Mađarska jedina u EU neće obučavati ukrajinske vojnike, a odbija i da snabdeva Kijev oružjem

0
104

Mađarska je jedina zemlja Evropske unije koja nije podržala inicijativu o obuci ukrajinskih vojnika u Evropi i neće u tome učestvovati, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Foto: Printscreen YouTube

„Danas je doneta odluka da Evropska unija počne misiju obuke, odnosno predstavnici zemalja Evropske unije će obučavati vojnike ukrajinske armije. Želeo bih da kažem da Mađarska nije glasala za tu inicijativu. Nećemo učestvovati u toj misiji“, rekao je Sijarto.

On je objasnio da je Mađarska jedina zemlja EU koja je zauzela takav stav, jer ne podržava korake koji vode eskalaciji sukoba, nego se, naprotiv, zalaže za to da što pre počnu mirovni pregovori.

Diplomata je na kraju sednice ministara inostranih poslova Evropske unije u Luksemburgu izjavio da Mađarska nastavlja da insistira na odbijanju isporučivanja oružja Ukrajini, kako ne bi bila uvučena u sukob.

Sijarto je ranije objašnjavao da Budimpešta teži da obezbedi teritoriju Zakarpatja, na kojoj žive etnički Mađari, jer bi isporuke oružja preko te teritorije postale legitimna vojna meta.

Austrija podržava misiju, ali ne učestvuje
Sa svoje strane, austrijski ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg izjavio je novinarima da se Austrija neće pridružiti misiji EU za obuku ukrajinskih snaga.

„Podržavamo ovu misiju, ali trenutno ne planiramo da učestvujemo u njoj“, rekao je ministar.

On je dodao da je s njegove tačke gledišta takva aktivnost neophodna.

Prema rečima Šalenberga, pitanje o budućem učešću Austrije u ovoj misiji je i dalje otvoreno, „poslednjih meseci smo videli da se veoma mnogo toga menja, pomno ćemo motriti na to“.

Ministar je dodao da će Austrija nastaviti da Ukrajini isporučuje odbrambena sredstva, ali „ne smrtonosno, ubojito oružje“, jer je to „u suprotnosti sa stavom o neutralnosti“.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO SE NEMCI OPET PLAŠE DONALDA TRAMPA?

Prethodno su šefovi inostranih poslova EU konačno odobrili dodelu šeste tranše vojne pomoći Kijevu u visini od 500 miliona evra, kao i raspoređivanje misije za obuku ukrajinske vojske van teritorije Ukrajine.

Početkom marta, mađarski parlament doneo je dekret kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije Mađarske. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je nezadovoljstvo što je Mađarska protiv proširenja antiruskih sankcija na energetski sektor i ne podržava uvođenje zabrane zone letenja iznad Ukrajine, ne snabdeva Kijev oružjem i ne dozvoljava njegov tranzit preko mađarske teritorije. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Budimpešta brani svoje nacionalne interese i drži se samo svoje strane.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime