Let muve bez glave ili Kosovski ciklus Aleksandra Vučića

0
1033

Prilično začuđuje izostanak reagovanja vlasti na učešće srpskih sportista na takmičenju u Minsku na kome su nastupali i Kosovari

Ponašanje Aleksandra Vučića, uz svakodnevne izjave o traženju rešenja za pitanje Kosova i Metohije, podsećalo bi na let muve bez glave kad se iza njega ne bi krila predsednikova namera da u našoj javnosti stvori utisak kako je nemoguće sačuvati taj deo teritorije Srbije. On ulaže natčovečanske napore, uvek je spreman za iznalaženje miroljubivog rešenja za obe strane, pun je razumevanja za interese Prištine, shvata da je dijalog jedini način da se postigne sporazum, ali, nažalost – nema razumevanja kako albanskih pregovarača tako i nekih svetskih moćnika koji ih podržavaju. Sve upućuje na to da će morati da donese veoma teške odluke koje nikako nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije i zakletvom koju je položio kada je izabran za Predsednika države.

A u ogromnim umnim i fizičkim naporima kojima je izložen 24 časa dnevno, nekako mu iz vidnog polja izmiče mogućnost da pregovore sa tvrdoglavim Prištincima prepusti nekom drugom – ali čemu to kad ni taj drugi svakako ne bi ništa više mogao da postigne od njega, koji sve najbolje zna, razume i ume?

Reklo bi se da ova njegova svakodnevna uloga neuspešnog pregovarača nema mnogo veze sa njegovom skorašnjom posetom Belorusiji, ali to je samo na prvi pogled.

AV je, moglo bi se reći, iz čista mira otputovao u Minsk na poziv predsednika Lukašenka, sastao se sa njim i – šta bi drugo – zahvalio mu što Belorusija nije priznala samoproglašenu kosovsku državu.

Zanimljiva podudarnost bila je i u tome što su se u isto vreme u Minsku održavale Druge evropske igre, na kojima je, kako je napisao „najstariji list na Balkanu“, nastupilo 50 selekcija oko 4.000 takmičara u 16 sportova i 200 disciplina. (I još je objavila „Politika“ da je „svečanom otvaranju prisustvovao i predsednik Vučić, koji je u Minsk doputovao na poziv predsednika Lukašenka“.

Da Vas podsetimo:  MALE STRANKE – VELIKI POBEDNICI

Međutim, ono što je taj list napisao u subotu, 22. juna, nije, očigledno, bila obavezna da ponovi i u nedelju, 23. juna. Toga dana, u tom istom „najstarijem balkanskom listu“, čitaoci su mogli da pročitaju malo drugačiju vest: Predsednik Vučić, naime, nije prisustvovao otvaranju Evropskih sportskih igara zbog učešća sportista tzv. Kosova, a i da mu je bilo mnogo teško da kaže domaćinu, to jest, Lukašenku, kako će morati da ga razočara. „Žao mi je što sam razočarao beloruskog domaćina, ali nisam imao izbora“, izjavio je odgovarajućim plačnim glasom kojim se uspešno služi u ovakvim prilikama.

Milorad Dodik, drugi srpski predsednik prisutan ovom događaju, bio je nešto lukaviji, pa je, kad su naišli sportisti Kosovari, izišao da ih ne gleda (iako je možda, svoje negodovanje mogao da izrazi i jednostavnije – žmurenjem i prekrivanjem očiju šakama), da bi se posle njihovog prolaska vratio na svoje mesto.

Postupak predsednika Srbije, koji je odbio da pozdravi selekciju Kosova – iako ne samo nju, već i ostale sportiste na ovom takmičenju – pošto ne priznaje državu pod čijom zastavom selekcija nastupa, nesumnjivo je izazvao veliko odobravanje i oduševljenje među njegovim sledbenicima i ulilo im, po ko zna koji put, nadu da Srbija nikada neće priznati Kosovo.

Početkom meseca juna u Podgorici je odigrana fudbalska utakmica između reprezentacija Crne Gore i Kosova. Selektor Tumbaković i dvojica igrača, Stojković i Ivanić, odbili su da učestvuju u njoj, pa im se Fudbalski savez Crne Gore zahvalio na saradnji. Sportska (i ne samo sportska) javnost u Srbiji imala je samo reči hvale za rodoljubivi čin dotadašnjeg selektora i igrača crnogorske reprezentacije.

Stoga prilično začuđuje izostanak njenog reagovanja na učešće srpskih sportista na takmičenju na kome su nastupali i sportisti Kosovari.

Da Vas podsetimo:  Velika eksplozija na mostu koji spaja Krim sa Rusijom; Moskva: Odgovorićemo adekvatno

Valjda je smatrala da je dovoljno već i to što Aleksandar Vučić nije imao izbora, pa je morao da razočara domaćina, predsednika Lukašenka, te tako nije prisustvovao ceremoniji otvaranja Drugih evropskih igra.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime