Mali tvrdi da će vojna lica u Bristolu biti zbrinuta

0
1333
Siniša Mali. Foto Srđan Ilić

Aktuelni ministar finansija i donedavni gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će hotel Bristol zauvek ostati u vlasništvu Srbije kao kulturno dobro. Mali je rekao i da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rade na rešavanju stambenog pitanja vojnih lica koje godinama žive u Bristolu kao podstanari, dodajući da je Grad Beograd, još dok je on bio na njegovom čelu, izdvojio i preneo 140 stanova na Republiku Srbiju koji mogu biti iskorišćeni u te svrhe. Međutim, stanari hotela Bristol za Insajder tvrde da oni još nemaju nikakve informacije o tome gde će živeti nakon što kompanija Beograd na vodi preuzme Bristol.

Podsetimo, kako je Insajder juče objavio, srpsko-arapska kompanija „Beograd na vodi“ u kojoj Srbija ima 32 odsto vlasništva, nakon obaveznog ulaganja u renoviranje moći će bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, između ostalih i zgradom hotela Bristol, kako je predviđeno ugovorom o izgradnji „Beograda na vodi“.

Prema podacima do kojih je došao Insajder, Zavod Grada Beograda za zaštitu spomenika odobrio je prošle godine kompaniji „Beograd na vodi“ projekat za radove na hotelu. Do danas, međutim, nije poznato šta taj projekat predviđa, koliko će koštati rekonstrukcija kao i kakva će prava i obaveze imati Beograd na vodi nakon obnove objekta.

Govoreći o Bristolu, Siniša Mali je danas rekao da će zgrada ovog hotela „zauvek ostati u vlasništvu države Srbije kao kulturno dobro“, ističući da je ideja da se Bristol rekonstruiše i „vrati u život“.

„To je potpuna besmislica šta pričaju. Ono što želimo da uradimo je da, kao zgradu Geozavoda koja je bila potpuno ruinirana, rekonstruišemo i zgradu Bristola i zgradu Jugošpeda i zgradu postojeće, odnosno sada stare Železničke stanice. Dakle, da od njih napravimo ili muzej ili hotel ili neku galeriju. Da ih vratimo u život“, rekao je Mali gostujući u emisiji kod Milomira Marića na Hepi televiziji.

Da Vas podsetimo:  Za 12 godina u Srbiji zbrinuto više od milijardu kilograma opasnog otpada

Mali: Beograd izdvojio 140 stanova još dok sam ja bio gradonačelnik

Hotel Bristol je šezdesetih godina prošlog veka dat na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi Dedinje. Hotel posluje komercijalno, ali u jednom

Stanari još nemaju informacije o tome gde će biti preseljeni

Stanari hotela Bristol kažu da oni još nemaju nikakve informacije o tome gde će živeti nakon što Beograd na vodi preuzme Bristol.

Penzionisani zastavnik prve klase Dragan Stojanović koji živi u hotelu, za Insajder navodi da stanari ove dane provede u neizvesnosti, čekajući da ih neko obavesti kada se i gde sele.

„Sada je izvesno da ovde nećemo ostati, ali ne znamo gde će nas iseliti. Obraćali smo se Ministarstvu odbrane, ali još nismo dobili nikakva rešenja. Nadamo se da će ona biti pravedna jer smo svi mi koji godinama živimo u privremenom hotelskom smeštaju, od plate uredno izdvajali procenat za Vojnostambeni fond“, navodi Stojković.

njegovom delu živi na desetine porodica vojnih lica koji su tokom devedesetih raseljenih sa teritorije nekadašnje SFRJ.

Siniša Mali je za TV Hepi rekao da se na rešavanju njihovog problema radi, kao i da su u to uključeni Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane.

„Dok sam još bio gradonačelnik Grad Beograd je izdvojio i preneo 140 stanova na Republiku Srbiju i sa tim ljudima se razgovara da im se obezbedi odgovarajući smeštaj. Mene ako pitate, ti ljudi već 20 godina žive kao podstanari u sobama u nekom hotelu starom, pa zar nije logično da njihov problem rešimo i obezbedimo im dugoročni smeštaj, odnosno stanove u kojima će živeti“, istakao je ministar finansija Srbije.

Novinari Insajdera su pre nekoliko dana pitali Ministarstvo odbrane kada će i gde porodice raseljenih vojnih penzionera koje borave u hotelu Bristol biti iseljene, međutim, odgovore još čekamo.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, odgovarajući na pitanja Insajdera, pre nekoliko meseci je rekao da pitanje hotela Bristol nije u nadležnosti vojske, odnosno da će o sudbini hotela odlučivati Vlada.

„Mi smo korisnici, a ne vlasnici. Vlada je vlasnik hotela Bristol i kako ona odluči tako će se raditi“, rekao je Vulin.

Na pitanje kakva je sudbina vojnih lica koja žive u hotelu, Vulin je istakao da će svi biti zbrinuti, ali nije objasnio na koji način.

„Svi će biti zbrinuti, to nemojte da sumnjate. To je stav naše vojske, mi uvek brinemo o svojim ljudima. Žao mi je što ranije nije urađeno više za te ljude, da ne žive u hotelskoj sobi već da se nađe načina da budu smešteni na trajniji, uslovniji način. Dakle, to ćemo u svakom slučaju raditi. Što se naših pripadnika tiče nemoj niko da se brine, mi se brinemo za njih“, istakao je Vulin tom prilikom.

Insajder: Ugovor ne predviđa vlasništvo, već upravljanje zgradom hotela Bristol

Međutim, govoreći o pitanju vlasništva o kome se u javnosti nije spekulisalo, Siniša Mali je u intervjuu na televiziji Hepi izbegao da priča o upravljačkim pravima nad zgradom Bristola, o kojima je pisao Insajder.

Prema našem istraživanju, srpsko-arapska kompanija „Beograd na vodi“ neće postati vlasnik Bristola, već će nakon renoviranja steći pravo upravljanja objektima.

To, praktično, znači da će firma Beograd na vodi imati pravo da izdaje Bristol trećim licima, odnosno da će zarađivati od državne imovine koju koristi besplatno.

Interesantno je da su prava koja dobija kompanija „Beograd na vodi“ nakon renoviranja objekta različito definisana u verzijama ugovora na srpskom i na engleskom jeziku. Dok u verziji na srpskom jeziku piše da nakon renoviranja „Beograd na vodi“ ima pravo da bez naknade koristi zgrade u Savskom amfiteatru, među kojima je i Bristol, u engleskoj verziji, koja je jedina važeća, navodi se da „Beograd na vodi“ stiče pravo upravljanja objektima, a samim i izdavanje i zaradu od državne imovine.

Siniša Mali je već jednom odgovarao na pitanja Insajdera o ovoj temi.

Na pitanje Insajdera kakav je interes države da objekte u svom stopostotnom vlasništvu, na osnovu ulaganja u renoviranje, ustupi na upravljanje kompaniji Beograd na vodi, tada aktuelni gradonačelnik Beograda je početkom 2017. za Insajder rekao da nigde nije rečeno da će Beograd na vodi te zgrade koristiti bez nadoknade, odnosno da on za to prvi put čuje.

Na konstataciju novinara Insajdera da je to planirano ugovorom, Mali je rekao da će proveriti i obavestiti nas o tome.

Nekoliko sati kasnije, javili su nam se iz kabineta Siniše Malog i rekli da je gradonačelnik proverio naše navode i da u ugovoru zaista piše da se objekti daju na korišćenje bez naknade.

Naveli su da je ključno da ti objekti ostaju u državnom vlasništvu jer je reč o zgradama pod zaštitom države i da država ima korist od toga kao suvlasnik 32 odsto kompanije Beograd na vodi.

Mali je rekao i da renoviranje hotela Bristol nije planirano u prvoj fazi gradnje Beograda na vodi, ali da arapski partneri žele neke stvari da promene i da grad očekuje njihovu ponudu.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić je u to vreme najavio da bi u hotel Bristol mogao da se useli neki od poznatih svetskih lanaca hotela.

Republika Srbija se ugovorom obavezala da će odobriti sve ugovore koje zaključi kompanija Beograd na vodi u vezi s upravljanjem ovim objektima.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime