„Mali rat“ u Harkovu

0
940

donec_1

U Harkovu lokalni „evromajdanovci” i bojovnici Desnog sektora napali protestnu kolonu, ali prošli – okrvavljenih glava

DOŠLO je do sukoba u Donjecku i Harkovu koji su se mogli očekivati.

U Harkovu je – ispred pozorišta „Taras Ševčenko” – na učesnike ruskog mitinga napalo je nekoliko desetina lokalnih aktivista „evromajdana” i Desnog sektora. Naišli su, međutim, na tvrdo i na otpor za kakav nije bio sposoban truli režim Viktora Janukoviča.

Sve se dogodilo kada su učesnici mitinga krenuli u protestnu šetnju Sumskom ulicom. Napadači su se iznenada pojavili iz jedne manje, pobočne ulice. I, upotrebili su palice, šok-bombe i suzavac.

Učesnici ruskog mitinga prvo su im se fizički suprotstavili, a potom ih i opkolili. Prema bojovnicima „evromajdana” poletele su kamenice i petarde.

Nekima od opkoljenih bile su okrvavljene glave pre nego što je policija došla da ih „pokupi”. Zazirući da ih policija na taj način spasava, antimajdanovci su blokirali „marice” i nisu im dozvoljavali da ih odvezu.

donec_2

Cela Sumska ulica, koja je bila „bojno polje”, i dalje je blokirana.

Još burnije i dramatičnije može biti u Donjecku gde oko 200 antimajdanovaca – koji traže federalizaciju Ukrajine – drži pod „okupacijom“ sedište administracije Donjecke oblasti, a policija – koja još sluša naredbe iz Kijeva – blokira učesnike protesta koji su se zabarakadirali.

Postoji, međuutim, i treći prsten: ostali učesnici ruskog mitinga opkolili su policiju koja je opkolila sedište oblasne vlasti.

Učesnici protesta drže i sprat na kojem je kabinet gubernatora Donjecke oblasti – poznatog rusofoba Sergeja Tarute.

Sve ima i izrazitu političku dimenziju su demonstranti koji drže u svojim rukama sedište Donjecke oblasti objavili da prelaze na formiranje „narodnog sovjeta Donjecke oblasti“

donec_3

Pritom su objavili, uz podršku „trećeg prstena“:

Da Vas podsetimo:  UKUS LETA Pohovani patlidžan

„Moramo se održati bar 24 sata. U podne 7. aprila treba da počne sabor predstavnika svih dradova Donjecke oblasti, a nadamo se da će stići i predstavnici Luganske i Hersonske oblasti. Moramo doneti važne odluke“.

Policija oko zgrade Donjecke oblasti ima vatreno oružje, ali je oko nje najmanje 600-700 učesnika mitinga koji se ne razilaze.

fakti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime