Lokalni izbori u Srpskoj

0
1730

Na redovnim lokalnim izborima u Republici Srpskoj 2. oktobra glavni favoriti su dve koalicije: jedna okupljena oko SNSD-a Milorada Dodika (DNS Marka Pavića i socijalisti Petra Đokića) i druga, okupljena oko SDS-a Mladena Bosića (PDP Biranislava Borenovića i „počasnog predsednika“ Mladena Ivanića i NDP Dragana Čavića) u koaliciju Savez za promjene (SZP).

izbori-srebrenicaOvi drugi su na lokalnim izborima pre četiri godine osvojili većinu opština i polovinu gradova, i imaju nameru da taj rezultat zadrže, dok prvi očekuju da svoj rezultat poprave, to jest, da nešto „preotmu“ i povrate, te da nakon izbora opet budu vlast u barem polovini opština i gradova.

Glavna borba vodi se na izborima za načelnike opština i gradonačelnike, koji se biraju direktno: praksa je pokazala da se oko stranke čiji kandidat osvoji (grado)načelničko mesto, lako okupi i odbornička većina u lokalnom parlamentu, a da se pokušaj kohabitacije obično pretvori u zahtev za opoziv načelnika.

Dodikov SNSD na ovim izborima biće na velikom ispitu u Banjaluci, i tu će se voditi glavna politička bitka – za razliku od pre četiri godine, kada su lagano osvojili gradonačelničku poziciju, jer su SDS i NDP nastupali svako sa svojim kandidatom. Ovoga puta na kandidata SNSD-ove koalicije Igora Radojičića (nekadašnjeg predsednika Parlamenta RS) ide samo jedan kandidat SzP-a, Dragan Čavić, bivši predsednik RS i jedan od najoštrijih kritičara vlasti RS i Milorada Dodika. U međuvremenu je Nenad Stevandić, kandidat SDS-a na prošlim izborima, istupio iz Bosićeve stranke i podržao Radojičića. Zato će predstojeće glasanje, pored ostalog, dati odgovor na pitanje koliko je Stevandić glasača „oteo“ SDS-u. Glasovi SDS-a, PDP-a i NDP-a u Banjaluci neće biti dovoljni Čaviću za pobedu, ako, na drugoj strani, SNSD, DNS i socijalisti uspeju da ubede sve svoje glasače da zaokruže Radojičića. Ne bi li sustigao Radojičića, Čaviću će biti potrebno da na birališta izvede i deo neopredeljenih birača. A Radojičić može biti siguran u svoju pobedu samo ukoliko SNSD pokaže rezultate svog rada na terenu, čime se svako malo hvale u toj stranci.

Da Vas podsetimo:  Prva Srpkinja se vraća u Prištinu

Koliko je Banjaluka bastion SNSD-a, utoliko je Bijeljina bastion SDS-a, čak i više, jer SDS nikada nije izgubio lokalne izbore u Bijeljini. Ovoga puta izbori su posebno interesantni: na aktuelnog gradonačelnika Miću Mićića, koji se može slobodno smatrati favoritom, ide SDS-ov disident Zlatko Maksimović. On je na opštim izborima pre dve godine, kao nosilac liste SDS-a za Parlament RS, osvojio veliki broj tzv. ličnih glasova(u BiH su kandidatske liste otvorene, prim.a.), a ubrzo zatim je istupio iz poslaničkog kluba SDS-a, a onda i iz stranke. Pitanje je, međutim, da li će Maksimović sada uspeti da „otcepi“ deo široke baze SDS-ovih glasova u svoju korist, imajući u vidu da je lično Dodik presudio da lokalni SNSD podrži Maksimovića, a da ne ističe svog kandidata. Drugim rečima, rezutati izbora u Bijeljini pokazaće koliko je SDS-ovaca pre dve godine glasalo za Maksimovića zbog njega samog, a koliko zbog privrženosti stranci. Imajući u vidu dvodecenijsku snagu SDS-a u Bijeljini, Maksimović neće moći mnogo da računa na glasače svoje bivše stranke. Moraće da se pouzda u glasove stranaka koalicije koja ga podržava, a po rezutatima izbora videće se koliko je ta podrška bila iskrena.

Najneizvesnija izborna trka za gradonačelnika biće u Trebinju. Dosadašnjem gradonačelniku Slavku Vučureviću(PDP) kojeg podržava Savez za promene, „na crtu“ izlazi generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović. U SNSD-u su uvereni da će posle četiri godine povratiti gradsku upravu u Trebinju, a za Petrovića su, čini se, malo više nego na drugim mestima zalegli i Dodik i Vlada RS i Elektropivreda RS, čije je sedište u Trebinju. Za razliku od Banjaluke i Bijeljine, ovde je bilo dosta međusobnih oštrih optužbi, pa i uvreda. Međutim, za razliku od Petrovića, Vučurević nema podršku svih članica SzP-a u Trebinju: Čavićev NDP je čak javno podržao Petrovića, da bi pre neki dan Čavić raspustio svoj trebinjski odbor. Pitanje je da li će većina građana izbore doživeti kao borbu Vučurevića protiv „Dodikovog kandidata“( kako on to predstavlja), ili kao glasanje o poverenju u rad gradske uprave u protekle četiri godine (na čemu insistira Petrović) . U prvom slučaju, Vučureviću sledi reizbor, dok je u drugoj varijanti Petrović bliži pobedi.

Da Vas podsetimo:  Događaj koji je učinio da Srbi opstanu na Kosovskom Pomoravlju

Kada je reč o ostalim gradovima u Srpskoj, ishod je manje-više poznat. Sve osim pobede kandidata SNSD-a Zorana Stevanovića u Zvorniku i kandidata SDS-a Obrena Petrovića u Doboju – bilo bi ravno čudu. U Prijedoru se može očekivati pobeda DNS-ovca Milenka Đakovića, prvog lokalnog saradnika Marka Pavića, lidera DNS-a i dugogodišnjeg gradonačelnika koji je Prijedor pretvorio u bastion DNS-a. Na području Istočnog Sarajeva, koje je jedini grad u kojem se direktno ne bira gradonačelnik, očekuje se pobeda SzP-a u većini od šest opština. Samim tim, u gradskoj skupštini većinu će činiti odbornici SzP-a, koji zatim biraju gradonačelnika, a on će biti iz SDS-a ili PDP-a.

Kada je reč o većim opštinama, SNSD-ova koalicija, recimo, ima prednost u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Laktašima, Mrkonjić gradu, kao što, recimo, SzP ima prednost u Gradišci, Prnjavoru, Bratuncu, Sokocu. U većem delu preostalih opština vodiće se manje-više neizvesna bitka: tako je, na primer, u Višegradu, Foči, Derventi…..Jedan od najzanimljivijih duela vodiće se u Tesliću, gotovo ravan onome u Trebinju, jer su obe strane istakle jake kandidate. SNSD-ovu koaliciju predvodi ministar zdravstva RS Dragan Bogdanić, dok je kandidat SzP-a Milan Miličević, predsednik Glavnog odbora SDS-a.

S druge strane, Srebrenica je posebna priča. Sve srpske stranke stale su jedinstveno uz jednog kandidata, Mladena Grujičića, predsednika srebreničkog udruženja porodica poginulih i nestalih Srba. Grujičić je mlad čovek, nestranačka ličnost, sa jasnim stavovima o ratnim stradanjima i Srba i Bošnjaka na području Srebrenice. Za protivnika ima Ćamila Durakovića, kandidata svih bošnjačkih stranaka. Duraković je aktuelni načelnik opštine, ali ga na tom mestu mogu ostaviti samo veći broj tzv. glasova iz inostranstva. Bošnjačke patije pojačale su mobilizaciju među glasačima, jer su svesne da po prvi put postoji šansa da za načelnika opštine bude izabran Srbin. To su, pogotovo Duraković, predstavili kao najveću moguću opasnost po Srebrenicu, povremeno se posluživši i blaćenjem Grujičića, iako on to svojim umerenim istupima nije nimalo zaslužio. Pobeda srpskog kandidata ovoga puta je znatno izglednija nego pre četiri godine, kada je deo srpskih glasova, potrebnih za pobedu, uzeo „nezavisni kandidat“ i „biznismen“ Radojica Ratkovac. Ovogodišnji „nezavisni kandidat“ Desnica Radivojević iz SDA povukao se ubrzo nakon isticanja kandidature, tako da više nema nikakvih dilema među srebreničkim Srbima i Bošnjacima o tome za koga će glasati.

Da Vas podsetimo:  Zašto ćuti Ana Lind o Nato bombama?

Na glasanje, ni u Srebrenici ni drugde u Srpskoj, prošlonedeljni referendum o Danu Republike neće imati prevelik značaj i teško je reći da će se od referenduma neko okoristiti. Isto tako, rezultati lokalnih izbora neće imati veliki značaj za parlamentarne izbore kroz dve godine, izuzev možda u Banjaluci, gradu sa ubedljivo najviše birača. Ukoliko Čavić odnese pobedu, SzP bi za dve godine u Banjaluci mogao dobiti više glasova nego do sada. Ako Radojičić pobedi, taj put SzP-a biće mnogo teži. A Radojičić bi mogao izbiti u sam vrh SNSD-a, gde se ne nalazi već neko vreme. To bi, istovremeno, mogao biti i najveći dobitak i rizik za Dodikovu partiju.

Slobodan Durmanović

NSPM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime