Malagurski: Pobeda nad sabotažom filma o Republici Srpskoj – nove projekcije u Švedskoj

1
119

„Film “Republika Srpska: Borba za slobodu” postao je meta hajke bez presedana. Predvođeni bošnjačkom NVO koja se maskira kao “kanadski institut” za “istraživanje genocida”, bošnjački ekstremisti su pokrenuli kampanju protiv filma bez gledanja. Kako sami kažu, sadržaj je nebitan, jer je njihov cilj — ukidanje Srpske“, saopštio je režiser Boris Malagurski.

Foto: YouTube

On je dodao da je tu svrhu pokrenuta masovna anti-srpska kampanja koja se svodi na zastrašivanje bioskopa i sala koje su planirale projekcije filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”, ali je istakao da je uprkos pretnjama film nastavio svoj život u bioskopima.
„Slali su masovne mejlove, zvali telefonom, njihovi pravnici su sastavljali dopise i pretnje tužbama na osnovu lažnih tvrdnji o filmu, potegli su političke veze (u Dortmundu je stranka Zelenih na slepo ustala protiv premijere filma), medijske veze (tvrdnje bošnjačkih lobista koji nisu gledali film prenosili su kao činjenice, a moje izjave ili nisu uzimali ili su marginalizovali), lagali su policiji, a služili su se i pretnjama terorističkim napadima“, naveo je Malagurski.

Istakao je da je to uticalo na gotove sve bioskope i sale.

„Ali mi se nismo uplašili. Odlučili smo da se borimo. Našli smo alternativne sale i uspeli da prikažemo film u Lucernu, St Galenu, Cirihu, Usteru, Luganu, Lozani, Bernu, Štutgartu, Dortmundu, Roterdamu, Antverpenu, Luksemburgu, Frankfurtu, itd. Posebno sam zahvalan opštinskoj sali Paradiso u Luganu, kao i bioskopu u Roterdamu za hrabrost i podršku, a bošnjačkim ekstremistima je, možda, najteže palo održavanje premijere u Dortmundu u sali turske zajednice u Nemačkoj. Iako se film bavi i periodom osmanske okupacije na Balkanu, Turci su Nemcima održali lekciju o evropskim vrednostima i toleranciji. U Frankfurtu je nemačka policija upala u salu pred premijeru sa namerom da je otkaže, ali smo dokazali da su dobili lažnu dojavu od strane bošnjačkih ekstremista i kada je nemačka policija shvatila obmanu, odlučili su da našoj premijeri daju policijsku zaštitu“, dodao je režiser.

Da Vas podsetimo:  Bata Gašić – čovek od koga se odgovornost odbija

Moram da naglasim da je svaka pobeda koju smo ostvarili ostvarena pomoću hrabrih srpskih organizacija i pojedinaca iz inostranstva koji nose svoj narod i svoju zemlju u svom srcu, naglasio je i svima zahvalio na saradnji.

Istakao je da uprkos silnim pretnjama fanatika, ni na jednoj premijeri nije bilo ni najmanjeg incidenta i najavio premijeru filma u Švedskoj.

Karte za projekciju 2. decembra u Stokholmu koja se održava u 18 sati u Srpskom kulturnom udruženju Sveti Georgije mogu se preuzeti na ovom linku https://www.eventbrite.com/e/sodertalje-premijera-republika-srpska-borba-za-slobodu-boris-malagurski-tickets-415996746467

Karte za projekciju 3. decembra u Stokholmu koja se održava u 18 sati u Srpskom udruženju Solna mogu se preuzeti na ovom linku https://www.eventbrite.com/e/solna-premijera-republika-srpska-borba-za-slobodu-boris-malagurski-tickets-417112162707

Posle Stokholma, planirane su i projekcije u mnogim gradovima u državama širom Evrope, Severne Amerike i Australije.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime