Male postizborne priče

0
830

Iako je rok za proglašenje pobednika izbora davno istekao RIK kao da i ne pomišlja da tu sagu privede kraju, a njihove sednice u kojima ne manjka ni hvatanja za guše odraz su opšteg stanja u društvu i državi, opšta slika Vučićeve tabloidne Srbije. Nakon one blamaže sa javnim brojanjem glasova, stiče se utisak da predsednik RIK-a, koji očigledno više navija nego što zbraja, čega Vučićev klimoglav kako bi spustio zavesu na ovu predstavu koja je izbore pretvorila u teatar apsurda.

Tan2017-4-3_103442684_0I dok to čekamo teško je ne zapitati se šta bi se događalo da razlika među kandidatima nije toliko ubedljiva, da je recimo dva ili tri procenta? Na šta bi onda ličile sednice RIK-a? Kako bi onda tekli protesti? I kakve bi bile posledice po društvo i državu?

U tom besmislenom iscrpljivanju onim što su birači već odlučili, koliko god se to nekome ne dopadalo, kao da se zaboravlja da ključno pitanje za stabilnost Srbije nije ko će biti predsednik, već ko će biti novi premijer?! S obzirom na ustavna ovlašćenja ime te ličnosti mnogo će nam reći i o Vučićevim namerama i o njegovoj stvarnoj snazi u odnosu na međunarodne i unutar-stranačke pritiske, mada ni oni koalicioni neće biti zanemarljivi.

Nakon izjave date posle susreta sa patrijarhom Irinejom, da je spisak suzio na dva -tri kandidata(1) i da će sa imenom mandatara izaći za otprilike mesec dana, čini se kako se Vučić već odredio, a da je pred nama taktiziranje koje će verovatno potrajati i duplo duže od roka koji je najavio. No, pre ili kasnije, premijer mora biti odabran.

Bez obzira koga bude odabrao Vučić ima nameru da manjak ustavnih ovlašćenja, koja će kao predsednik imati u odnosu na premijera, kompenzuje batinom koju drži kao lider najveće parlamentarne stranke. I zato su nerealna očekivanja da će podneti ostavku ili samrznuti funkciju predsednika SNS-a. Ipak je on daleko manji demokrata od Miloševića…

Da Vas podsetimo:  U Srbiji godišnje 36.000 novih slučajeva karcinoma

Dragan Milašinović

www.fsksrb.ru

_____________________________________

(1) www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2703473/vucic-suzio-krug-kandidata-za-premijera-na-dva-tri-imena-.html

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime