene prema leskovačkoj vlasti pod imenom “Savest grada Leskovca” i člnak Gradskog odbora SSP, Nikola Antić .

Iz pojedinih udruženja građana smatraju da je trebalo da se taj novac raspodeli na drugačiji način, kao i da se uradi drugačija socijalna karta primaoca, ali su i mišljenja da su paketi samo “maska” za predstojeće izbore.

Da Vas podsetimo:  Kurti teroriše srpske zatvorenike u Podujevu

“Kako i zašto baš sada ovi paketi? Kako i zašto baš sada pomoć omladini od 100 evra ili 20.000 dinara pomoći penzionerima? Državni zvaničnici i lokalni vlastodršci jako dobro poznaju mentalitet ovog napaćenog naroda – istog onog koji nije zainteresovan da izađe na referendum i donese krucijalnu i važnu odluku za budućnost ove zemlje, ali olako stane u red ‘jednokratnu pomoć’. To je još jedan dokaz u kakvnom društvu živimo”, komentariše za Rešetku Aleksandar Rangelov iz Udruženja građana “I ja se pitam”.

“Mislite da par kilograma praška, dve sardine, pakovanje makarona i litar zejitina rešava probleme građana? Mislite li da to nekome može da reši probleme? Ili bar da ih ublaži? Kako da upotrebe taj prašak ako nemaju novac za struju i vodu? Da li će im zejitin biti lek pošto neki ni za lekove nemaju. Ostaje samo toalet papir…”, nadovezuje se Antić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kazao je u martu prošle godine prilikom podele ovih paketa da zapravo najviše kritikuju oni koji su samo posmatrači.

“Najpre, mislim da je ovo što smo uradili, i to prvi u Srbiji, zaista za pohvalu i da nema mesta kritici. Uostalom, mi smo morali da napravimo neki presek. To što pričaju – moglo je ovako, moglo je onako; mislim da je potpuno neopravdano. I nemam ništa protiv, neka raspodele onako kako smatraju kada budu oni imali odgovornost. Mi smo obećali građanima i ispunili to obećanje, tako će biti i u narednom vremenskom periodu”, kazao je tada gradonačelnik.

https://resetka.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime