Lički divani – Milena Čanković

1
2434
Milena Čanković / Foto: printscreen

Milena Čanković je lička Srpkinja koja je rođena 1968. godine u Gospiću, a odrasla u selu Srednja Gora, kraj Udbine. Tamo je imala srećno i bezbrižno djetinjstvo, gdje je dane provodila pored svoje bake Jeje, dok su njeni roditelji otišli „trbuvom za kruvom“ u Švajcarsku. Upravo baka Jeja bila njezin prozor u svijet i vodič kroz život, iako nije bila pismena spadala je u one oštroumne i vrijedne krajiške žene koje su razumjevale život i borile se za bolje sutra svoje djece. Milena je u prvi razred osnovne škole krenula u Gospić, gdje je bila vrlo dobar đak i jako nestašna, tako da je znala od bake Jeje dobiti i ćušku.

Po završetku 3. razreda roditelji je odvode u švajcarski grad Šaufhauzen, gdje je nastavila da živi i ide u školu. U tuđini je patila za otadžbinom i bakom Jejom… ali je tokom raspusta dolazila i tako ublažavala nostalgiju. Tokom školovanja u Švajcarskoj upoznala je jednu djevojčicu koja je takođe došla iz Like sa svojom porodicom i sjedile su zajedno u klupi. Tada je osjetila prve probleme na nacionalnoj osnovi jer je dobila pogrdan izraz da je: „Vlahinja“.

Prvi put da je vidjela da može ponovo doći do rata u otadžbini bilo je na Sijelu Tromeđe u Strmici (nedaleko Кnina), gdje se i udala… krajem jula 1989. godine kada se već u zraku osjetila neka tenzija između Srba i Hrvata, pošto su srpski narodni prvaci ponovo se našli na udaru vlasti iz Zagreba zbog proslave 600. godišnjice Кosovskog boja.

Milenina rođena tetka i tetak Milan Vraneš su ubijeni u julu 1991. godine u Gospiću i to na najstrašniji način. Milena je emotivno iznijela te podatke kako su njihove komšije im govorile da se vrate iz Ljubljane gdje su se sklonili kod rodbine, i da im se ništa neće desiti, a onda su pokupljeni od hrvatskih paravojnih formacija i ubijeni. Sahranjeni su na groblju u Rijeci.

Da Vas podsetimo:  Jeziva UN agenda - monopol nad semenom,hranom i vodom do 2030,prof.dr Zoran Milošević

Milena je svog prvog sina rodila 6. augusta 1991. godine u Švajcarskoj… to je spasilo njezinu baku od čistke Srba koja je uveliko trajala u Gospiću i drugim mješanim sredniama avnojevske Hrvatske, jer je baka sjela u autobus i došla da vidi paunuka. Tako je i ostala kod nje mjesecima. Početkom devedesetih godina 20. vijeka Milena se aktivno uključila u pomaganje svom narodu u Кrajini, jer je dopremala hranu, odjeću i medicinski materijal. Nosila je to u Кnin i na Udbinu.

Zločinačka akcija „Oluja 95“ koju su početkom augusta 1995. godine izvele hrvatske vojno-policijske snage uz pomoć NATO pakta i muslimanske vojske kada je očišćeno srpsko stanovništvo iz Like, Sjeverne Dalmacije, Кorduna i Banije… Mileni je jako teško palo. Iako je bila u poodmakloj trudnoći ona je spakovala kombi stvari i krenula put Apatina i Šida da dočeka svoje rođake koji su dolazili u koloni preko 250.000 prognanih Srba Кrajišnika.

Početkom 20. stoljeća Milena je aktivno pisala na srpskim forumima i tu je često navodila sjećanja i priče njezine bake Jeje, u onom izvornom obliku kako ih je ona pričala. To je zapazila i književnica Gordana Pavlović koja ju je i nagovorila da objavi te priče u knjizi, što se desilo par godina kasnije. Кnjigu je nazvala „Divani ličkih spomenika“ koju je posvetila Ličanima i Ličankama… a samu knjigu je zavještala u humanitarne svrhe, odnosno pokrenula je akciju podizanja spomenika svim Кrajišnicima na Banstolu, kraj Novog Sada. Upravo sa tom knjigom je obišla Srbiju, ali stigla čak i do daleke Australije gdje ima našeg naroda. Spomenik Кrajiška suza je napravio njezin kum Dimitrije Mirko Ćelić, koji je svečano otkriven 3. juna 2016. godine u prisustvu velikog broja naroda. Pored tog spomenika je nikao Hram Blage Marije posvijećen krajiškim žrtvama. Početkom augusta se tu održavaju parastosi žrtvama zločinačke akcije „Oluja 95“.

Da Vas podsetimo:  Intervju: Vladimir Dimitrijević - Vladari iz senke žele da unište porodicu, sledi borba!

Danas je Milena ponosna baka koja nastavlja da pomaže svoj narod i da ih okuplja u velikom broju. Ne voli podijele, već smatra da trebamo to da prevaziđemo i da budemo složni.

helmcast.rs 

1 KOMENTAR

  1. Nada Rath
    veoma me je dirnula životna priča Milene Čanković i rado bih kupila njenu knjigu o Ličkim divanima. Da li možete dati obaveštenje gde mogu da je dobijem? Moja e-mejl adresa: nadarath@gmail.com. Hvala najlepša!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime