„Mali Šengen“ Otvorenog Balkana – Kukavičje jaje Carinske unije za razaranje Srbije

1
112

Pitanje vlastodršcima, koje se nameće pre svih pitanja o tzv. carinskoj uniji jeste: – Gde vam se nalazi granica i carina na jugu i jugozapadu Republike Srbije?! – Ne znate! A hoćete carinsku uniju?!

Narod treba da zna sledeće kako ne bi skupo plaćao odluke marionetskih vlasti! Da krenemo redom:

1. Carina je centralni prihod države. Carina kao javni (fiskalni) prihod – dažbina koju država naplaćuje na promet robe preko državne granice (između država), predstavlja posebno poresko davanje i spada u grupu posrednih poreza. Kao najstariji oblik upravljanja trgovinom, carina je između ostalog instrument spoljnotrgovinske politike. U svom ekonomsko-istorijskom razvitku, od mere koja je imala ponajviše fiskalni karakter i služila povećanju državnih prihoda, carina se razvila u zaštitnu meru domaće industrije i domaćeg tržišta od inostrane konkurencije.

2. S druge strane, carinska unija je oblik MEĐUDRŽAVNOG SPORAZUMA ekonomski prostor u kojem se države članice obavezuju da će ukinuti međusobne carine i kvantitativna ograničenja trgovine, a prema trećim zemljama primeniti zajedničku tarifu. Carinskom unijom se vrši usklađivanje trgovinskih politika, odnosno određivanje zajedničkih carinskih stopa prema zemljama koje se nalaze van te carinske unije. Kada se tarifni sistem carinske unije usvoji, nema više promena! To znači da bi R. Srbija morala da obustavi svoju samostalnu spoljnotrgovinsku politiku o slobodnoj trgovini i preferencijalnoj trgovini sa državama van carinske unije.

Sledstveno, prestaju da važe sporazumi o slobodnoj trgovini koje Republika Srbija ima sa Rusijom, Belorusijom i Kinom! Zbog koga? Zbog secesionističke republike Makedonije koja je izvršila protivpravnu secesiju kao i Hrvatska i Slovenija?! Zbog Albanije koja je pomagala agresiju na SRJ za vreme NATO bombardovanja i dalje ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije podržavajući plan o tzv. velikoj Albaniji pripajanjem KiM?!

Da Vas podsetimo:  ŠTRAJK! „PUPS je kriv za stanje u Pošti, ništa se ne menja“- kažu radnici

3. Treba narod da se podseti na činjenicu da je Jugoslavija tokom 1944 – 1945. godine, odnosno sve do 1948. isporučivala Albaniji, u vidu poklona, ogromne količine žitarica i druge hrane, materijala za privrednu obnovu zemlje, demontirala fabriku šećera u Sivcu i druge objekte u Vojvodini, radio stanicu, automatsku telefonsku centralu u Beogradu, štampariju itd, u vrednosti koja danas dostiže milijarde dolara i sve to je poklonila Tirani.

Zašto je FNRJ to radila pod rukovodstvom Tita?

– Ugovorom iz 1946. godine ustanovljena je zajednička odbrana i najtešnja vojna saradnja sa Albanijom. U toku 1946 – 1947. godine, posredstvom 26 zaključenih ugovora uspostavljena je Carinska i monetarna unija između tadašnje Jugoslavije i Albanije, a granice dveju zemalja bile su otvorene za nesmetano naseljavanje albanskog življa na KiM i u Makedoniji. Zatvarajući oči pred katastrofalnim posledicama ove politike, krajnjim siromaštvom u zemlji, Titova vlada FNRJ je tu politiku ocenila kao „veliki uspeh“. Eksploatacija sopstvenog naroda, u tadašnjoj Jugoslaviji, smatrana je vrlinom, a penetracija Albanaca na KiM “revolucionarnim, istorijskim uspehom”.

I dan danas skupo plaćamo cenu te “genijalne” Brozove politike carinske i monetarne unije, naročito u pogledu secesije KiM!

Podseća li vas ta Brozova politika carinske unije, slobodnog protoka ljudi i kapitala na sadašnju politiku Aleksandra Vučića?! Što bi mlađa generacija rekla copy-paste!

Zašto carinska unija nije dobra za Srbiju:

1. Republika Srbija gubi mogućnost samostalnog vođenja spoljne politike i zaštite interesa sopstvenog naroda. Takođe, Srbija, ionako ojađenja finansijski, ukidanjem carine dodatno osiromašuje svoj budžet i ostaje bez velikog dela tradicionalnih državnih prihoda.

2. Carinska unija pored Albanije, Severne Makedonije i Republike Srbije u perspektivi bi podrazumevala ulazak i BiH i tzv. Kosova u carinsku uniju. Imajući u vidu da je carinska unija međudržavni sporazum, Republika Srbija bi potpisala protivustavni sporazum sa tzv. Kosovom u vidu međudržavnog ugovora! Ko je dao ovlašćenja predsedniku Srbije za to? – Niko!

Da Vas podsetimo:  Utapanje Čede
Foto: Oliver Bunić, AFP

3. Carinska unija je, u današnjem geopolitikom svetlu, britansko-briselska strategija za sprečavanje uticaja Ruske Federacije na Balkanu. Ona je prvenstveno, geopolitički, usmerena protiv Ruske Federacije. Zajedničkim tarifama carinske unije prestaju da važe svi sporazumi koje je Republika Srbija potpisala sa Ruskom Federacijom.

4. Carinska unija posredno eliminiše bilo kakav uticaj Republike Srpske jer će se carinska unija definisati kao celina u čiji sastav bi mogla da uđe samo BiH kao država, što sledstveno znači da tu nema mesta za Republiku Srpsku. To bi bio manevar da se amortizuje uticaj Republike Srpske i favorizuje uticaj Sarajeva.

Pitanje i za Milorada Dodika:

Jesi li ti Mile toliko naivan ili ti je lični interes iznad interesa Republike Srpske pa sediš ispod Vučićevih skuta dok ti on zabija politički nož u leđa?!

Najveći gubitnici uvođenjem carinske unije biće Srbija i Republika Srpska!

5. Republika Srbija nalazi se na prostoru koji je još u okviru vatikanske strategije opisan kroz tzv. plan „cordon sanitare“ gde pravoslavna Rusija ne bi smela da ispoljava svoj politički, ekonomski i bezbednosni uticaj.

6. Kada je već reč o carini, pitanje za sve političare, koji vrše javna ovlašćenja i one koji su nekada vršili javna ovlašćenja a sada glume opoziciju:

Zašto Republika Srbija nije tužila UNMIK i EULEKS koji su protivpravno preneli ovlašćenja u oblasti pravosuđa, policije i carine na tzv. privremene instituije na Kiam, protivno Rezoluciji SV OUN 1244, jer predstavnici UNMIK i EULEKS nisu imali ta ovlašćenja?!

Da Vas podsetimo:  Srpski tinejdžeri u kandžama huligana – zastrašujući podaci o mladima „sa tribina“

To vi, „gospodo“ političari, prvo treba da kažete narodu, a ne da servirate carinsku uniju kroz tzv. “mali šengen” kao mehanizam za unutrašnje razaranje države i legitimisanje lažne države Kosovo!

Nama treba država u kojoj će narod prvo znati gde su granice te države i u kojoj će prvenstveno biti zaštićeni interesi naroda u R. Srbiji kroz poštovanje ustava i zakona!

SRBIJA TREBA DA BUDE NAŠA PRIČA – A NE TUĐA!

Gordana Valčić, predsednik udruženja građana „Naša priča Srbija“

FB Gordana Berarov Valčić

Naslov i oprema: Hronograf
https://hronograf.net/

1 KOMENTAR

  1. Postoje stvari koje su svima kristalno jasne, a o istima se pišei govori krajnje selektivno, što defakto zamagljuje očitu istinu. Veoma je vazno traziti odgovor zbog čega je to iskazivanje istine i parcijalno i selektivno . VELEIZDAJA DRZAVE SRBIJE I SRPSKOG NARODA ODPOČELA JE PETOOKTOBARSKIM PREVRATOM ! Ona traje i dan danas. Svi koji su vodili Drzavu, tada S R J , a poslije Srbiju, bili su i nazalost ostali pod ogromnim pritiskom faktora koji je organizirao, financirao i ostvario petooktobarski prevrat. Svi znamo da se radi o AMERIKANCIMA. Uloga jadnih i ucviljenih poslušnika nije svima lako pala, pa je odstupanje od dogovorenog, Djindjić platio glavom. U toku perioda od 05.10.2000. do danas, smjenjivale su se partije ,ideologije i ličnosti na vlasti , a jedini zajednički nazivnik im je bila VELEIZDAJA DRZAVNIH I NACIONALNIH INTERESA !! Zbog čega se o tome ne govori otvoreno, konstruktivno , istinito………. Razlozi su veoma logični i jasni. Oni koji su na vlasti, nastoje odrzati osvojeno i nije ih briga za cijenu koju plaća i Narod i Drzava , a najveći dio opozicije obuzet je samo preuzimanjem vlasti, da bi sluzili istom gospodaru i ostvarili ličnu matrijalnu korist. Ima i popriličan broj „petooktobaraca“ kojima je stalo da se što duze sakrije pravi cilj i pogubni učinak tog veleizdajničkog čina, kako i oni lično , ne bi bili prisiljeni da ponesu biljeg veleizdajnika. Poslije cijele „kanonade“ pogrda i uvreda na račun Miloševića, vrijeme i dogadjaji, činjenice i istine, učinile su to da zavlada muk i grobna tišina kada je riječ o Miloševiću !! Kad tad , poslije ove tišine, na najboljem smo putu, da se cijelokupno društvo pozabavi , znanstveno, sa namjerom otkrivamja isključivo istine, bez ideoloških i bilo kakvih drugih tereta, historiska i politička uloga Slobodana Miloševića ,od vremena kada je stupio na političku scenu, do smrti u Haškom tribunalu!! Trenutni nivo VELEIZDAJE dostigao opasnu tačku fizičkog uništenje DRZAVE I NARODA, kroz ekološki program Rio Tinto, a paralelno sa tim i pomenuti “ MALI ŠENGEN “ koji se u potpunosti uklapa u sve dosadašnje radnje svih post oktobaraca…….. Izbjegavanje pominjanja, R1244, Stvaranje granice izmedju Srbije i Srbije, predavanjesudstva i ostali obiljezja drzavnosti fantom Kosovskoj drzavi, odnosi Srbije sa EULEKS i UNMiK, zadrzavanje puta „koji nema alternativu“ i pored svega……… da ne nabrajam, jer kao što sam već napisao, svima nam je sve kristalno jasno!! U ovom momentu, nije dovoljno samo zaustaviti Vučićevu VELEIZDAJU, nego i spriječiti da Vučić „štafetnu palicu veleizdaje“ koju je primio od Tadića, preda nekom novo-starom američkom štićeniku !! Biti će puno teze raskinuti lanac veleizdaje , nego smaknuti istrošenog, izblamiranog, već svima dozlogrdjenog Vučića !! Dok amerikanci imaju cijelu ergelu rezervnih igrača, stvarno patriotska opozicija, slabo prisutna u medijima, razjedinjena , bez preciznog programa u kojem bi bila očita razlika od one lazne, dodatno otezava put ka spasu Drzave i Naroda !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime