Maligne bolesti i NATO agresija

0
737

Dr Danica Grujičić: “Za porast malignih oboljenja, steriliteta kod mladih bračnih parova i autoimunih bolesti u velikoj meri je odgovorna NATO agresija 1999.”

studenti
prepun amfiteatar Medicinskog fakulteta

U prepunom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Nišu, prof dr. Danica Grujičić održala je predavanje na temu “ Ekološke i zdravstvene posledice NATO agresije 1999.godine”.

Sigurno je da je za porast malignih oboljenja, autoimunih bolesti i steriliteta mladih bračnih parova u velikoj meri odgovorna agresija 1999.godine. Prosečan broj novoobolelih od malignih oboljenja na milion ljudi u svetu je 2000, u Srbiji na milion stanovinika imamo 5500 obolelih. Dovoljno da vidimo da se nešto dešava. Takođe, tumori se javljaju i kod mnogo mlađe populacije, agresivniji su i totalno nepredvidivi“, izjavila je dr Danica Grujičić.

Posebno su istaknute tri stvari prilikom bombardovanja 1999. godine, a to je korišćenje osiromašenog uranijuma, zabranjenih kasetnih bombi i gađanje hemijskih objekata, objekata naftno – prerađivačke industrije, kao i elektro postrojenja što je prouzrokovalo oslobađanje ogromne količine toksičnih materija i samim tim zagađenje vode, vazduha i zemljišta.

Svi pričaju o bombardovanju 1999. godine, ne, to je bila agresija. To što se desilo u Srbiji bilo je ekološki genocid. Oni su namerno gađali sve ono što nisu smeli da gađaju, da bi nam zatrovali sredinu u kojoj živimo. Zašto se o tome nije ranije govorilo, zašto je tek sada to skromno izašlo u medije, možemo samo da nagađamo. Istinu morate da znate, istina je samo jedna – pokušali su da nas unište“, rekla je dr Grujičić.

Na predavnju je posebno naglašeno da je neophodna akcija države i da je potrebno formirati nezavisnu komisiju stručnjaka, koja će se baviti istraživanjima ovog problema.

Bez akcije države mi nećemo ništa uraditi. Tačna ispitivanja dugujemo i sebi i celom svetu. Naša je greška što to odmah nakon bombardovanja nije pokrenuto, ali treba da plate za ovo što su uradili“, istakla je dr Grujičić.

Da Vas podsetimo:  PISMO JEDNE NASTAVNICE: Dugo sam ćutala...

Kako bi se smanjila smrtnost, koja prouzrokuju maligna oboljenja, dr Grujičić je naglasila da je nephodno često organizovati preventivne preglede, pogotovu na jugu Srbije. Takođe je govorila i o reorganizaciji zdravstvene službe. Po njenom mišljenju nephodno je imati ne izabranog, već porodičnog lekara, ali i porodičnog apotekara i zubara.

Na kraju je velikom broju studenata Medicinskog fakulteta u Nišu poručila da samo oni mogu da vrate ugled lekarima i da se trud uvek na kraju isplati.

D. Vasić

www.gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime