Lordan Zafranović je najveći Srbin!

0
2850

Sudeći po izboru članova u SANU još im samo nedostaje Toni Bler kao počasni član. Druge institucije da ne spominjem. Lordan Zafranović je odbijen za finansijsku pomoć za snimanje filma o deci Kozare

Htedoh dodati i Ante Tomić ali bi naslov bio predugačak. Zapravo Lordan Zafranović i Ante Tomić su najveći živi Hrvati.
Oni su intelektualne, ljudske i moralne veličine za koje bi lupom trebalo tražiti ima li im takvih do kolena u Srbiji.

Kada pročitam novi tekst Ante Tomića u Jutarnjem ili Slobodnoj Dalmaciji osetim malo ljubomoru što ne vidim nikog sličnog njemu u Srbiji. To pokušavam da racionalizujem tipa: lako je njemu da kritikuje katoličku crkvu kada ona vlada u Hrvatskoj, a SPC je poslednja linija odbrane nacionalnog identiteta pred uspešnim i potpunim nacionalnim uništenjem.

Sudeći po izboru članova u SANU još im samo nedostaje Toni Bler kao počasni član. Druge institucije da ne spominjem. Lordan Zafranović je odbijen za finansijsku pomoć kako bi snimio film o deci Kozare (link).

Treba li podsećati na režisersku veličinu Lordana? Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Krv i pepeo Jasenovca, Večernja zvona, Zalazak stoleća (Testament) predstavljaju veliki doprinos gospodina Zafranovića objektivnom sagledavanju istorije (Tito, poslednji svjedoci testamenta…) a da bih shvatio njegovu umetničku veličinu trebao bih da nađem i vremena i njegovih filmova od prvog (Nedelja, 1961) pa do, nadajmo se, Dece Kozare.

Lepo je što će Emil Kusturica snimiti film o Jasenovcu. Najavljuje se budžet od 20 miliona dolara i učešće holivudskih glumaca (glumica?). Jasenovac zaslužuje filmsku priču da se opiše stradanje u najvećem paklu stvorenom na Zemlji.

Koliko je potrebno novca Lordanu da napravi film o Deci Kozare, čijoj sudbini i stradanju dugujemo film mi u Srbiji i Srbi iz Krajina. Da li je jedan milion dolara dovoljan? Koliko košta novogodišnja ulična rasveta u Beogradu? Rasipanje novca pri opštem siromaštvu naroda predmet je i međunarodnog podsmeha (link). Trećina od novca potrošenog na novogodišnju rasvetu iz gradskog budžeta bila bi dovoljna da se snimi Zafranovićev film.

Da Vas podsetimo:  U rudniku Soko većina poginulih i povređenih rudara iz Aleksinca

Koliko će RTS dobiti novca povećanjem pretplate za 70 dinara. Prosto seljački (70*12*2.000.000=1.680.000.000 RSD), dvadeseti deo ove svote bio bi dovoljan da se finansira film. Koliko se subvencija planira iz republičkog budžeta stranim kompanijama (link)? Dvestoti deo ove svote bio bi dovoljan gospodinu Zafranoviću.
Ovde ne postavljam pitanje opravdanosti potrebe da nam Beograd sija kao da je centar sveta, ili o tome koliko je javni servis odraz svih naših potreba, ili zašto slovenačka industrija ima rast od 30% u prethodne tri godine a naša ima kilav rast pri ovolikim subvencijama?

Ne napisah ni „Dođite ustaše, Beograd vas voli“ o najvećem ustaškom simbolu na planeti Zemlji, u vremenu kada se taj simbol zabranjuje širom planete…

Nadam se da će najveći Srbin, Lordan Zafranović živeti više od sto godina (jer je, sudeći po potrošnji javnog novca u Srbiji to i potrebno), da će ga držati fizičko i mentalno zdravlje kako bi zaista ostavio Balkancima još jedan veliki testament. O okrutno stradaloj deci: cikloniziranoj u Staroj Gradišci, umrloj od gladi i bolesti, pokatoličenoj, prevaspitanoj u ustaškom duhu, on će to najbolje uraditi jer emituje ljudskost, iskrenost i druge vrline.

Miroslav Zdravković
Izvor: Stanje stvari , makroekonomija.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime