Makedonija u zagrljaju “Velike Albanije“?

0
911

Srbija u “optici” Zorana Zaeva

makedonija © REUTERS Ognen TeofilovskiSrbija je priznala BJRM kao “Republika Makedonija” sa namerom očuvanja dobrih odnosa dva pravoslavna naroda na geopolitičkoj trasi moravsko-vardarske doline kao “kičme” Balkana. Obe države opterećene su velikoalbanskim „pitanjem“. Srbiji je oteto Kosovo i Metohija, a Makedonija je uveliko u procesu dezintegracije i projektovane federalizacije države. Makedonska vlast u kojoj su pored nacionalnih partija i albanske stranke vlast odlučile su da priznaju Kosovo, i glasaju za “nezavisno” Kosovo u UNESKO. Ova odluka je doneta nezavisno da li vladaju VMRO-DPMNE ili SDSM Zorana Zaeva. Odluka je doneta na osnovu realne moći i uticaja albanskih partija u vlasti Makedonije, i načina formiranja dvoetničke vlasti. Vlasti u Makedoniji funkcionišu kao zbir interesa dve nacije i tako je država i podeljena. Makedonija je bila i država sa koje su napadale snage “OVK” i NATO na Srbiju 1999. godine. Srbija nema interesa da se meša u političke odnose u Makedoniji više nego što to radi Albanija, Bugarska ili moćne države poput SAD ili EU. Albanija, SAD i EU, već su podelile Makedoniju. Sada predstoji institucionalizacija tog procesa.

Makedonsko i albansko “osporavanje” Srbije

Opozicioni lider Zoran Zaev koji pretenduje da bude premijer Makedonije uz podršku SAD i EU u političkim obračunima sa VMRO-DPMNE i Gruevskim, kaže da su Srbi i Makedonci bratski narod. Bratska “ljubav” vlasti Makedonije prema Srbiji pokazana je u negativnom kontekstu i 1999. godine, 2008 i kasnije. Zaev se poziva na “veze” dva naroda kao pravoslavnih i hrišćanskih i za međusobnu pomoć. ”Bratska” ljubav dva hrišćanska naroda se pokazuje i po namerama da se uvaži tzv. “Tiranska platforma” koja optužuje “zločine” Srbije prema Albancima i Makedoniji od 1912-1958 godine čime se taj bratski i pravoslavni odnos minimimizira a Srbija istorijski i poltičiki stavlja na “optuženičku klupu”. Nažalost to nije samo stav Albanaca. Istoričari Makedonije dugi niz godina osporavaju Srbiju 1912-1918 godine sve do raspada Jugoslavije. Nije ni čudo što je nemačka konfederalna paltforma 1990/1991. godine nosila naziv “Platforma Izetbegović-Gligorov”

Bliža Tirana, Sofija i Zagreb od Beograda

Srbija nema interesa da podržava ili negira ni Gruevskog ni Zaeva, ali je Srbiji smetnja pokušaj da albanske poltičke partije u Makedoniji stvaraju antisrpsku kamapnju i da Makedoniju vuku ka Tirani na način da se ugrožavaju interesi Srbije na Balkanu. Lider SDSM Zoran Zaev nervozno reaguje prema vlastima Srbije i kaže da u Srbiji postoji „nacionalističko rukovodstvo“ premijera Aleksandra Vučića. Ovakav stav političara koji pretenduje da bude premijer više odgovara političkim krugovima u Zagrebu, Tirani i Prištini. I govori da se Zaev više oslanja na podršku opozicije u Srbiji. Lider SDSM se “preračunao” i jasno kazao da mu je preča ekonomska i politička “veza” sa Tiranom i Zagrebom nego sa Beogradom. Vlasti u Makedoniji imaju interese prema Bugarskoj i Albaniji. To se vidi i po broju pasoša i dvojnog državljanstva Bugarske i Albanije koji imaju građani Makedonije. Makedoniji i nije veći interes investiranje Srbije jer to sprečavaju albanski faktori u vladi Makeodnije. Makedonske vlasti imaju netolerantan pa i negativan stav prema SPC i sve je veća kampanja da su Srbi 1912. i 1913. bili “okupatori”, a ne oslobodioci od Turske vlasti. Bez obzira ko bio na vlasti u Makedoniji, prema Srbiji će se voditi politika koja će uvažavati albanski interes i to se ne može tretirati kao “bratska” ljubav.

Da Vas podsetimo:  Dve decenije nakon pogroma

Tomislav Kresović

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime