Vučiću, Čedo!

1
1038

Otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije, podstaknuto – između ostalog – i brigom za njegovu sigurnost (u prevodu: nije Vulin jedini)

Vucicu cedo1

Aleksandre Vučiću, ako vam je stalo do toga da živi dočekate taj privredni oporavak koji obećavate da samo što nije, morali biste pod hitno da pojačate mere ličnog obezbeđenja: može biti da vam neko radi o glavi, i to veoma ozbiljno. Vidite, naime, da vas Čedomir Jovanović podržava iz sve snage. Rukama i nogama se bori da vas zaštiti. Evo, i poslednjeg dana novembra, u emisiji Dragana Bujoševića „Stav Srbije“ na „Prvoj“, režao je na svaki makar i nagoveštaj suvisle kritike ili osporavanja vaše politike (izuzev jednog pitanja, ali o tome nešto kasnije).

Ni za koga se Jovanović nije toliko zalagao još od – Zorana Đinđića. A vi, Vučiću, znate kako je prošao Đinđić. Kao što biste morali da znate i kakvu je ulogu u zataškavanju prave istine o Đinđićevom ubistvu imao upravo Jovanović, bez obzira na to koliko se pokojniku na vernost zaklinjao onomad ili danas.

Verovatno se tešite onim da neće grom dvaput u isto mesto. Ali, nije ovde reč o gromu, već o Čedomiru Jovanoviću. Taj je istrajan jedino u tome gde udara. Znate, kad vas on u nečemu toliko strastveno bodri, možete biti sigurni samo u dve stvari: 1) vi radite nešto pogubno po Srbiju, i 2) metak koji će da vam raskomada srce neće doći iz Gepratove.

Pogledajte, uostalom, šta se desilo sa „Južnim tokom“ čim ga je Čedomir Jovanović pohvalio. U spomenutom „Stavu Srbije“ je, na iznenađenje mnogih pa i samog voditelja, izjavio da bi on gradio „Južni tok“ uprkos protivljenju Evropske unije. Kad su to čuli, Rusi su shvatili da je đavo odneo šalu i da nešto svakako nije u redu ako je predsednik LDP-a u nečemu saglasan s njima, te su, za svaki slučaj, munjevito odlučili da obustavljaju „Južni tok“ do daljnjeg.

Inače, to što Čedomir Jovanović nanovo, posle višemesečnog odsustva, ne izbija iz glasila, govori da se srpski nacionalni zaplet približava kakvom novom usijanju. Isto to, čak i glasnije, nagoveštava njegov predlog vama da raspustite sadašnju Vladu i u novoj, „oslobođenoj partijskih kvota“, okupite neke „sposobne ljude“. Svojstveno Jovanovićevim predlozima, i ovaj je uvredljiv po zdrav razum. Takođe svojstveno Jovanoviću, on i ne očekuje da ga vi poslušate. Nije to ni izgovoreno da bi bilo prihvaćeno, već da bi bilo pravilno shvaćeno – kao pretnja.

Evo i zašto vam prete, Vučiću. Proteklih meseci ste izvesno primetili silne analize čiji je zajednički zaključak bio da Zapad, čak i kada bi hteo, ne može da vas skine sa vlasti još neko vreme, prosto zato što nema koga da postavi umesto vas. Vaši takmaci su, veli taj pravac razmišljanja, preslabi ne samo da vas ugroze, već i da bi posle vas upravljaju državom, pa Zapad mora najpre da stvori budućeg predvodnika Srbije pre nego što sa tog mesta ukloni vas. Sudeći po tome što su „analitičari“ u vašem vlasništvu bili saglasni sa narečenim, u takav odnos snaga poverovali ste i sami, pa je Zapad iz zamrzivača izvukao Jovanovića. Da vas podržava, dabome, u daljem ponižavanju pred Zapadom; ali i da vas podseti na to da sluge ne smeju da se jogune gazdi, čak ni ukoliko su uspele da uklone sve ostale sluge.

Da Vas podsetimo:  Širom otvorenih očiju u revoluciju!

„Sposobni ljudi“ okupljeni u vladi „oslobođenoj partijskih kvota“ – baš to će, Vučiću, da vas zameni, ako oni koji su vas doveli na vlast procene da im više niste od koristi. To vam oni poručuju preko Jovanovića. A u vašu upotrebljivost sumnjaju još od vojne parade.

Kratko rečeno, više vam nimalo ne veruju. Istini za volju, nikada i nisu. Zašto pa bi?! Jeste li možda poznati po postojanosti, nepopustljivosti ili, daleko bilo, iskrenosti? Koliko je pouzdana vaša reč? Na kraju krajeva, ako iko zna koliko je jeftino vaše preumljenje, to znaju Zapadnjaci. Mislite li da su se sada zbilja oslonili samo na to da vi više nećete menjati usmerenja?!

Uozbiljite se, Vučiću. LJudima koji se preko noći odreknu svega u šta su se dotle zaklinjali niko ne može da veruje, naročito u trenutku kada „Striži“ grme nebom povrh Beograda. Sva je prilika da je Vladimir Putin znao kakav će razdor da izazove vojnom paradom, pa ju je zato i zahtevao. Znao je Rus da je, posle „Vikiliksa“ i Snoudena, američko sporazumevanje sa sopstvenim slugama značajno otežano, te da nećete biti u prilici da od svojih naredbodavaca dobijete pravovremeni savet u vezi s vojnom paradom, zbog čega ćete vi lično morati da donesete odluku o tome hoćete li je održati ili ne.

Kao i uvek kada odlučujete sami, bez Montgomerija ili Kirbija, tako ste i ovog puta postigli upravo suprotno od onog što vam je bila krajnja namera. Paradu ste prihvatili, misleći da će Zapad imati razumevanja. Čak vam je delovalo da se sve savršeno uklapa u onu lakrdiju koju vam je Zapad naložio da igrate – o državi koja se redovno i besprizorno podaje Zapadu, ali je istovremeno odan prijatelj Rusiji. (Ne mislite valjda da, s izuzetkom Jova Bakića, iko punoletan iskreno veruje da postoje nekakvi strašni pritisci u pogledu sankcija Moskvi kojima se vi kao smelo suprotstavljate?!) Na vaše zaprepašćenje, ta lakrdija više nikog ne zanima. Ni Zapad, ali ni Kremlj. Gde prolete „Striži“, tu lakrdije ne rastu…

Uopšte, kada neka stvar dođe do vojske, prestaju sve igrarije. Vi izučavate Vebera pa vam je, tako pametnom, taj nauk promakao, ali Zapad i Kremlj znaju za caku. Zato se, ako se prisetite, Majkl Kirbi onako hitro bio pobunio protiv vojne parade za Putina. To što se vi „opirete pritiscima da uvedete sankcije Rusiji“, to vam nikad nije prebacio;zato što ni pritisaka, pa ni opiranja, dotad nije ni bilo; ali se protiv parade bio izjasnio vrlo odmah i vrlo oštro.

Da Vas podsetimo:  Dok se dželati spremaju da još jednom povešaju obešene

Tog časa je počeo da se ruši vaš svet. Gotovo je s cirkuskim predstavama, od vas se sada zahteva svrstavanje na stranu Zapada. Čuveni pritisci, kojima ste se vi onako junački opirali dok ih nije bilo, sada stvarno postoje. I zato se Amerikanci setiše starog, dobrog Čede Jovanovića. I pustiše ga da vam „pomogne“, tako što će da vas hvali po svim ostalim pitanjima, osim u vezi sa sankcijama Rusiji, za koje se već založio u pomenutom „Stavu Srbije“:

„Pa da, da“, jasan je bio Jovanović kada ga je Bujošević, na samom kraju emisije, upitao da li bi on uveo sankcije Rusiji. „A je l` možemo da postavimo pitanje koje su to sankcije? Je l` se raspravlja o tome u Srbiji? Je l` uspeo neko da sedne na dve stolice? Zašto to samo mi pokušavamo?“

Za one sa jeftinijim ulaznicama, neki sekund kasnije ponovio je da se treba priključiti sankcijama:

„Zato što zavisimo od Evrope, a ne od Rusije. Od Evrope zavisimo. Naša deca, budućnost ove zemlje. Okruženi smo Evropom, upućeni smo tamo. Nismo mi za to odgovorni. Izvini, Putine – sankcije! Da. Neće moći tvoji tajkuni da drže pare u našim bankama. Ne znam da li je nekom palo na pamet od njih da ovde drži pare. Nećete moći da dođete na Kopaonik kod Kostića u `Grand`, kao što ne možete ni u Kušavel. Ja mislim da ih baš briga za `Grand`, ali da bi baš voleli da idu u Kušavel za Novu godinu. Ali bih pravio Južni tok. Dosta su nas namagarčili oni i drugi koji su se igrali ekonomije sa NIS-om, pravio bih Južni tok.“

Kad ga je voditelj prekinuo primedbom da Evropska unija ne odobrava Južni tok, Jovanović je zazvučao gotovo vučićevski:

„E, pravio bih ga! Jer taj gas ne može da dođe do nas ako ne prođe kroz tu Evropsku uniju. Pa kad se oni dogovore neka dođe. A mi bi uzeli tih 200 miliona koliko smo bacili u stranu zato što nismo počeli da radimo na infrastrukturi.“

Prema tome, Vučiću, vidite da niste vi jedini koji može da kidnapuje tuđu političku platformu. Ono što ste vi oteli drugosrbijancima, to isto sada može Jovanović da prigrabi nazad od vas: „E pravio bih Južni tok, iako mi EU brani!“ Utoliko lakše zato što su te platforme, kojima se vas dvojica tako poletno poigravate, lažne i prazne. Vama je bilo lako da prisvojite drugosrbijansku ideologiju, zato što tu nikakve ideologije bilo nije: od kada je sveta i veka, u svakom društvu napadnutom spolja javljaju se bednici koji jedini spas vide u izdaji;

Da Vas podsetimo:  Gulikože bez milosti

Srbija je samo bila preterano lakomislena kada je njihovom kukavičluku pripisivala nekakvu smislenost.

Isto tako će i vašu „politiku“ neko da preotme kao od šale. Možda baš Jovanović, koji bi u taj poduhvat krenuo sa potpuno suprotnog početnog položaja u odnosu na vas. Vi ste pre napuštanja SRS imali podršku birača, ali nikakvu naklonost ambasada. Kod Čede je obrnuto. Ali mu je vaša dvoipogodišnja vladavina utrla put. On više nije neprihvatljiv vašim glasačima. Vi ste – i to je, od vaših mnogobrojnih grehova, ubedljivo najveći – naveli ljude da, glasajući za vas, glasaju i za granicu prema Kosovu i Metohiji, i za „briselski sporazum“, i za sumnjive sporazume sa Arapima, i za diktate MMF-a, i za Beograd okupiran zarad „Parade ponosa“… Neko posle vas, možda baš Jovanović, treba još samo da doda sankcije Rusiji. Iovako nam predsednik LDP-a objašnjava da to i nisu neke sankcije, jer se tiču samo „Putinovih tajkuna“ i njihovog zimovanja.

I zato se, slobodnije govoreći, ubuduće dobro pazite kad ulazite u zgradu Vlade. Ali, upamtite, metak uvek dolazi sa one strane sa koje Čedomir Jovanović odvraća pažnju.

Ako ćemo iskreno, postoji samo jedan način da takvu sudbinu izbegnete: poslušajte Jovanovića i raspustite Vladu. Još važnije, raspustite i sebe.

Hrabri i mudri kakvi jeste, vi u ovom trenutku verovatno nastojite da se ponovo nagodite sa Amerikancima, verujući da se time spasavate. Grešite, time samo odlažete neizbežan kraj do nekog sledećeg čvora na kojem ćete se zapetljati, a Srbiji nastavljate da nanosite nesagledivu štetu. Jedini izlaz je u tome da se povučete. Što bi rekao onaj koji vam je stvorio stranku: skratite sebi mandat.

Čak će i krvoločnim Amerikancima biti teško da vam naude u tom slučaju. Kao što bi im, pogotovu zbog ruskog uticaja koji se srećom sve više oseća na ovim prostorima, posle nenadanih izbora bilo daleko teže da naude Srbiji. Desilo se, eto, da se vaš nacionalni i vaš lični interes najzad poklope.

Dve i po godine se igrate državnika, Aleksandre Vučiću. Dosta je bilo. Možda ste za nešto i daroviti, ali za vođenje Srbije nikako niste. Ako ste do sada to propustili da uvidite, nedavno ste uz poslednju opomenu dobili i neoboriv dokaz: podržava vas Čedomir Jovanović.

Miodrag Zarković

KM Novine

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime