Mađarska pozvala MMF da isprazni kancelarije u Budimpešti i napusti zemlju

0
2341

Orban šokirao Brisel – Budimpešta odlučila da nacionalizuje strane kompanije koje su u privatizaciji preuzele mađarski energet

1375320_529411667135090_183296878_n

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban preuzo nadzor nad Mađarskom centralnom bankom , a sredinom jula ove godine Međunarodnom monetarnom fondu poručio da zatvori svoj ured u Budimpešti ” jer ne postoje nikakvi razlozi koji bi opravdali prisustvo ureda , budući da Mađarska još ove godine namerava da isplati sav dug pre ugovorom predviđenog roka do kraja 2014. ” , službena Budimpešta se odlučila ići korak dalje . ( Mađarska pozvala MMF da isprazni kancelarije u Budimpešti i napusti zemlju )

Budapest Business Journal javlja kako je predsednik mađarske vlade u intervjuu za ” Magiar Radio ” dao izjavu kojom je podigao buru polemika , rasprava i špekulacija . Viktor Orban je izjavio ” kako vlada namerava nacionalizovati ( ili kako on to želi zvati – re – privatizovati ) 6-7 preduzeća koja se bave pružanjem komunalnih usluga u energetskom sektoru , a sve kako bi snizio cene energenata za domaćinstva i revitalizovao mađarsku privredu koja u ovom trenutku stagnira ” . Odluka vlade zemlje koja je članica Evropske unije da nacionalizuje ili ” re – privatizuje ” strane privatne kompanije je najteži udarac koji su mogli pretrpeti vatreni pobornici neoliberalnog kapitalizma koji smatraju kako država ne sme biti najveći poslodavac , naručitelj i ulagač nego samo i isključivo javni servis građana .

Kao i većina Orbanovih odluka od kada je na čelu mađarske države , ova je takođe uznemirila duhove širom Evrope , ali mađarski premijer ne odustaje od svoje odluke i poručuje : ” Nemojte mi samo reći da je to nacionalizacija! ” , Prenosi Financial Times .

”Još ne mogu otkriti detalje , ali smo u stalnim pregovorima o kupovini ili povraćaja u vlasništvo države najmanje šest ili sedam vrlo ozbiljnih komunalnih firmi koje su prethodno bile privatizovane ” , rekao je mađarski premijer .

Mađarska država je u martu za 870.000.000 € otkupila vlasnička prava nemačke kompanije EON koja se bavila distribucijom prirodnog gasa . Time je mađarska državna kompanija MVM iznova ušla u posed postrojenja za skladištenje gasa i gasnog distributivnog sistema nemačkog E.ON – a . Sada su na red došle francuske kompanije EDF i GDF Suez , ostatak udela u energetskom poslovanju nemačkog E.ON – a , nemačka kompanija RVE koja se na mađarskom tržištu bavi i distribucijom električne energije ( od pre nekoliko nedelja iu Hrvatskoj ) i na kraju italijanska naftna kompanija ENI koja u Mađarskoj posluje preko sestrinske kompanije Tigaz Group .

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-N O T E

Viktor Orban je naglasio ” kako će mu za ceo ovaj posao biti potrebno dve godine i kako se nada da će njegova stranka Fides na izborima 2014. uspeti da okupi parlamentarnu većinu i na taj način u vlasništvo zajednice uspeti vratiti privatizovane energetske resurse i posao s distribucijom energenata ” . Interesantno je kako mađarski premijer vešto izbegava terminologiju levice i ne želi se koristiti terminima ” nacionalizacija ” i ” društveno vlasništvo ” , međutim , ako ćemo iskreno , ništa ne menja na stvari – Viktor Orban je Mađarima odlučio vratiti decenijama stvarnu imovinu koja im je u procesu tranzicije praktički oteta .

” Nakon izbora će mađarska vlada morati odgovoriti na pitanje na koji način možemo smanjiti cenu energenata kako bi mogli biti konkurentni u celom svetu ” , rekao je Orban .

Time je dao do znanja da se ne želi zaustaviti unutar nacionalnih granica , nego da namerava da postane glavni regionalni igrač , a na globalnom nivou – konkurent ili partner ( zavisno s kim uđe u partnerski odnos ) zemljama kojima su energenti ključni privredni sektor .

Mađarska je , dakle , odlučila ne popustiti pred svetskim moćnicima i finansijskom elitom i na dobrom je putu da u potpunosti povrati nacionalni i ekonomski suverenitet . Najavom re – privatizacije ( koristimo se Orbanovim rječnikom op.a. ) i otkupom vlasničkih prava 6-7 stranih kompanija koje se bave distribucijom energenata , mađarska država će u potpunosti preuzeti nadzor u energetskom sektoru . Time će se rešiti privatnih špekulanata koji dolaze iz bogatih zemalja sa zapada , a kojima je standard mađarskog naroda , kada su ulazili na mađarsko tržište , sigurno bio zadnja briga .

” Orban je ovu odluku doneo još ranije i to kada se vlada u Budimpešti morala suočiti sa špekulativnim udarima na mađarsku nacionalnu valutu ( forintu ) i na finansijskom tržištu se našla u velikim problemima . Svemu su , naravno , kumovale i privatne rejting – agencije . ” , piše italijanski ekonomski analitičar Andrea Perrone za portal Il Ribelle.com .

Mora se priznati da je reč o vrlo hrabroj odluci mađarskog premijera koji 2014. sa svojom koalicijom Fidesz – KDNP želi dobiti izbore . Tim više što on državni MVM ne želi videti kao kompaniju kojoj će prioritet biti profit , nego kompaniju koja će nižim cenama podići standard građana , a industriju i poljoprivredu zbog nižih troškova proizvodnje učiniti konkurentnijim . Jačanje državnog vlasništva je u potpunoj suprotnosti sa trendom koji nameće Trojka , a koja gotovo u celoj Evropskoj uniji ” spas ” za posrnula privrede i prazne državne kase vidi u rasprodaji državne imovine . U Srbiji smo takođe svedoci tog trenda i upravo u proteklih nekoliko nedelja nam se sa svih strana ” objašnjava ” kako za nas nema drugog izlaza i da zbog visoke zaduženosti celokupna državna imovina mora biti privatizovana .

Da Vas podsetimo:  Negativne strane društvenih mreža

“U budžetu drugog prostora za povraćaj javnog duga nećemo naći i preostaje nam jedino privatizacija” , poruka je hrvatske vlade koju prenosi Poslovni Dnevnik .

Mađarska vlada i Viktor Orban imaju sasvim drugačije mišljenje od naših ministara , ali i državnih zvaničnika u Grčkoj , Portugalu , Kipru , Italiji , Španiji , itd

” Vodimo stalne pregovore o otkupu kompanija koje su prethodno privatizovane . Ako ponovo pobedimo na izborima , moja će se vlada boriti da se snize troškovi energenata za domaćinstva , industriju i poljoprivredu i time će naša privreda postati konkurentnije . Mađari u poređenju s onim što zarade previše novca izdvajaju za energiju . Cena energenata u Sjedinjenim Džava je za trećinu niža nego u Evropi . Nakon izbora iduće godine , mađarska vlada će morati da odgovori na pitanje kako možemo smanjiti cene naših energenata na nivo onih u SAD – u i na taj način im konkurisati na globalnom nivou . Vlada će već u januaru ići sa smanjenjem cena za 10% i one će padati do novembra sledeće godine ” , izjavu Viktora Orbana prenosi Rojters .

Ključni igrači u mađarskom komunalnom sektoru , uključujući nemački E.ON i RVE , francuski EDF i GDF SUEZ i italijanski ENI nisu bili voljni za davanje izjava .

Posve je razumljivo da je odluka mađarskog premijera zaprepastila gotovo sve one koji se slepo drže agende Trojke i dalje idu sa oštrim rezovima javne potrošnje i privatizacijom preostale državne imovine . Ovo nije prva odluka vitku Orbana kojom se suprotstavlja gospodarima novca u zemlji i inostranstvu , međutim , od izuzetnog je značaja jer je u Evropskoj uniji Mađarska ovim potezom postala prva zemlja koja se otvoreno suprotstavlja neoliberalnim merama kojima je uvek jedino rešenje rasprodaja kompanija koje su od ključnog interesa za opšte dobro . ” Rasprodaja ” čak i nije adekvatan termin , jer se u osiromašenim zemljama u tranziciji uglavnom radilo o poklanjanju društvene imovine privatnim multinacionalnim kompanijama ili bankama .

Jasno je kako ideja oko povrata imovine , nacionalizacije ili re – privatizacije ( kako god ? ! ) , Kod Viktora Orbana sazreva već duže vreme , a kako cela operacija traje mesecima vidi se iz njegove izjave gde kaže ” kako su već sad u toku pregovori sa 6-7 kompanija koje su ranije privatizovane i da ih mađarska država mora opet posedovati ” . Mnogi upućuju na činjenicu da je mađarski premijer krenuo sa ostvarivanjem svoje zamisli nakon što je u januaru ove godine posetio Moskvu , gde se prema protokolu uopšte nije trebao sastati s predsednikom Vladimirom Putinom , ali je do susreta došlo i dogovoreno je niz projekata upravo u energetskom sektoru , od kojih su najvažniji gasovod Južni tok i proširenje nuklearne elektrane Paks .

Da Vas podsetimo:  Mešanje karata

U intervjuu za Radio Magiar Orban nije krio zadovoljstvo politikom koju s njim na čelu vodi mađarska vlada . Već tri godine njegova stranka Fides ostvaruje zacrtane ciljeve i niže uspehe u bespoštednoj borbi protiv svetske finansijske oligarhije i evropskih tehnokrata iz Evropske centralne banke i Evropske komisije , koje naravno podržava ( iz Budimpešte protjerani ) Međunarodni monetarni fond . Za ne poverovati je kako su evropske institucije uporne u svom naumu da ovladaju Mađarskom i nimalo ih ne brine što Orban ima apsolutnu podršku u narodu i to bez obzira na brojne kontradiktorne zakone i promene ustava koje je uveo . Iako je još pre nekog vremena sve izgledalo kao jeftini populizam koji ničim neće štetiti finansijskoj oligarhiji ( o čemu sam i sam pisao op.a. ) , preuzimanje Mađarske centralne banke , raskid sa MMF – om i nacionalizacija kompanija u koje su ranije privatizovali stranci to u potpunosti demantuju .

Orban je za sada preuzeo nadzor nad , kao što smo rekli , delom nemačkog E – ON – a , nama dobro poznatog MOL – a i jedne nacionalne kompanije za snabdevanje vodom koja je bila završila u vlasništvu francuske kompanije Suez . Sve ovo nema drugo ime nego ” povratak privrednog i nacionalnog suvereniteta i poštovanje volje građana ” . Na ovakve poteze smo navikli u Latinskoj Americi ; kod Chavezovog naslednika Nicolasa Madura , Eva Moralesa ili Cristine Fernandez Kirhner . U Evropi , međutim , ovakva politika je nešto sasvim neuobičajeno i gotovo da nema sumnje da će na predstojećim izborima 2014. Trojka ( EK / ESB ( MMF ) lobirati za rušenje Fidesa i Viktora Orbana . Suvišno je i napominjati kako će se vest o nacionalizaciji ( termin koji se u Evropi nije čuo decenijama ) u Mađarskoj pokušati minimalizovati , no ukoliko Fidesz 2014. dobije izbore i do kraja provede u djelo ono što su naumili , to bi mogao biti početak opasnog trenda za svetske moćnike u ” zajednici ravnopravnih naroda ” zvanoj Evropska unija.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime