Lokalni izbori: Eksplozija automobila, napadi na stranačke aktiviste, izbacivanje novinara, brisanje fotografija…

0
827

Foto Srđan Ilić Izbori u SrbijiSamo tri nedelje nakon što su građani Srbije izašli na predsedničke izbore, na birališta su ponovo izašli građani grada Zaječara i opština Odžaci, Vrbas, Kovin i Kosjerić. U opštinama je prvo mesto osvojio SNS, ali nije sigurno da će svuda učestvovati u vlasti, dok je u Zaječaru najviše glasova dobio Pokret za Krajinu, na čelu s Boškom Ničićem. Ove izbore obeležili su optužbe stranaka o nasilju u Vrbasu, dok je u Zaječaru novinarima i posmatračima bio zabranjen ulazak u prostorije SNS-a, pa čak i fotografisanje sedišta stranke sa ulice.

Prema nezvaničnim rezultatima, Srpska napredna stranka samostalno će moći da vrši vlast u Odžacima, gde je osvojila više od 50 odsto, u Vrbasu i Kovinu nije osvojila većinu, ali će je lako obezbediti u saradnji sa strankama s kojima je u koaliciji na republičkom nivou, pre svega sa SPS-om, koji je drugi i u Vrbasu i u Kovinu.

U Zaječaru najviše glasova osvojio je Pokret za Krajinu Boška Ničića, nekadašnjeg gradonačlenika ovog grada. Ko će činiti većinu u gradskom parlamentu biće poznato narednih dana. Prema nezvaničnim rezultatima, Pokret za Krajinu ima više od 30 odsto glasova i postoji mogućnost da formira većinu s opozicionim strankama na republičkom novou, ali i sa SNS-om. Ničić je u prvoj izjavi nakon izbora rekao da je u politici sve moguće, pa i saradnja sa SNS-om, jer ih „oni nisu ništa više napadali u kampanji nego što su to činili predstavnici LDP-a ili DS-a na lokalnom nivou“.

Izborni dan počeo je saopštenjem posmatračke misije „Građani na straži“ koja je objavila da su u Zaječaru zabeležene ozbiljnije nepravilnosti na osam biračkih mesta, poput nepropisno uređenog mesta za glasanje i sugerisanja članova biračkih odbora biračima za koga da glasaju. Iz Vrbasa su od jutra stizale informacije o pritiscima na birače i organizovanom prevozu birača.

Da Vas podsetimo:  Ispitati imovinu ADVOKATA MILIONERA

Fizički napadi na aktiviste

Lokalne izbore u opštini Vrbas obeležile su optužbe stranačkih odbora o fizičkom nasilju nad njihovim aktivistima, zastrašivanju i ucenjivanju građana. Izborni štab SPS-a saopštio je da su u Vrbasu pretučena dvojica njihovih aktivista, a članica izbornog štaba te stranke Marijana Maraš za Insajder.net je rekla da su napadači došli sa strane.

Nakon toga Srpska napredna stranka je izašla sa saopštenjem u kom se navodi da je u Vrbasu napadnuto dvoje kandidata SNS za odbornike. SNS je apelovao na političke neistomišljenike “da počnu da vode fer i poštenu kampanju i pomire se s činjenicom da su im građani ukazali apsolutno poverenje”.

Demokratska stranka je tokom popodneva optužila SNS da je dovela gomilu batinaša koji presreću građane, maltretiraju ih i prete. “Po sada već uvežbanom receptu, batinaši iz drugih gradova dolaze u grad u kom su izbori, promene tablice na automobilima i služe za zastrašivanje i ucenjivanje građana”, saopštili su iz DS-a.

Uoči izbora, u noći između petka i subote, eksplodirao je automobil kandidata za odbornika na listi DS-a u Odžacima, a istraga o tom slučaju bila je povod da Demokratska stranka i Ministartsvo unutrašnjih poslova razmene osštra saopštenja. Policija tvrdi da je istraga pokazala da se automobil samozapalio, dok DS optužuje Policiju da se zataškava slučaj.
Novinarka N1 izgurana iz prostorija SNS-a u Zaječaru

Kraj izbornog dana obelažio je još jedan incident, kada je iz prostorija SNS-a u Zaječaru izbačena novinarka N1. Nepoznato lice izguralo je novinarku Gordanu Bjeletić koja je pokušala da sazna na koji način će moći da prati rad štaba te stranke tokom izborne noći. Novinarima uopšte nije bio dozvoljen ulazak u protorije SNS-a, a zabranjeno im je i da sa javne površine, odnosno ulice, snimaju u pravcu sedišta stranke u Zaječaru.

Da Vas podsetimo:  Železnička stanica u Kragujevcu: Zaboravljena čak i u izbornoj kampanji

Tokom dana i aktivisti organizacije Crta, koja je pratila izbore, takođe je bilo zabranjeno da fotografiše događanja ispred štaba SNS-a u Zaječaru. On je hteo da zabeleži to što se ispred stranke okupio veći broj ljudi i vozila s registarskim tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora. Međutim, kako je saopštila Crta, nekoliko mladića je nasrnulo na njihovog posmatrača, “oteli su mu telefon i izbrisali fotografije uz povike ‘Samo nemoj da nas slikaš i nećeš imati problema'“.

U dve opštine redovni, u tri vanredni izbori

U Kosjeriću i Kovinu ovonedeljni izbori su bili redovni izbori za lokalne skupštine jer su prethodni održani 2013. U Zaječaru, Odžacima i Vrbasu izbori su organizovani jer su u tim opštinama od februara prinudne uprave. Naime, predsednici tih opština, svi iz vladajućeg SNS-a, podneli su ostavke krajem januara. Novi nisu izabrani, pa je Vlada Srbije u te opštine uvela privremene mere. Nagađalo se da je to urađeno kako bi se izbori poklopili s predsedničkim u aprilu, ali je predsednica Parlamenta Maja Gojković odlučila da ih raspiše za 23. april, odnosno tri nedelje nakon predsedničkih. To znači da se ne bi poklopili ni s drugim krugom predsedničkih izbora i da ga je bilo.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime