Ljudi, mi testiramo više od 80 odsto zemalja EU i oni nas osuđuju

0
329

Predsednik o izveštaju Evropskog parlamenta (Informer, 26.3.2021.)

29. 3. 2021.
Teme / Ocene: IstinitostNeistina
Akter: Aleksandar Vučić
Sve izjave aktera (629)

“Izveštaj Evropskog parlamenta sve govori. Oni su tu sve sami rekli o sebi. Primećuje se da zdravstveni sistem Srbije pati od nedostatka resursa. Jesu oni to gledali u svoje dvorište. I kaže da nam sistem pati od nedostatka radne snage. Ljudi, mi testiramo više od 80 odsto zemalja EU i oni nas osuđuju.”

Evropski parlament je pre nekoliko dana usvojio Izveštaj poslanika Vladimira Bilčika o “napretku Srbije na evropskom putu”; usvojen je i amandman kojim se zahteva razrešenje afera Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija i Savamala.

“U Izveštaju, sačinjenom na osnovu Izveštaja Evropske komisije o Srbiji, od Beograda se traže „ubedljivi rezultati“ u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.” (Danas, 25.3.2021.)

Prvi put odnos 40 odsto između ukupnog broja testiranih i broja zaraženih

Vest o tome izazvala je burne reakcije među predstavnicima vlasti u Srbiji; ni predsednik Vučić nije odoleo da zamahne papirima, izrazi ogorčenje i konstatuje da su se “oni, izgleda, izgubili u vremenu i prostoru”.

Osim što se pohvalio testiranjem na virus korone u Srbiji, rekao je i:

“Imamo i 500 respiratora još u magacinu. Zahvaljujući tome što se nismo oslanjali na njih, zato i imamo. Ovo je narodu dovoljno. Ove laži čak ovako neogoljene. I po stopi smrtnosti i po svemu ostalom, i dalje smo ispred njih. Voleo bih da pokažu stvarne žrtve, stvaran broj.

***

O nabavkama respiratora, stopi smrtnosti od korone, kao i broju umrlih, proteklih meseci uveliko smo pisali i beležili neistine koje su javnosti servirali predsednik, premijerka i članovi Kriznog štaba. Od one da je broj respiratora državna tajna u svim zemljama, do izjave da nisu krili podatke o zaraženima i preminulima.

Da Vas podsetimo:  SNS nastavlja da ucenjuje i preti radnicima Pošte!

Od predsednika smo slušali mnogo priče i nimalo podataka o respiratorima. U maju smo čuli neistinu da “imamo jednu od najnižih stopa smrtnosti od korone u Evropi”, kao i da je “u Srbiji više hiljada odsto manji mortalitet nego u zemljama EU”.

Problem transparentnosti nije rešen, a za mnoge podatke, dobili smo obećanje – revizija posle epidemije.

„Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbio je da novinarima CINS-a dostavi podatke o nabavci respiratora i druge opreme jer su strogo poverljivi. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja nam je odgovorilo da podatke o testovima za koronu kojima raspolaže država ne mogu da dostave jer je reč o poslovnoj tajni.“ (CINS, 7.7.2020.)

***

Manipulacije zvaničnika nisu zaobišle ni temu testiranja, na koje se Vučić i sada poziva.

U nedorečenoj izjavi, Vučić tvrdi da Srbija testira više nego 80 procenata EU. To znači da bi Srbija, kada bi se pridodala listi od 27 članica Evropske unije, po navedenom kriterijumu bila u samom vrhu, među prvih šest zemalja.

Da li je?

Važno je napomenuti da opseg testiranih, van konteksta – ne govori mnogo; kao što se navodi na jednom od sajtova sa korona statistikom, Univerziteta Džons Hopkins. Pouzdaniji način za analizu – da li država testira dovoljno ljudi – trebalo bi da pokaže procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Visoka stopa pozitivnih govori da se tetsiraju samo najbolesniji pacijenti, koji zatraže pomoć. A to opet ukazuje da nije dovoljno širok opseg testiranja. Svetska zdravstvena organizacija kaže da bi pre popuštanja mera, taj procenat pozitivnih trebalo da bude ispod 5 odsto, najmanje 14 dana.

Po podacima sa worldometers.info, gledajući ukupan broj testiranih, Srbija nije ni u prvih deset zemalja, kao ni po broju testiranih na milion stanovnika.

Da Vas podsetimo:  Po uredbi Brnabićka mora da napusti vilu Jovanke Broz ali može da “napravi foru” kao Tomislav Nikolić

Ni statistika Univerziteta Džons Hopkins ne svrstava Srbiju u vrh po stopi testiranja. U proseku za sedam dana, a po broju testiranih na 100.000 ljudi, vode Slovačka, Austrija, Nemačka, Luksembrug, Slovenija, Danska, Francuska, Holandija, Mađarska…

Na ourworldindata.org podaci takođe ne idu u prilog Vučićevoj tezi. Po poznatim podacima koji se odnose na nekoliko različitih dana prošle sedmice, Španija, Portugal, Austrija, Nemačka, Italija, Belgija, Danska – sve su ispred Srbije po broju ukupno testiranih na hiljadu stanovnika. A po dnevnom broju testova na hiljadu ljudi, Srbija je takođe na sredini skale.

Iako iz predsednikovog kabineta nismo dobili komentar, ni obrazloženje njegove tvrdnje, po poznatim podacima o stopi testiranja, Srbija nije “bolja” od 80 procenata država Evrospke unije, tako da ova izjava dobija ocenu – neistina.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime