Manastir Tomić, biser Resavske Svete gore

0
744

Za sve ljubitelje verskog turizma Resavska Sveta gora pravi je raj.

Kroz istoriju manastiri Resavske Svete gore bili su više puta spaljivani i rušeni, međutim, na njihovim ostacima narod se molio i podizao nove.

U manastire Resavske Svete gore spadaju: manastiri Jaković (odnedavno parohijska crkva), Tomić, Radošin (Radešin), Ivković (o njemu ne nalazim podataka), Zlatenac, Dobreš, Miljkov manastir, i ostaci manastira Devesinje.

Manastir Tomić je najjužniji manastir na teritoriji opštine Svilajnac. Nalazi se u selu Vojska, na obroncima Bagrdanske klisure, na desnoj obali Velike Morave. Postojanje ovog manastira je zabeleženo po prvi put krajem 14. i početkom 15. veka.

Rušen je i obnavljan više puta. Neki delovi stare crkve su sačuvani i na njima je podignuta nova jednobrodna građevina. Unutrašnjost crkve je skromna, još uvek bez živopisa. Posvećen je Svetom apostolu Tomi. Manastir živi zahvaljujući dobročiniteljima iz Vojske koji se okupljaju svake godine o Trnovoj Petki.

Nedostaju primarni izvori – osnivačka povelja, ktitorski natpis i ktitorska kompozicija koji bi pružili neki podatak. Turski popis iz 1572. godine pominje manastir kod sela Grnčar. S obzirom na to da to ime danas nose delovi dva resavska sela: Gložana i Malog Popovića, manastir se identifikuje sa Tomićem. U vreme Murata III manastir takođe postoji i u njemu živi jedan monah. Kasnije se pomeni o njemu gube u izvorima.

Kao i ostali manastiri, rušen je više puta, a vreme je uništilo ostale manastirske zgrade. No, narod ga je obnavljao te im je manastir služio dugo kao parohijska crkva. Nedavno su obnovljene dve manastirske zgrade.

Da Vas podsetimo:  „Jesenji ukus Fest“ 14. i 15. septembar 2019. u Kombank dvorani u Beogradu

Skromna građevina crkve manastira Tomića svedoči o skromnim materijalnim mogućnostima ne samo drugog ktitora – obnovitelja, već i prvog ktitora – osnivača, obzirom da se obnova vršila na istim temeljima.

Tomić je muški manastir.

www.opanak.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime