Loš i ološ – dvadeset i dve godine kasnije

6
496

Loš i ološ! Promašeni vođa s jedne i promašeni vojno-politički savez s druge strane. Promašeno vreme, promašene godine… Pogođena je jedino pravda, i to direktno u srce. Pogođena, ranjena, i ostavljena da u lokvi svoje krvi dočeka smrt. I gde smo danas, dvadeset i dve godine nakon atentata na međunarodno pravo? Da li u moru nepravdi nanetih našem narodu, ipak, ima i kapi naše krivice? I da li se u to svetsko prljavo more puno raznih zala, ulila i srpska „mutna Marica“ sačinjena od svih naših zabluda i grehova?

U mesecima u kojima obeležavamo dvadeset i drugu godišnjicu od NATO agresije na našu zemlju, jedna od standardnih tema je – analiza politike tadašnjeg jugoslovenskog rukovodstva, sa gotovo večitim pitanjem: Da li smo tih 90-ih godina negde pogrešili? Pitanje koje konstantno prati napaćeni srpski narod, poput senke gubavca i prosjaka koja je stalno tu, za njim, služi da podseti jadnika, kada god se ovaj okrene i pogleda na svoj početak – na svu tragediju njegovog sopstvenog izraza i sav besmisao narednog koraka, koji bi bar u teoriji trebao da ide napred. Pitanje koje stalno razjeda, čak i dvadeset i dve godinu nakon bombardovanja, odnosno tri decenije od početka tih nesretnik 90-ih, kao da smo na to pitanje sebi ostali dužni odgovor. Jesmo, pogrešili smo! I to puno, tu nema spora. Predstavljati poltiku Slobodana Miloševića kao cveće u rajskoj bašti je potpuno pogrešno. Pogrešili smo uopšte u prihvatanju 90-ih godina, takve kakve su bile, sa svim svojim tendencijama i tada novom geopolitičkom realnošću.

Zvani i nezvani analitičari, realisti i pobornici teorija zavere, rusofili i anglofili, ili kako bi ih narod sve zajedno krstio „kuso i repato“, se bar u jednom slažu: Srbi nisu shvatili značaj pada Berlinskog zida! Švaba se ujedinio, a nama to nije govorilo ništa. S tim da ujedinjenje Nemačke nije naše jedino „neshvatanje“. Nismo mi razumeli, ni šta predstavlja raspad SSSR-a, ni šta znači ekspanzija Amerike, ni koliko je po nas opasna nikad jača katolička komponenta u Evropi. Nismo razumeli ni da socijalizam držeći u levoj ruci Komunističku partiju, a u desnoj svoje čedo u liku samoupravljanja, mora da krene put istorije. U vreme raspada mnogih iluzija i zabluda, Srbi nisu shvatili ni da je došao kraj njihovoj najvećoj zabludi, po imenu: Jugoslavija. Ta država, to srpsko kockanje sa sopstvenim identitetom na početku 20. veka, je na kraju istog došlo na naplatu. Zarad stvaranja nečeg većeg i nerealnog, mogućeg jedino u nadahnutim delima pijanih pesnika, položili smo hipoteku na ono što smo imali: Srbiju. Posao je propao i kako to obično biva u ovom surovom svetu – hipoteka je pojela ulog! U stvari nije! Ostala je Srbija, samo u gorem položaju nego što je bila u vreme svog novovekovnog stvaranja, sredinom 19. veka. Sama, prokužena i prokazana, sa dalekom i bespomoćnom braćom, sa neprijateljima u liku nekadašnjih prijatelja, sa glavom na panju i visoko podignutom sekirom u rukama onih, čiju je glavu nekada ista ta Srbija sa sličnog panja spasavala.

Da Vas podsetimo:  Ko je ko u vladajućoj koaliciji

No, koliko god da je običan narod bio „odsutan“ i „tup“ u razumevanju stvari i okolnosti od kojih mu život zavisi, jedan čovek je to morao da razume: Slobodan Milošević. Za njega nema opravdanja! On je bio izabran da bi razumeo i shvatio. Na žalost nije. Bez obrira na to što su (belo) svetski mediji satanizovali njegov lik i delo, optužujući ga za sve i svašta i praveći od njega balkanskog satanu, činjenica je, da se Milošević nije snašao u ulozi lidera. Ne, on nije bio Hitler s kraja 20. veka, nije bio ni jugoslovenski piroman, bio bih spreman da tvrdim, da nije bio ni ratni zločinac! Milošević je samo bio loš političar, pogrešan čovek u ključnom momentu za svoju državu i narod. Ipak, bez obzira što je Milošević sa sobom doneo dve tragedije, svoju ličnu, kao političar koji nije razumeo vreme u kojem je vladao i onu mnogo goru, našu kolektivnu, što nam je baš takav „nerazuman“ čovek vodio državu, to ne opravdava zločin NATO monstruma počinjen 1999. godine.

Operacija Saveznička sila, ili kako je kod nas ostala upamćena „Milosrdni anđeo“, nije bila nikakva kampanja, ili intervencija. To je bio zločin protiv čovečnosti, otvoreni čin agresije na jednu nezavisnu državu, izvršen mimo dozvole i odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U svom krvavom piru, NATO je predvođen SAD, buvalno i doslovno pogazio čitav niz zakona i međunarodnih konvencija:

1. Već rečeno, „Operacija Saveznička sila“ izvršena je mimo dozvole i odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je direktno kršenje međunarodnog prava.

2. NATO je ušao u otvorereni rat, iako nijedna članica alijanse nije bila direktno ili indirektno ugrožena, što je protiv pravila i Statuta samog NATO pakta.

Da Vas podsetimo:  LAŽI I PREVARE REŽIMSKE ŠTAMPE

3. U toku 78 dana agresije, meta udara bili su objekti čija je svrha isključivo civilnog karaktera: škole, bolnice, porodilišta, stambene kuće, zgrada RTS-a, kao i međunarodni putnički voz na relaciji Beograd-Skoplje.

4. Korišćeno je međunarodnim konvencijama zabranjeno kasetno oružje i oružje sa osiromašenim uranijumom, što je u godinama koje su sledile povećalo smrtnost od kancera za frapantnih 200%! I baš zbog toga se slobodno može reći, da je 78 dana agresije protiv države, bilo samo uvod u par nastupajućih decenija genocida protiv naroda! Genocida, koji živimo!

5. Broj civilnih žrtava, direktno stradalih od NATO projektila, bio je deset puta veći od broja žrtava među vojskom i policijom. Jedna od najmlađih civilna žrtva bila je devojčica Milica Rakić, stara samo tri godine. Za njeno ubistvo, ali i za ubistvo ostalih civila, nijedan američki ili NATO zvaničnik, oficir, ili čak pilot, nije nikada odgovarao. Ubistvo Milice Rakić, putnika u vozu Beograd-Skoplje, građana Niša u blizini niške tvrđave, radnika RTS-a, i ostalih civila, NATO je klasifikovao kao „kolateralna šteta“, iako i ni međunarodno pravo, ni američko unutrašnje zakonodavstvo ne poznaju taj termin!

NATO zločini još čekaju na pravdu

I verovatno čekaće još dugo… Na žalost! Možda dok se međunarodna zajednica, ili makar onaj njen slobodarski deo ne nakani, i ne odluči da svoje bezbednosti radi stane na rep evro-atlanskoj mafiji! NATO pakt, osnovan 1949. godine, je na pola veka svog postojanja, te 99. morao da dokaže svrhu svog života, habitus svog organizma, svu suštinu, lice i naličje svog bića. I dokazao je. Zapravo alijansa je tada uradila ono za šta je stvorena: Bila je predhodnica kapitalizmu… Laka konjica koja je trasirala put njihovom teškom oružju: bankama, investicijonim fondovima, velikim korporacijama i nevladinim organizacijama. To je prava suština NATO pakta! Tzv. borba za takođe tzv. demokratiju i tzv. ljudska prava, je priča za malu decu, pamflet u koji čak ni ti „pisci nove Krvave bajke“ modernog doba više ne veruju. Drugim rečima: Da je loš igrao po taktovima melodije „imperijalnog marša“ iz Vašingtona, ološ ga ne bi ni takao.

Da Vas podsetimo:  Otvorena pretnja iz Brisela: Šta će biti ako Srbija u ponedeljak kaže – „Ne“!

Izvor: Konkretno

6 KOMENTARA

 1. Pet izgladnelih majmuna budu zatvoreni u jednu veliku prostoriju. U uglu prostorije, stepenice, a na najvišem dijelu grapoli banana.Izgladnjeli majmuni krenu po banane, ali u momentu kada prvi od njih dotakne stepenice, budu zasuti iz mlaznica mlazom izuzetno mrzle vode, svi, bez obzira gdje se nalazili.Kada se odmaknu od stepenica, mlaz mrzle vode se zaustavlja. U nekoliko ponovljenih pokušaja sve se ponavlja. Ostaju gladni, ali ne pokušavaju da se priblize stepeništu, tj. bananama. Iz prostorije se izvodi jedan od majmuna, a u prostoriju se uvodi drugi (novi ) izgladnjeli majmun. Kada on pokuša da dodje do banana, ostali majmuni ga tuku, ne dozvoljavajući mu da dodje do kritičnog mjesta gdje počinje zasipanje hladnom vodom, dok ovaj definitivno ne odustane. Tako se zamjene,jedan po jedan, svi majmuni, koji su imali iskustvo da budu kaznjeni mlazom mrzle vode.
  Sada već imamo situaciju da niti jedan majmun ne prilazi bananama, i zestoko tuče onog koji to pokuša, a da niti jedan ne zna zbog čega to čini !!!
  MILOŠEVIĆ je za sve kriv…….ali nemojte se usuditi da me pitate konkretno, za šta…….kriv je !!!
  Ipak je tačna Darvinova teorija, neki su stvarno nastali od MAJMUNA,i dalje se ponašaju kao majmuni
  …..i dalje, ima vas tri miliona ludjaka, koje treba zatvoriti u ustanovu zatvorenog tipa sa dobrim prihijatrima, da bi shvatili koliko sam JA pametan, a svi vi, tri miliona ludi……

 2. Upravo zato i ovoliko tekstova sa istom porukom o Milosevicu. STO puta izrecena laz je na kraju …….jos samo da pristanemo da smo genocidan narod. Mozda bi bilo uputno i da se ,,samoinicijativno,, raselimo.

 3. Да би се једној особи објаснило да Милошевић није никакав јунак и спаситељ српског народа, већ све супротно од тога, потребан је подужи боравак у институцији затвореног типа и добар психијатар. Проблем је у томе што таквих особа у Србији има око 3 милиона. Зато данас на власти имамо Вучића и екипу који само наставља тамо где је Милошевић стао, користећи исте методе.

 4. Zanimljivo je koliko se riječi i rečenica potroši da se iskaze koliko je Slobodan Milošević bio “ glup , nesposoban, nije shvatio značaj pada berlinskog zida, nije razumio raspad SSSR…………….“. sve u svemu tolika neznalica i nije ništa bolje mogla da učini………..,!!!! Nikom od ovakvih kritičara, ni na kraj pameti nije palo, da konkretno napiše, konkretno, tačku po tačku, grešku po grešku, šta je to Milošević pogriješio , i šta je trebao da učini !Barem pet najkrupnijih, strateških pogrešaka. Ne priznajem podvale u obliku općenitih primjedbi tipa: .“ Bila je hiperinflacija, bili smo pod embargom, nestabilan kurs dinara, devalvacija, slaba privreda …………itd “ !!! Šta je Milošević skrivio da se Srbiji uvedu sankcije , odgovorite konkretno. Da li je normalno ili vanredno da u situaciji neposredne ratne opasnosti i rata, i još pod embargom, privreda bude slaba??? Da li je Milošević kriv za raspad SFRJ na način na koji se je raspala??? Šta je pogrešno učinijo, a šta je trebao učiniti??? Šta je trebao učiniti on nakon pada berlinskog zida i raspada SSSR i time spasiti ne samo Srbiju, nego i sav Srpski Narod u SFRJ .???? Imajte i u vidu tko mu je bio opozicija u Srbiji u to vrijeme. Uzeću samo za primjer Djindjića, čovjek koji je organizirao svoju partiju , DS , da otkriva i dojavljuje polozaje VOJSKE JUGOSLAVIJE, NATO agresorima. Bivši premijer ,koji nikada nije javno osudio NATO zbog bombardovanja Drzave, niti se ikada javno izjasnio da je to bilo pogrešno. Pa ako i uzmemo hipotetički da je Milošević pogriješio……… zbog čega onda svi premijeri i predsjednici, sve Vlade Srbije poslije Miloševića do dana današnjeg, su pod zestokim pritiscima zapada i Amerike??? Zbog čega i dalje otimaju KiM ??! Pa sada nema Miloševića ???

  • Milosevic je trebalo da ode u EU parlament i kaze da hoce mirno odvajanje od jugoslavije i podelu imovine sa hrvatskom i ostalima da hoce da uvede parlamentarnu demokratiju i da mu EU pomogne u tome i bilo bi sve drukcije .On to nije uradio nego se inatio sa odrzanjem juge na silu i puko, stvar je prosta da prostija ne moze biti.

   • Gos. Nebojša, ne znam koliko godina imate, gde i šta ste studirali, ali zelim vjerovati da Vam je cilj ISTINA !! Odnos EU, tada je to bila EZ, koju je predvodila Njemačka, bila je krajnje neprijateljska prema cijelokupnom Srpskom Narodu u bivšoj SFRJ. Ništa od medjunarodnog prava, nije vazilo ukoliko je išlo u prilog Srbima. Konstitutivni Srpski Narod ,niti u Hrvatskoj, niti u BiH, nije imao pravo na “ samoopredeljenje do odcjepljenja“ niti ga sada ima“. To pravo su “ iskoristili“ muslimani koji su tek Ustavom iz 1974. zvanično postali “ narod“, pa su odmah po početku raspada SFRJ sebe preimenovali u Bošnjake, ( ne postoji narod muslimani, nego religija, bez obzira na nacionalnost). Albanska DIASPORA, kojoj je Tito poklonio status
    NACIONALNE MANJINE, iskoristio je pravo koje imaju samo NARODI, ali ne svi narodi, nego samo oni koji su u momentu stvaranja Drzave bili upisani kao NAROD, tj, KONSTITUTIVNI NAROD.Sve su to jako dobro znali i Amerikanci ali i svi EUROPEJCI………..i čvrsto od pocetka ,do dana današnjeg , krše POVELJU OUN, i sve zakonske akte koje su sami napisali, samo da bi ostvarili svoje ciljeve! Za vrijeme pregovora sa EZ ,u vrijeme raspada SFRJ, od Miloševića su konstantno trazeni ustupci, koje je on bio prinudjen ispuniti, a za uzvrat je trebalo doći do ukidanja potpuno nelegalnih sankcija koje su ubijale i Narod i Drzavu. Veoma brzo se došlo do zaključka da se zahtjevi umnozavaju geometrijskom progresijom, a da nikome ni na kraj pameti ne pada oko ukidanja sankcija, iako je Srpska strana ispunva zahtjeve.
    Za ovo postoje neprikosnoveni dokazi u dokumentima, koji se nemogu sakriti ili uništiti, samo treba imati volju i zelju za ISTINOM !!!
    Bilo bi naj ljepše, naj lakše i za sve u bivšoj SFRJ najpravednije, da se moglo riješiti onako jednostavno kako ste Vi to zamislili,“ po slovu zakona“. Nekome to očito nije odgovaralo, a daleko od toga da se Milošević “ nije sjetio toga“ !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime