Mamina i tatina deca u javnom sektoru

0
986

„Mamina i tatina deca“ koja su „preplavila“ ne samo gradsku upravu nego ceo javni sektor u Nišu, biće „pod lupom“ Gradskog veća tokom aktuelne sistematizacije radnih mesta. Ovo je parafraza ili rezime odgovora Ljubivoja Slavkovića, zamenika gradonačelnika grada Niša, a na novinarsko pitanje „ko će kontrolisati obavljenu racionalizaciju radnih mesta koju uprave dostave komisiji kako one ne bi imale partijski ili rođački karakter?“. On je danas rekao da će prvih 90 „otpuštenih“ iz gradske uprave dobiti otpremnine u aprilu mesecu dok će do juna ostati njih 500-tinak bez posla.

Gradsko-veće-1
Gradsko veće na zasedanju

Građanima bi se možda ova racionalizacija radnih mesta činila kao obična „šminka“ jer će, na primer, u „Naisusu“, „Gradskoj toplani“ biti otpušteno 12 odnosno sedmoro radnika!?

Ovo pitanje Slavkoviću je usledilo posle sve više govorkanja po gradu da se pošteno odavno neko nije zaposlio u gradskoj upravi i javnim preduzećima. Odnosno da su sva zapošljavanja unazad nekoliko godina bila preko partijskih i rođačkih veza. Istina, za ta radna mesta su bili raspisani konkursi, ali „znalo se ko ima zeleno svetlo“. Kako je Niš pao u privredni čabar sada, između ostalog i zbog takvih kadrova, neki od tih istih zapošljavanih, sada moraju da uzmu radnu knjižicu. Postoje pribojavanja da će „mamini i tatini„ ali i kadrovi koje su zapošljavale bivše vlasti biti prvi „na udaru“.

Da je teško ostaviti nezasluženo radno mesto i bezbrižni život od 15:30 sati, sigurno je teško, ali su stranke i ambiciozni roditelji, zaposleni u javnom sektoru, toliko preterali sa zapošljavanjem, da više para za nerad, nema.

-Nisam ja rekao rođačka sistematizacija, to ste vi rekli jer ja ne upotrebljavam taj termin. Ja sam samo rekao da će biti sprečena partijska racionalizacija. Reći ću vrlo pošteno. Vi znate da su javno komunalna preduzeća, partijske parohije. Ništa novo nisam rekao. Ja sam, na primer, naše koalicione partnere većnike iz SPS-a molio, pošto se oni „prodaju“ kao partija koja vodi brigu o socijali, siromaštvu… da sagledaju svih 200 ljudi u Gorici(oformio SPS radi zapošljavanja partijskih kadrova prim. aut), da pogledaju socijalne karte svih zaposlenih i ako dvoje radi iz iste porodice, da usklade taj socijalni efekat. Da se razumemo, nema veze ko se kako zaposlio. Izgubiti danas posao jeste tragedija. A, onda će ta sistematizacija doći ovde na kontrolu – rekao je Slavković danas na konferenciji za novinare posle Gradskog veća.

Da Vas podsetimo:  Nakon "tišine" umesto odgovora na pitanja upućena ministru i nadležnima, niški profesor dao otkaz

-Najveći problem će biti u Direkciji za izgradnju grada i Zavoda za urbanizam gde zakon kaže da se oni ne mogu finansirati iz budžeta. Biće tu i ustanove kulture koje imaju mnogo veći broj zaposlenih od propisanog. Trudićemo se da maksimalno ispoštujemo zakon – rekao je Slavković.

M.S.

gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime