Leskovački poslanici uglavnom ćute u srpskom parlamentu

0
1090

poslanici-leskovacki-720x540Vlasotinački narodni poslanik Velibor Stojković jedini i poslednji put govorio u srpskom parlamentu 31. jula 2014. godine.

LESKOVAC – Narodni poslanici iz Leskovca i Vlasotinca, njih petoro, govorili su u Republičkom parlamentu ukupno 13 puta u prvoj polovini ove godine, a za to vreme u svojim obraćanjima nisu ukazali na probleme iz svoje lokalne sredine, pokazuju statistčki podaci.

Svi su članovi Srpske napredne stranke a najaktivniji među njima bio je poslanik Ninoslav Girić koji je čak 7 puta izlazio za govornicu. Olivera Pešić i Žarko Bogatinović su imali po tri obraćanja dok se Goran Vukadinović i vlasotinački poslanik Velibor Stojković ovom domu nisu obratili ni jednom

O Leskovcu ni reč?

Nekada
Prema raspoloživim podacima, najaktivniji i najžešći opozicioni poslanici iz Leskovca bili su, ubedljivo, Bojana Ristić (SPO) i Goran Cvetanović (SRS), koji su, ne samo govorili o Leskovcu i zalagali se u njegovu korist, već oponirali i vladajućim partijama i na druge teme.

Iako transkripti njihovih skupštinskih izlaganja govore suprotno, ovi narodni poslanici tvrde da su im lokalni problemi jako bitni i da ukazuju na njih uvek kada za to imaju priliku.

2015-11-25_234616
Velibor Stojković jedini i poslednji put govorio u srpskom parlamentu 31. jula 2014. godine.

„U svakoj raspravi provučemo probleme iz Leskovca ili ukažemo na primere dobre prakse koji se mogu primeniti u ostalim lokalnim samoupravama. Ja sam se u ovoj godini desetak puta našla na spisku za govor, ali ne dobijem uvek reč jer ponekad poslaničkoj grupi istekne dozvoljeno vreme, ili nas šef naše grupe skine sa liste govornike, praveći prioritete“, tvrdi narodna poslanica Olivera Pešić.

Velika partija

Ona je u narodnom parlamentu najviše raspravljala o Zakonu o finansiranju političkih partija i Zakonu o privatizaciji, Girić o zdravstvu, dok je Bogatinović bio najaktivniji u raspravama o poljoprivredi i zaštiti životne sredine.

Glas Gorana Vukadinovića se možda nije čuo u prvih 6 meseci ove godine ali je ranije aktivno govorio o sportu, privredi i odabiru sudija gde je izneo i probleme leskovačkog Osnovnog suda.

Da Vas podsetimo:  I posle odluke SNS-a da nema predizbornih mitinga, na jugu već održali dva

„Mi iz Leskovca se redovno sastajemo i konsultujemo pred svako skupštinsko zasedanje i dogovaramo kako možemo da delujemo u narodnom parlamentu. Ipak sve zavisi od dnevnog reda i onoga o čemu se raspravlja“, kaže Vukadinović.

„SNS im ne dozovljava da se iskažu“

Pojedini prethodnici sadašnjih narodnih poslanika ističu da naši predstavnici u Narodnom parlamentu i nisu baš aktivni koliko za to imaju realnu mogućnost.

Aleksandar Pejčić
Aleksandar Pejčić

Nekadašnji narodni poslanik DSS-a Aleksandar Pejčić priseća se da je u Narodnoj skupštini govorio jednom nedeljno, a za slabo angažovanje svojih naslednika krivi isključivo njihovu poslaničku grupu.

„Srpska napredna stranka ima oko 140 poslanika i naravno da onda ne mogu da dođu do izražaja. Sigurno je da manje govore nego što sam ja za to imao prilike, ili svojevremeno narodna poslanica Snežana Plavšić. Ono što mogu da savetujem je da se trude da se sami istaknu“, ističe Pejčić.

Dodaje da se u Narodnom parlamentu o problemima Leskovca može pričati svakodnevno: o neravnomernom regionalnom razvoju, nezapošljavanju, razvoju privrede i poljoiprivrede.

Transkripte govora leskovačkih narodnih poslanika možete pročitati na sajtu otvorenog parlamenta koji je napravlje radi informisanja građana o radu parlamenta i uspostavljanje redovne komunikacije između građana i njihovih izabranih predstavnika.

Plata od preko 90 hiljada za – ćutanje

Vlasotinački narodni poslanik Velibor Stojković jedini i poslednji put govorio u srpskom parlamentu 31. jula 2014. godine i to o Zakonu o privatizaciji.

Inače, ima najduži poslanički staž od svih svojih kolega jer je svojevremeno bio i poslanik Savezne skupštine SRCG u Srpskoj radikalnoj stranci.

Kao poslanik mesečno neto zarađuje 70.000 dinara iz republičkog budžeta, a država mu isplaćuje i paušal u iznosu od 27.320 dinara.

Poslanik Girić u “izolaciji”

Kada smo pitali narodne poslanike da li je možda Ninoslav Girić, kao najaktivniji za govornicom, možda i inicijator i „predvodnik“ takozvane lokalne grupe na internim sastancima pred skupštinska zasedanja, odgovorili su da se svi međusobno dogovaraju o budućim raspravama.

Da Vas podsetimo:  Niko ne brine o zdravlju ugroženih građana

Interesatno je, ipak, da niko od kolega nije mogao da nam da njegov kontakt telefon „jer ga nemaju upisan u mobilnom telefonu“.

(Kraj)dum

Jugmedia.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime