Malo dostojanstva, molim!

0
781

510KfTCMi, koji smo u staroj Jugoslaviji pokušavali da izbegnemo neizbežno – odsluženje vojnog roka, kada bi uspeli da odgodimo polazak, hvalisali smo se pred ”gušterima” koji odlaze – ”da mi vojsku služimo kod privatnika”…

Naravno, služili smo državi, a ne kod privatnika, a bivali ”gušterima” onima koje smo tako nazivali i koji su otišle pre nas. I zavideli im!

Slutili nismo da će se vojni rok služiti i u civilnom odelu, bez oružja, u dečijim vrtićima, ambulantama, centrima za alkoholičare ili u kabinetu predsednika države.

Ali, ni slutili nismo – ama ni u vicevima – da će doći dan da se profesionalni vojnici svakodnevno prevoze u jedinicu – privatno zakupljenim privatnim autobusom!

Saznali na najgori način – kroz vest o saobraćajnoj nesreći: autobus sa 28 uniformisanih pripadnika 4. Brigade Kopnene vojske Srbije, na relaciji Niš – Vranje, kod Vladičinog hana, juče oko 6,20 časova sleteo sa kolovoza! Povređeno 14 vojnika!

Da li je moguće da Vojska Srbije nema autobus, gorivo i vozača – da prevozi svoje ljudstvo, na bilo kojoj relaciji koju određuje borbena gotovost?!

Štednja!

Nikoga ne moramo staviti na poligraf kada izgovori ovu reč, iza koje se krije i onih sramotnih 150 dinara na dan za državne činovnike – među koje država svrstava i vojnike!?

I ne sumnjamo da vojska plaća putne troškove svojim profesionalnim vojnicima koji su, uz onih tridesetak hiljada dinara mesečne zarade, pokušali da uštede na javnom prevozu – zakupom privatnog autobusa – i sa hiljadu-dve dinara pomognu kućni budžet!?

I suzbiju, iz glave izbiju osećaj sirotinje koji sasvim moraju da zaborave kada uzmu oružje u ruke da nas čuvaju…?

Ali!

Ako ova država ima toliko novca da mesecima, već, svakodnevno autobusima prevozi migrante od granice do granice, pa natrag i opet, dakle – ljude koji objektivno beže od rata i kojima pomažemo, ima li nade da ova vlast u ovoj zemlji obezbedi autobuski prevoz i svojoj vojsci, našim vojnicima koji ne beže, nego nas čuvaju od rata?!

Da Vas podsetimo:  „Driblanje“ u zdrav mozak

Dan uoči nesreće, ”Amnesti internešenel” optužio je Srbiju ”za neadekvatan odnos prema migrantima”! Zna li ta gospoda da naša država organizuje i plaća autobuski prevoz migrantima, hranu, smeštaj…?

Zašto ćute domaći ”Amnesti” i ostale nevladine organizacije, zašto ne traže bolje uslove rada i bolju zaradu za profesionalne vojnike u Srbiji? Zašto ne kažu da vojnici Srbije imaju neadekvatan odnos države Srbije?

Nije njihov ”posao”!

Da li?

Gospodo, da bi ste bili nevladine organizacije, složićemo se, morate imati vladu; da bi ste imali vladu, morate imati državu; da bi ste imali državu, na Balkanu, morate imati vojsku; da bi sve nas sačuvala, ta vojska mora imato dostojanstvo.

Dostojanstvo podrazumeva da se ima vojni, a ne da se zakupljuje privatni autobus.

Sve vas molimo za malo dostojanstva!

Ili će nam se podsmevati u kuso i repato, i šuto i rogato, i najgore od svega, NATO…

Ili je strategija, a da mi ne znamo, da se, uskoro, posle radnog vremena, kući ide samohotkom ili tenkom, pa ujutro – Jovo nanovo… Bestrzajni top dužiće ko god ima ”vespu”, koju može da koristi i privatno, ali da demontira top… Malo veći kalibar – kačiće se na ”jugićevu” kuku, a haubicu može da duži samo ko ima teretnjak…

Kupite te autobuse vojsci!

Nisu to ”migovi”, pa da ne možemo, niti S-300, 400 ili koliko već, to su autobusi, bre! Znate ono: šasija, točkovi, četvrtasta kariserija sa vratima i prozorima, sedištima (mogu i drvena), komandama i vozačem…?

I njega obucite u uniformu i zaposlite, da svaki dan vozi vojnike, a za 1.Maj da ih sa porodicama besplatno vozi na uranak!

Znamo da nemamo za ”migove” i moramo da molimo za polovne, ali – zašto nemamo dostojanstvo?

Da Vas podsetimo:  Buđenje ranog proleća

Radoje Andrić

www.iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime