Mali, čemerni i upadljivo glupi

8
1569

Politički vrh Srbije neprestano uskače sam sebi u trbuh. To je postala redovna gimnastička aktivnost Vučića, Dačića i Ane Brnabić. Razume se i svih ostalih aktera predsednikove administracije koji pomno prate zadate vežbe sa vrha. Najnovija gimnastika je zgražavanje nad idejama Albanaca o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kao što je do juče to bilo pokazivanje dvoglavog orla na fejsbuku, zbog čega je Republika Srbija demonstrirala lokalizovani oblik fašističke opsade pekare „Roma“ u Borči. „Dvoglavi orao, ili kokoš, koka, ma već to nešto pernato“, ponavljali su svi u horu za Vučićem, tobože je duboko uznemirilo patriotske duše predstavnika vlasti, koji nikada nisu pokazali tako „niske, pernate“ porive u politici. Naprotiv, bili su oduvek ozbiljni, suzdržani i konstruktivni, okrenuti najvišim evropskim vrednostima, kao što je recimo antifašizam, koji se kao i svakog Devetog maja obeležava u Beogradu, isključivo u ruskom potpunom (a ne polu-) zagrljaju, i to pred kafanom „Ruski car“, jer se podrazumeva da je Ruska imperija, danas Federacija, zadala konačni udarac istorijskom fašizmu, veoma nalik onom u Borči. Tako su na kraju ta dva punkta, „Roma“ u Borči i „Ruski car“ u centru Beograda postali janusovsko lice naprednjačkog režima, koji se predstavlja kao poslednji antifašistički bedem na Balkanu.

„Mi jesmo mali, ali nismo glupi“, poručio je Dačić uoči početka samita Brdo-Brioni u Tirani, odakle je do Srbije stigla jeziva vest o nastojanjima Hašima Tačija i Edija Rame da konačno stvore „Veliku Albaniju“ i time zadaju završni udarac svim evropskim procesima u regionu, na čijem su čelu, razume se, Aleksandar Vučić i njegova „antifašistička“ borčanska armija. Da svetogrđe bude još veće, sve se to promovisalo na samitu koji je okrenut dugoročnoj regionalnoj saradnji i izgradnji mira. Pa, kako da čovek ostane normalan i konstruktivan, pita se Dačić. Ali isto se pitaju i premijerka, ministar Vulin, naposletku i predsednik Vučić, koji sve to karkteriše kao neka „čudna dešavanja između Prištine i Tirane“. „Dokle će se tolerisati bezobrazluk Albanaca“, nariče ministar inostranih poslova, ukazujući na „velikoalbanske pretenzije“ na tri opštine na jugu Srbije, kao da to nije bio deo tajnog plana o razgraničenju koji nam (ni)je predsednik predočio svojevremeno. O tome se, naravno, čulo po kuloarima, tokom nevidljivog „unutrašnjeg dijaloga“, koji je sproveden među naprednjacima i njihovim satelitima, uz koordinaciju Marka Đurića i Nikole Selakovića. Svi su se tamo složili da je nevidljivi Vučićev plan izvanredan o čemu (ni)su izvestili javnost, ali su često pokazivali na semafor, nakon briselskih pregovaračkih rundi.

Da Vas podsetimo:  Kako su besplatni vrtići postali preskupi vrtići

„Mi jesmo mali, ali nismo glupi“, zapomaže Dačić, dok u njegovoj naricaljki odjekuje miloševićevski soundtrack o nemaloj Srbiji koja je čak triput ratovala. Zapravo, ratovala je ona i više puta i to za samo deset godina. Kao da želi da kaže, zar vam nije bio dovoljan onaj jedan ogledni egzercir u Borči, zar treba još da vam objašnjavamo šta se sve može upotrebiti kao kontramera za uvođenje taksi. Može mnogo toga. Pre svega se može upotrebiti srpsko stanovništvo u tzv. regionu. Ionako je ministar Vulin proglasio sve susedne države za „naslednice nacizma iz Drugog svetskog rata“. Zar još niko nije naučio lekciju o srpskom „Lebensraumu“, koji se neprestano potencira u potpunim zagrljajima Vučića i Dodika, na primer. Zar to ne liči na zagovaranje velikosrpske politike, kojom se maše već nekoliko decenija? Naravno da ne liči. U stvari, zavisi samo od optike, jer kada to gleda predsednik Vučić kroz svoje naočare, sve to izgleda kultivisano i umiveno, međutim kada svoja, očigledno bifokalna sočiva, okrene ka Kosovu, sve mu tamo izgleda u krajnju ruku čudno i preteće. Kao da neko hoće da ga nasamari, dok on, eto, gradi neki bolji, civilizovaniji svet.

Taj bolji svet, misli Vučić zajedno sa svojom svitom i zamenikom Vesićem, pred „Ruskim carem“ demonstrira svoje slobodarske tradicije, svoju predanost borbi protiv „pernatih provokacija“. Troprste pokazne radnje, skupa sa crnim lobanjama i svinjskim glavama, pritom, nisu za Vučića i Dačića nikakav problem, niti u tome vide imalo fašizma. Naprotiv, tri prsta uvek možeš predstaviti kao optičku varku, mrtvačku lobanju kao deo dizajna novopokrenute kreativne industrije pod pokroviteljstvom premijerke Brnabić, a pečenu svinjsku glavu pred albanskom pekarom kao deo folklora. Uostalom, zbog toga nam i dolaze svi ti silni turisti, od kojih Srbija zapravo živi poslednjih sedam godina. Dolaze, pre svega da bi videli autentični kulturno-umetnički program, koji ministarstvo kulture oberučke podržava na svojim konkursima za stvaralaštvo. Zaista, od KUD-a nema bolje atrakcije. „Mi jesmo mali, ali nismo glupi“, dodao bi Dačić. Uz mrtvačku lobanju i pečenu svinjsku glavu na stolu/ili haubi najlepše se zapeva. A koja to pesma? Pa, zavisi od prigode.

Da Vas podsetimo:  Sava i Srbi, dva veka kasnije

Zaista, kako odgovoriti na Dačićevu i Vučićevu crnu viziju sveta koji se po ko zna koji put okomio na Srbiju i njene borčanske tradicije. Jednostavno. Ono što je Dačić izgovorio dok se osvrtao u gnevu prema Albancima treba iskoristiti za razumevanje suštine političkog establišmenta u Srbiji. On svakako nije mali, a nije ni glup. To osećamo i po svom džepu i na svojoj koži. On drži da smo glupi svi mi, ostali, koji prihvatamo njihovu interpretaciju političke stvarnosti u zemlji i regionu. Jer po njima, mi smo, kao u doba Miloševića, okruženi nacizmom, neprestano se demonstrira svetska nepravda nad nama i naposletku, nemamo čemu da se nadamo. Sporazum sa Albancima je nemoguć, a nama su dani odbrojani. Rekao bih da je upravo suprotno. Nacizam nije oko nas, već je duboko učauren iza tri prsta, mrtvačke lobanje i svinjske glave. Nepravda koju oseća srpsko rukovodstvo nije ni za milimetar veća od one koju oni sprovode nad susedima, građanima, opozicijom, medijima, slobodom koja je razorena u svakodnevici Srbije. Slobodni građani ove zemlje imaju čemu da se nadaju. A to je pre svega raskid sa elitama iz prošlosti čiji je sadašnji lider Aleksandar Vučić. I da, istorijski sporazum sa Albancima je moguć. Opozicija bi morala da razmisli o tome (naravno, njeno levo krilo ako takvo postoji). Možda baš treba krenuti tim, obrnutim redosledom. Od sporazuma ka slobodi.

Saša Ilić
Izvor: Peščanik.net

8 KOMENTARA

 1. Predlažem potpisniku ovog pamfleta, da se, pre nego što uprlja još neki list papira ili upotrebi tastature, detaljno informiše o značenju reči „fašizam“! Ne! Ne branim Vučića, jer to je najveća štetočina u istoriji Srbije, ali proglašavati tri prsta fašističkim simbolom je debilizam. I stvarno mi je pun …. drugosrbijanaca, globalista, nadnacionalnih pametnjakovića, kojima je sve što ima srpski predznak primitivno, nisko, nacionalističko ili fašističko! Implementirati Srbima fašizam je isto kao Haradinaju dati Nobelovu nagradu za mir ili humanizam! Što se slučaja Borča tiče, možda ću onda, kada „drugoalbanci“ ili „drugošiptari“ budu počeli da štite Srbe, srpske crkve, imovinu, groblja na Kosovu, ali samo možda, razmišljati o „ugroženosti Šiptara u Borči“!

 2. Pescanik.net je kao i mnoge nazovi ne vladine organizacije. Naravno sve njih placaju zemlje zapadne Kvinte da tako pisu i deluju. Meni nije jasno samo kako to drzava ne regulise vec im gleda kroz prste.

 3. Kako mali ljudi mogu da iznesu toliko gluposti i ne postide se.
  Pljuvati po vlastitoj drzavi i svom politickom vrhu, predsedniku, nije odraz hrabrosti vec poslusnika.
  Samo me zanima ko i koliko placa ove toboznje slobodne mislioce, NVO i razne kvazi politicke strucnjake i analiticare da na ovakav nacin omalovazavaju vlastiti narod.
  Srbi su stvorili dve Jugoslavije a nasi dzelati iz oba predhodna rata je rasturise i to na najpodmukliji i naj krvolocniji nacin. Srbi su i u Hrvatskoj autohton narod koji na vecem delu danasnje Hrvatske zive hiljadama godina, u Sloveniji imamo pravoslavnu zajenicu preko 6 vekova cak je ceo severni deo Albanije bio naseljen Srbima, Stara Srbija _( danasnja Makedonija) da ne nabrajam ionako autoru clanka Srbi nisu bitni, naziva nas svinjskim glavama. Samo oni koji pojma nemaju o istoriji Srba pisu ovakve nabuloze a nikakvo cudo kad nam istoriju pisu podrepnici tita i dusmana pa decu uce da smo Srbi narod sa Karpata. Sa karpata potici Arnauti, cobani koji su sa stadima dosli u Vlasku Srbiju u vreme cara Dusana Silnog koji im je i dao zakonsku zastitu.
  citiram;
  Sporazum sa Albancima je nemoguć, a nama su dani odbrojani. Rekao bih da je upravo suprotno. Nacizam nije oko nas, već je duboko učauren iza tri prsta, mrtvačke lobanje i svinjske glave. Nepravda koju oseća srpsko rukovodstvo nije ni za milimetar veća od one koju oni sprovode nad susedima, građanima, opozicijom, medijima, slobodom koja je razorena u svakodnevici Srbije. Slobodni građani ove zemlje imaju čemu da se nadaju. A to je pre svega raskid sa elitama iz prošlosti čiji je sadašnji lider Aleksandar Vučić. I da, istorijski sporazum sa Albancima je moguć. Opozicija bi morala da razmisli o tome (naravno, njeno levo krilo ako takvo postoji). Možda baš treba krenuti tim, obrnutim redosledom. Od sporazuma ka slobodi.

  Saša Ilić
  Srbija sa Albanijom ima odavno definisane granice i potrebne sporazume i neznam sta je poanta tvog pisanja.
  Koji su to slobodni gradjani Sasa, Sonja Liht, Sonja Biserko, Natasa Kandic, Vesna Pesic?
  Mozda mislis na ove pod satorima u Pionirskom parku.
  Ne misli da predsednike drzava u danasnjem zapadnom svetu bira narod, oni su davno odabrani zato zapad i stvara revolucije u ostalom delu sveta i pokusava svrgavanjem vlasti koju je narod doveo postaviti svoje vladare i sluge i podjarmiti svaku drzavicu.
  Imala je Srbija pre ovih na vlasti miljenike naroda, DOS-ovce pa dokle ste stigli?
  Zar jos nisi shvatio kako na zapadu funkcionise politicki zivot, pa ima nesrecnika u svim zemljama, siromaha vise nego sto bi verovao, geta u evropskim gradovima gde ni policija nesme da udje, drze ih migranti. Dali znas da u toj silnoj Nemackoj ima preko 840 000 beskucnika nemackih gradjana i najvise siromasnih koji zive iz ruke u usta?
  Ne nego je samo kod vas u Srbiji sve crno i sve jadno. Pa koliko energije trosite na medjusobna prepucavanja mogli bi da izgradite tri takve Srbije da svu tu silu ulozite u drzavu i narod umesto da pljujete jedni druge od 1980 godine.
  Ko god je dosao na vlast bio je popljuvan i prozivan, zuti, crveni, zeleni, plavi nebitno.
  Ako u tih 39 godina ni jedna vlast nije valjala onda je nesto debelo naopako i sa drzavom i sa narodom. A najgora vlast bila je ona od 1918 do 1980.
  Neka vam je Bog u pomoc!
  Izadji malo iz svoje bare Sasa, popni se na neko brdo i pogledaj oko sebe mozda shvatis da je Srbija danas u ovom polozaju najvise zahvaljujuci inteklektualcima poput tebe i onih koji su nam prekrajali istoriju i granice pokrali pravo na vlastitu misao na vlastiti izbor, koji su nas mnoge oterali.
  Srbi narod koji se uvek branio, koji je drugima stvarao drzave a ne rusio nikako da iz proslosti izvuce pouku. Narod koji uvek u svakom vremenu ima kneza Lazara i Vuka Brankovica. Nasa gorka i teska sudbina da se linija izmedju raja i pakla nalazi upravo na nasoj zemlji da se tri svete gore nalazi u nasoj zemlji, da svi putevi vode preko nase zemlje sto znaci da Andjeo djavo putuju zemljom Srbijom drzeci se za ruke.

 4. Da u Srbiji postoje sretstva informisanja koje legalo djeluju protiv Drzave Srbije i Srpskog Naroda, upravo dokazuje i pokazuje Pescanik.net sa autorom Sasom Ilicem, i putem ovog napisa !!! Ukoliko se potrudite da izvucete poruke koje se salju ovim napisom, biti ce Vam sve jasno!!! Znam da nije lako, jer je tekst napisan “ zbrda zdola “ upravo da zamaskira i uvije u cellofan podmukle , pokvarene i neistinite poruke !!Pocinje se jednim opcenitim napadom na vladajucu garnituru!!!
  Pominje se Dacic da bi se preko njega doslo do Slobodana Milosevica i Naravno, njemu su natovarili sve krivice u proteklim ratovima, sto opet znaci i krivica za Srbiju!!!!! Pri tome naravno……..ne iznose nista konkretno !! U momentu kada se navodi nesto konkretno, nastaje veliki problem, jer razotkriva suštinu , cilj i zle namjere cjelokupnog teksta!!!
  Usporedjivati i izjednačavati namjeru spajanja Srpske pokrajine KiM ( koja je privremeno okupirana)
  sa Drzavom Albanijom i eventualnog ujedinjenja Republika Srpske sa Srbijom je krajnje neprimjereno, zlonamjerno, ………………. Ukoliko ima nekoga da mu to nije jasno, a mislim prije svega na autora teksta, nece mi biti tesko da dam ona naj osnovnija obijasnjenja !!
  Srpski Narod u Srbiji i u Republici Srpskoj ( BiH ) zivjeli su u zajednickoj Drzavi Jugoslaviji od 1918 do raspada Jugoslavije 90tih godina. Odluka da zive odvojeno je nametnuta , cistom silom i krsenjem medjunarodnog prava!!! Srbi u BiH su konstitutivni Narod BiH i Jugoslavije tako su tretirani u USTAVU prve i druge Jugoslavije !! To bi im prema medjunarodnog pravu moralo dati pravo da u slucaju raspada Jugoslavije odluce sami o svojoj sudbini!!! Muslimani su vjerska zajednica kojima je Tito poklonio status Naroda 1971…..ali oni time , nemaju pravo konstitutivnog Naroda!!!Sada su sebe nazvali Bosnjacima,svjesni da termin musliman ne moze oznaciti naciju!! Kosovski Albanci su uvjek bili NACIONALNA MANJINA i njihova prava su u okvirima Nacionalnih manjina, o otcjepljenju nema i pomisli!!! Padom Berlinskog zida , palo je i medjunarodno pravo !!!! Dolaskom Kine i povratkom Rusije kao svjetskih sila ….Vraca se polako ali sigurno i PRAVNI MEDJUNARODNI SISTEM !!! O redovnom klevetanju Rusije , burecima,Pekarima , „srpskim fasistima“ i njihovim bezgresnim zrtvama apsurdno je komentirati ……kao sto je i apsurd da se ovakav tekst nalazi u Časopisu KORENI ,!!!!

  • Odlično si napisao, ali si propustio bitnu stvar: Na ovaj način se, podmeće kukavičje jaje fašizma Srbima! Čovek (Uveren sam, jer „fašizam“ može biti samo oblik državnog uređenja i fašisti mogu biti, samo oni koji imaju vlast u rukama), koji nema pojma šta ta reč znači, onako, nonšalatno, proteste u Borči naziva fašizmom! Srbima, narodu koji je postradao od fašizma i nacizma, podmetati te dve stvari je nametanje, opet podmuklo, kompleksa krivice žrtvi. Ono, kao: „Samo smo krivi za sve što nas je zadesilo“!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime