„Makedonsko proleće“ ovoga puta u režiji — naroda

3
1417
© AFP 2018/ Robert ATANASOVSK

Izvesno je da će se protesti u Makedoniji proširiti jer su građani shvatili da ne postoji politička opcija koja brani njihove interese. Makedoniju očekuje zanimljivo proleće koje može da dovede do stvaranja široke koalicije, ali, sa druge strane, može i da dovede do političkog i ekonomskog kolapsa države.

Na protestu protiv promene imena Makedonije u Skoplju okupilo se, kako mediji prenose, oko deset hiljada građana. Demonstranti su se najpre okupili ispred zgrade misije EU, da bi kasnije krenuli ka zgradi makedonskog parlamenta.

Ispred Sobranja, demonstranti su zatražili prekid pregovora o imenu Makedonije, povlačenje zakona o upotrebi jezika, povlačenje dogovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom, kao i amnestiju pritvorenih zbog incidenta 27. aprila prošle godine u zdanju parlamenta. Ukoliko se ti zahtevi ne ispune, demonstranti smatraju da treba raspustiti parlament i organizovati vanredne izbore.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo „zaustavite grčki rasizam“ i „Stop pregovorima“, a zapaljena je i grčka zastava.

Skopski novinar Milenko Nedelkovski predviđa širenje protesta.

„To, svakako, ne da je moguće, nego je izvesno, zato što je narod shvatio da ne postoji politička opcija u Makedoniji, ni leva ni desna, koja brani njihove interese, još manje albanske partije u Makedoniji, a najmanje strane ambasade. Tako da, u tom smislu, eskalacija — da!“, nedvosmislen je Nedelkovski.

Kada procenjuje snagu protesta, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković poredi, kako kaže, nameru aktuelnih makedonskih vlasti da po svaku cenu završi posao oko promene imena i usvajanja zakona o dvojezičnosti i potrebi makedonskog društva za nečim takvim.

„Pošto su to veoma različite i političke i svake druge situacije, građani su shvatili da su nove vlasti dovedene samo zbog rešavanja problema međunarodne zajednice, a ne rešavanja unutrašnjih problema makedonskog društva, koji su pre svega vezani za ekonomsku egzistenciju i ostvarivanje punih prava i sloboda. Prema tome, koliko će vlast istrajavati da reši problem međunarodne zajednice, a ne makedonskog društva u celini, toliko će se i protesti pojačavati“, objašnjava Stoilković.

Da Vas podsetimo:  Srbi sa severa Kosova najviše veruju KFOR-u

Stoilković, kaže, ne vidi da je između namera makedonske vlade i zahteva građana moguć kompromis, tako da će, prema njegovom mišljenju, protesti dobijati na snazi.

„Očekujem veoma interesantno proleće u Makedoniji, za koje pretpostavljam da može da dovede i do široke koalicije. Sa druge strane, može da dovede i do totalnog, apsolutnog urušavanja celokupne makedonske ekonomske, političke i svake druge bezbednosti“, kaže Stoilković.

Kada govori o mogućnosti da protesti zaustave pregovore oko promena imena Makedonije, Nedelkovski napominje da Grčka ne želi rešenje koje u sebi sadrži makedonsko ime u sebi. Sa druge strane, Makedonci ne mogu da prihvate da ime njihove države u sebi ne sadrži Makedoniju.

„Makedonski narod neće dozvoliti promenu imena, to je više nego jasno. Ono što se stavi na papir, može da važi dva dana, dve godine, ali ne može da važi večno“, kaže Nedelkovski, kao što Srbija privremenom smatra, kako kaže, okupaciju Kosova i Metohije.

„Tako ćemo i mi u tom smislu bilo koje rešenje smatrati kao privremeno i nametnuto silom“, zaključuje on.

Protesti treba da zaustave pogubnu politiku aktuelnog rukovodstva, kaže Stoilković, koji se tiče očuvanja makedonskog nacionalnog identiteta i imena.

„Protesti su usmereni na kapitulantsku politiku aktuelnog rukovodstva, više nego na to da se pregovori završe ili prekinu. Protesti niti imaju kapacitet, niti mislim da imaju preteranu potrebu da zaustavljaju pregovore“, kaže on i dodaje da bi zaustavljanje pregovora u ovom trenutku bilo ružno i neprihvatljivo, kako za međunarodnu zajednicu, tako i za Makedoniju.

„Protesti imaju moć da probude makedonsko društvo i da se proces prodaje nacionalnih i državnih interesa zaustavi zato što je, po mom mišljenju i po mišljenju mnogih u Makedoniji, otišao predaleko“, kaže Stoilković.

Da Vas podsetimo:  „Loših 100 čine Srbiji veliko zlo...(1)“

U međuvremenu, makedonska vlada negirala je navode agencije Rojters prema kojima je premijer Zoran Zaev rekao da je „Makedonija iznela četiri opcije za rešenje spora oko imena sa Grčkom“. Britanska agencija prenela je ranije da joj je Zaev rekao da su „predlozi Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)“.

„Javnost u Makedoniji i širom sveta zna da je te predloge predstavio Metju Nimec, specijalni izaslanik UN za pregovore o imenu. To znači da ti predlozi postoje, kao što je rekao Zaev, ali njih nije predložila Makedonija“, saopštila je vlada u Skoplju.

rs.sputniknews.com

3 KOMENTARA

  1. „a ne rešavanja unutrašnjih problema makedonskog društva, koji su pre svega vezani za ekonomsku egzistenciju i ostvarivanje punih prava i sloboda.“ – СВЕ се враћа, све се плаћа… Кад су шиканирали незаштићене српске свештенике, очијукали са Турском и Ватиканом (који им је ЈЕДИНИ признао „македонску цркву“), све је било ок… Сва срећа те нису више јужна Србија…

  2. Braćo makedonci vratite se nama Srbima rešimo se mi svojih a vi svojih izdajnika i stranih plaćenika pa da budemo jedna država i zajedno lakše podnesemo probleme.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime