Vi idite, ja neću!

0
1354

7334-kosovo-je-srbija-580x0Da se ne lažemo, ne volim da pričam o Kosovu i ne čitam niti gledam vesti o njemu. Nekako sam uvek imala osećaj da je o toj južnoj pokrajini naše države sve odlučeno mnogo pre mog rođenja. Sećam se bombardovanja, ali i na to sam sa ove vremenske distance gledala kao na završnicu nečega što je počelo mnogo ranije. Za mene je to završena priča! Ako ste se pronašli u ovim rečenicama i mislite kao ja, obavezno pogledajte film „Vi idite, ja neću!“

Dobro se sećam ’99 i kolona izbeglica koje su počele da dolaze u moj grad. Sećam se i bombi i sirena i skloništa. Pamtim i dan kada je objavljena „pobeda“.

Ali, nikada nisam bila na Kosovu! Osim izbeglica, ne poznajem nikoga ko je bio tamo. Kosovo je za moju generaciju uvek imalo status skoro mitske zemlje, teritorije koja postoji na stranicama istorijskih čitanki, ali ne i u stvarnosti.

Za mene je Kosovo (i Metohija, ne zaboravimo da je puno ime te pokrajine KOSOVO I METOHIJA) uvek bilo izgubljeno. Divim se ljudima koji su smogli snage da tamo ostanu, ali generalno o njima ne razmišljam mnogo i čitava ta priča „nezavisnost ili autonomija“ je za mene odavno završena… možda čak i pre mog rođenja!

Zbog toga nisam imala naročita očekivanja kada sam otišla na premijeru dugometražno dokumentarnog filma “Vi idite, ja neću!” Hadži-Aleksandra Đurovića o nedaćama srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Bio je to način da se provede nekoliko sati i “ubije” vreme.

Ako o Kosovu mislite kao ja i ako ste se prepoznali u gornjim rečenicama, MORATE DA VIDITE OVAJ FILM! Tokom premijere u Sali Doma sindikata nije se čula ni muva. Niko se nije vrpoljio. Niko nije izlazio. Samo bi se s vremena na vreme nekome oteo jeca

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo predsjedniku Srbije G. Aleksandru Vučiću u vezi Kosova i Metohije

Spremite se za sat i po potresnih i do sada neviđenih slika i prizora stradanja srpskog naroda koje je počelo još na Kosovskom boju i koje traje sve do danas. Ipak, nemojte da očekujete uobičajnu “politički korektnu i diplomatsku priču”. Ovaj film ne pravi kompromise, a u njemu govore ljudi koji su rat i užase 1999. i 2004. godine videli i doživeli. I, u filmu nema političara!

Za moju generaciju i sve rođene ’90-ih bilo je potrebno da se snimi ovako nešto. Bilo nam je potrebno da vidimo da Srbi sa Kosova nisu samo oni koji su za ogromne pare prodali Albancima svoja imanja i došli u Beograd da u njemu budu gazde… Da se na Kosovu ginulo i da je bilo i onih koji su bili spremni da poginu pre nego da napuste vekovna ognjišta. I da ih i dalje ima!

Ako film ikada stigne do šire publike (reditelj je obećao televizijsku premijeru kao i to da će film postaviti na internet) biće zanimljivo videti reakcije širokih narodnih masa koje “ne razmišljaju mnogo o Kosovu”.

Nadam se da ćete imati tu čast (zaista, reč jeste o časti) da vidite film „Vi idite, Ja neću!“ Garantujem da u filmu nećete uživati. Ali, to mu nije ni bila namena.

N.D.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime