LJUBAV ZA LJUBAV, A SIR ZA PARE!

0
69
Bez kraja – Ilustracija Dušan Arsenić

Govoriti o „Slučaju Ukrajina“ sasvim je opravdano, ako se traži kratko imenovanje! Inače je opravdanije govoriti o „Slučaju (još bolje: sukobu) Ukrajine i Rusije“, s tim što je i to pojednostavljeno. Oba puta izvan pažnje ostaje ono što „slučaj“ pripomaže, održava i „podgreva“). Ali i osvetljava nesvesno i svesno zatamnjivano. Pogledajmo nešto za nas važno, prisutno pre „slučaja“ i garantovano posle njegovog razrešenja!

Nije to mučna dilema „Kojem se carstvu provoleti?“. Savet za nacionalnu bezbednost istu je razrešio, zasad čak uspešno. Naime, SAD se zadovoljila i čak pozdravila opredeljenost za teritorijalni integritet Ukrajine, izgleda da će nam i EU „progledati kroz prste“. (Oba puta, da ne odemo načisto na stranu Rusa i Kineza). U pitanju je ono što je po ko zna koji put, „prošlo ispod radara“ (pažnje). Ovog puta kako smo „izloženi pritiscima“, da kao i EU, uvedemo Rusiji sankcije. Kao da smo sa EU neki partneri, kao da ne želimo mi da u nju uđemo, a ne ona da nas primi! A toga nema bez usaglašavanja s njom, ne samo u pogledu spoljne politike. U pitanju su uslovi koje su prihvatile sve članice, i bar neka bi nas logično sprečila da uđemo drukčije nego ona. Tako da nema govora o „pritisku“, nego se, po ko zna koji put, radi o našem: „Mi smo, nešto drugo!“.

Pošto je trajnije od ovog „slučaja“, važnije je i od onog što veoma verovatno sledi posle američkog „pozdravljanja“, i evropskog „progledanja“. Ne zbog „razumevanja“ za našu „ljubav prema Rusima“ (slepu bar koliko je svaka ljubav slepa), nego razumne ili inadžijske želje da joj ne padnemo u naručje. (Ista želja je na drugoj strani, zbog nje ima „razumevanja za pritiske kojima smo izloženi“, i od nas „ništa ne očekuje“). A to je „zamrznuto uključenje“, u Evropsku zajednicu! Čije su članice oko nas, a uz to i članice NATO-pakta. Sa Kosovom, takođe ostaje zamrznuti konflikt. „Lažna država“ neće ući u OUN, UNESKO…, a naši „organi“ i zakoni će ulaziti u „našu južnu pokrajinu“, ako im tamošnji „organi“ to dozvole…

Da Vas podsetimo:  Ja bih u hotelima na letovanju pre zabranila odrasle nego decu!

Niz ostalog, dalje „gledanje našeg interesa“, ostavimo po strani. Od sadašnjeg: kod nas, sve po starom! Vlast se ne menja u vreme „opasnosti po interese države i nacije!“. Zatim, kako sačuvati privredne i ostale veze sa Zapadom, što znači i sadašnji standard? Ako i dostignemo prosečnu platu od hiljadu evra, kolika li će tada biti u Hrvatskoj? (Slovenija je odavno van našeg interesovanja i poređenja). Koliko će mladi pa i sredovečni slediti „Ostajte ovdje!“, a mladi bračni parovi „Volite se, i množite se!“?

A od lako mogućeg skorašnjeg ili malo daljeg budućeg: Šta ako Rusija krene dalje? Makar sa traženjem priznanja za samoproglašene republike, možda čak i od Kosova, ili drugima „samo“ uz trampu za priznavanje Kosova? A možda će „dalje“ krenuti drukčije, tako da će i Zapad „dalje“ nego sada…

autor:Radovan Marjanović

https://www.kolubarske.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime