Leskovački apotekari naredne nedelje ispred Vlade traže zaostale plate

0
1064
Zatvoreno 11 državnih apoteka / Foto: B. A.

Zbog toga što im se duguje 38 plata i egzistencija im je ugrožena, a reorganizacije Apotekarske ustanove nije donela boljitak, osmoro preostalih leskovačkih apotekara, koji i dalje rade u okviru ove državne ustanove, sa svojim porodicama će protestovati ispred Vlade Srbije u četvrtak, 11. juna.

Radnici apoteke Hipokrat, jedine preostale apoteke u državnom vlasništvu u Leskovcu, bez plate su radili i za vreme vanrednog stanja, a njihovom strpljenju, kako kažu, došao je kraj i moraju da posegnu za radikalnim merama – zakazali su protest u Beogradu koji bi, po njihovim rečima, mogao da preraste i u štrajk građu, ako se njihovim zahtevima ne udovolji.

Kažu da su se u protekle 3 godine obraćali svim relevantnim institucijama – od lokalne samouprave, do Ministarstva zdravlja, Ministarstva za lokalnu samoupravu i Ministarstva rada, kao i kabinetu premijerke Ane Brnabić, predsedniku Aleksandru Vučiću, ali su svi zahtevi bili ignorisani i nipodaštavani od svih.

Za poslednje tri godine imali smo samo laži i odlaganje naših osnovnih ljudskih prava, prava na lični dohodak i normalan život. Prinuđeni smo ovom prilikom da posegnemo za još jednim instrumentom za ostvarivanje naših prava, a to je miran i nenasilan socijalni protest ispred zgrade Vlade Republike Srbije, jer je naše strpljenje na izmaku, a naše porodice gladne i iznemogle od godina čekanja na rešenje naših problema – kažu apotekari.

Preostalih osmoro apotekara, koji su nakon reorganizacije ostali da rade u jedinoj preostaloj apoteci Apotekarske ustanove Leskovac, i dalje odlaze redovno na posao, za koji kažu, da nije plaćen i trenutno im se duguje 38 plata.

Naši egzistencijalni uslovi za život su ugroženi, a znamo da je svaki problem rešiv, ukoliko se svi nadležni organi pridržavaju zakona. Tokom epidemije smo sve vreme bili prisutni na poslu i izneli veliki teret u borbi protiv zarazne bolesti, uvek smo bili tu kada je bilo potrebno državi, ali država nas uporno ignoriše i neće da nas sasluša – kažu zaposleni.

Da Vas podsetimo:  MIRKO GRAD ZAMENIO SELOM KOJE JE U TRCI ZA NAJLEPŠE NA SVETU: U njemu sad pravi zlatiborski sir na alpski način!

Oni tvrde da su ostale Apotekarske ustanove u celoj Srbiji, koje su bile u sličnoj situaciji kao i oni sada, u proteklom periodu rešile svoj status putem socijalnog programa ili na neki drugi način, a u protestu ispred Vlade Srbije pridružiće im se i kolege iz Bora i Novog Pazara koji su u sličnoj situaciji.

Planiramo da svi radnici AU Leskovac sa svim članovima svoje porodice, supruzima, roditeljima i decom, od kojih ima i majki sa po troje dece, kao i samohranih majki, 11. juna izrazimo svoje zahteve ispred Vlade u nadi da će nas napokon neko saslušati i predložiti neko rešenje našeg statusa – kažu apotekari.

Imaju samo 2 zahteva – isplata zaostalih ličnih dohodaka za predhodne tri godine i rešenje statusa, preko socijalnog programa ili na neki drugi način koji budu ugovorili, a ukoliko se zahtevima ne udovolji ili se tom prilikom sa nadležnima ne napravi plan ili predlog rešenja njihovih problema, spremni su, kako kažu, i da protest radikalizuju sa članovima porodica, pa i da stupe u štrajk glađu ispred zgrade Vlade Republike Srbije

Mi drugog izbora i alternative nemamo. Ostaćemo ispred zgrade Vlade Republike Srbije koliko bude bilo potrebno ili sve dok neko napokon ne uzme da reši naše dugogodišnje probleme. Pozivamo Vladu Republike Srbije da još jednom preispita svoje namere prema nama, da sedne za sto sa nama i dogovorimo neko rešenje koje će biti prihvatljivo za sve strane, jer kada budemo izašli na ulice idemo do kraja i nećemo odustati i od najradikalnijih mera – kažu zaposeleni.

Podsetimo, leskovačka Apoteka godinama je u finansijskim problemima, a zbog neisplaćivnaja zarada, radnici koji su ostali najavljivali su i ranije štrajk, a kako je početko godine saopšteno Apotekarska ustanova je uknjižila objekte u katastru i planira da izdaje lokale.

Da Vas podsetimo:  Strankama koje su prešle cenzus mesečno oko 1,3 miliona evra iz budžeta

Ljubomir Filipov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime