Letovanje za najsiromašniju decu

0
1609

2015-07-17_075851

Usluge narodnih kuhinja u Srbiji trenutno koristi oko 35.000 građana, od čega je trećina korisnika dece. Svi oni dobijaju po jedan obrok dnevno, pet dana u nedelji, a neki od njih za vikend jedu samo ono što im ostane od prethodnih dana. Većina tih mališana nikada nije videla more niti je imala prilike da ode negde van svog mesta boravka. Crveni krst Srbije svake godine pruža mogućnost deci korisnika narodnih kuhinja da desetodnevni odmor provedu u odmaralište Crvenog krsta Srbije u Baošićima. Ove godine na oporavku u odmaralištu su deca iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, đaci pešaci, mališani romske nacionalnosti iz socijalno-ekonomski ugroženih porodica, kao i deca koja su pobedila na takmičenju „Krv život znači”. U Baošićima će tokom letnje sezone boraviti 2.200 dece.

2015-07-17_075936

“ Potrebno je oko 30 miliona dinara da bi 3.000 dece tokom letnjih meseci bilo na oporavku i letovanju u našem odmaralištu u Baošićima. Ono što su bili sigurni izvori za ovu godinu su donacija građana Beograda, ali i 10.000.000 koje je Ministarstvo rada i socijalne politike izdvojilo za decu korisnika narodnih kuhinja kako bi boravili na moru. Posebno je značajno za tu decu imajući u vidu da je jedan obrok dnevno koji oni imaju u narodnim kuhinjama često jedini obrok za njih tokom dana. Mislim da ishrana sa tri obroka, dve užine, more, sunce, plivanje, druženje, od izuzetnog je značaja za budućnost te dece“, kaže generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović.

2015-07-17_075957

Sredstva za oporavak dece prikupljena su od građana Beograda tako što je sa martovskom uplatnicom “Infostana” stigla i pojedinačna uplatnica Crvenog krsta Srbije kojom se građani pozivaju da učestvuju u ovoj akciji. Do 30. juna 2015 prikupljeno je 3.058.458 dinara, a u akciji je učestvovalo 8.143 Beograđana koji su uplatili sredstva za oporavak dece na moru.
Tokom boravka o deci vode računa vaspitači. Mališani imaju zdravstvenu službu i instruktora plivanja. O njihovoj bezbednosti brine obezbeđenje i noćni čuvar odmarališta. Za zabavni program su zaduženi volonteri Crvenog krsta koji mališanima drže letnju školu kroz različite radionice.

Da Vas podsetimo:  Politički homoseksualizam i okultni prevrat: zašto hrišćanin mora biti protiv

“Jako volim decu i jako volim da radim i druženje sa njima, edukator sam i za promociju humanih vrednosti za decu predškolskog uzrasta, tako da sam već imala susrete sa decom i zanimljivo mi je to. Deca su jako zainteresovana za dramsku radionicu, zato što imaju priliku da nauče principe Crvenog krsta” sa oduševljenjem priča Aleksandra Derček, volonter Crvenog krsta Kikinde.

Mališani su najveće interesovanje pokazali za radionice Prve pomoći ali i radionicu Prevencije trgovinom ljudima. Kroz razne dnevne i večernje aktivnosti, volonteri pokušavaju da deca pored provoda i sticanja novog poznanstva, nauče i obogate svoje znanje.

2015-07-17_080032

Dečje odmaralište Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ nalazi se u Baošićima, u zalivu Boka Kotorska, osam kilometara južno od Herceg Novog, prema Kotoru i Tivtu. Odmaralište je namenjeno za organizovan boravak grupa dece uz pratnju vaspitača. Kapacitet je 300 ležaja u dečijim višekrevetnim i vaspitačkim dvokrevetnim sobama. Odmor za decu, koja možda nikako drugačije ne mogu videti more zbog loše imovinske situacije, obezbeđuje Crveni krst Srbije, uz pomoć sponzora, ali i iz budžeta Republike Srbije. Da bi deca kojoj roditelji ili staratelji ne mogu da obezbede boravak na moru mogla i sledeće godine da uživaju u moru i suncu potrebno je više donatorskih sredstava.

Redakcija portala Koreni

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime