MAJKE U EVROPI UŽIVAJU, U SRBIJI SE MUČE

1
112

Na društvenim mrežama se pojavila polemika o temi koja poodavno muči srpske porodice. To su povlastice koje bi majke u Srbiji trebalo da imaju, a koje naša zemlja navodno izbegava da ispuni. Zbog toga je naš sistem upoređen sa onim koji ima susedna zemlja, Mađarska, a sa kojom izgleda da nemamo mnogo sličnosti.

Na objavi koja kruži društvenim mrežama pojavila se informacija da u Mađarskoj majka koja rodi dva deteta može da dobije kredit od 36.000 evra. A, ako rodi treće dete, taj kredit ne mora da vrati. U slučaju četvrtog deteta majka prema državi Mađarskoj nema nikakve obaveze. To znači da ne plaća porez, šta god ona radila.

Za Srbiju se, međutim, navodi da “ako rodiš petoro dece nemaš pravo na dečji dodatak, iseku ti struju i oduzmu decu zbog siromaštva”.

Redakcija “Glasa javnosti” kontaktirala je Ministarstvo za brigu o porodici gde su nas uputili na osobu koja može da nam odgovori na pitanja ali na naš dopis nikada nismo dobili odgovor. Čekali smo mesec dana. Opšta, formalna i pitanja za koja niko ne bi trebalo da bude uskraćen glasila su ovako:

Koliko iznosi dečiji dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Da li porodilje imaju povlastice kada uzimaju kredite od banaka i koliko dece treba da imaju da bi to ostvarile?

Da li se obaveze prema državi smanjuju za majke koje imaju četvoro dece?

Da li postoje razlike između opština koje majkama pružaju sredstva ili sve mora biti unapred ustanovljeno?

Koje još povlastice, osim novčanih, uživaju porodilje?

Ono što smo pronašli od zvaničih podataka jeste da roditeljski dodatak za decu rođenu 1. jula 2021. godine i kasnije iznosi za:

Da Vas podsetimo:  Đorđević: Srbija pod okupacijom i zapada i Kine

Prvo dete jednokratno – 106.412,94 dinara

Drugo dete 255.391,04 dinara – 24 rate po 10.641,29 dinara

Treće dete 1.532.346,25 dinara – 120 rata po 12.769,55 dinara

Četvrto dete 2.298.519,38 dinara – 120 rata po 19.154,33 dinara

Treće i četvrto dete u skladu sa članom 24. stav 3. Zakona (smrt deteta u toku isplate prava) jednokratno – 212.825,87 dinara

Koliko je to tako u praksi i koliko majki zaista dobija ove povlastice u Srbiji nismo se uverili, ipak, jedna majka iz Budimpešte je govorila za naš portal i objasnila kako sve zaista funkcioniše u susednoj nam Mađarskoj.

Ako rodite tri deteta dobijate kredit od 25 miliona forinti, ili skoro 72.000 evra, sa fiksnom kamatom. Rok otplate je 20 godina, s tim što je 10 miliona forinti poklon od države, što je oko 29.000 evra – rekla je ova majka za “Glas javnosti”.

Ona dodaje da ako rodi četvrto dete je njena bruto plata jednaka njenoj neto plati, odnosno da prema državi nema obaveze.

Ako dobijete i četvrto dete država poklanja još 5 miliona forinti, što je nešto više od 14 000, evra- kaže nam majka.

Ona je potvrdila i da su za prvo i drugo dete beneficije skoro iste kao u Srbiji što se tiče roditeljskog dodatka za decu, ali da su za treće, četvrto i svako naredno definitivno bolji uslovi u Mađarskoj, kao i da su te povlastice u bankama sigurne i da nikada nije falio “jedan papir”.

https://ifamnews.com/

1 KOMENTAR

  1. Kao narod izumiremo. Svi na sva usta pričaju o natalitetu a ništa ne cine po tom pitanju. Majke su obespravljenje, materijalno uništene, porodice grcaju u dugovima. Nema dece jer država ne čini ništa po tom pitanju a da je realno već se sve samo završava na recima i birokratiji koja je maligni tumor svakog drustva pa i našeg. Neće nas Srba biti uskoro ni pod jednu šljivu da stanemo. Šteta bili smo dobar narod

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime