Manjak seksa ili višak vlasti..?

3
1613

Svake godine Srbija ima 35.000 stanovnika manje.

Prošle godine ovde je rođeno 65.000 beba, najmanje u poslednjih sto godina..!

Foto: underappeal.com

Više se dece rađalo u ratovima i posle ratova – nego danas, kada nam tako dobro ide da je doskorašnjeg premijera ”sramota da kaže koliko nam dobro ide…”

Novi predsednik Vlade Srtbije, Ana Brnabić, za razliku od prethodnika, nema problem sa sramotom, kada kaže: ”Prioritet Srbije je drugo dete u porodici!”

Hajde, premijerko, da krenemo od prvog deteta!

Da li ovim pozivom atakujem na vašu ličnost, dostojanstvo ili Ustavom zagarantovana prava?

Teško – jer ni vi ne kršite nijedan zakon kada se javno deklarišete kao homoseksualac, ali vas ta činjenica diskvalifikuje kada u ime Vlade Srbije pričate o populacionoj politici nacije, indirektno zamerajući majkama koje ne rađaju drugo dete.

Kada tako nešto izgovorite u neformalnoj atmosferi i okruženju, manje je problematično nego kada to učinite na konstitutivnoj sednici Saveta za populacionu politiku ”bez čijeg uspešnog rada Srbija nema budućnost”.

Još kada vas u tome, na konferenciji za novinare, podrži Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, koja je histerisala što nema portfelj – nego ”otužnu demografiju i populacionu politiku”, i kaže novinarima: ”Broj porodica sa jednim detetom mora da se smanji!”

Kako?! Da ih proterate iz Srbije, ”rasporodičite” i tog jednog..?

Ministarka je, kao majka u porodici sa jednim detetom, znala šta hoće i treba da kaže, a to je da te porodice rode i drugo dete, a ne da njihov broj bude smanjen! Ili da se poveća broj porodica sa dva deteta ili više…

Kako će, neko, znati da uradi, nešto, a da ne zna kako to ”nešto” ni da formuliše kako treba..?

Da Vas podsetimo:  Praštaj svetla samotnice

Kako će ove dve heroine naše vlasti uspeti da ubede žene da rode prvo, drugo ili treće dete..?

Ne mora se sve svojim primerom, ali možda bi pomogla i mala doza ličnog: da svaki član Saveta kaže koliko ima dece i zašto nema više?

A, onda da pozovu predstavnice istinskih heroina ove zemlje, koje imaju troje i više dece, da im one ”u pero” izdiktiraju: kako..?!

Njih pitajte za savet: kako se tri bebe odgaje do tri đaka koje treba spremiti za školu, finansirati fakultetsko obrazovanje, plaćati školarine, kirije? Kako se postavljaju na noge – koje će ih odvesti preko granice Srbije da negde, tamo, visokoobrazovani žive kao građani trećeg reda, a bolje nego u Srbiji?

Ta deca ne odnose samo diplome i znanje, nego i potomke i potomke njihovih potomaka iz Srbije.

Zagrebite, drage članice Saveta, malo više nego po pelenama za koje vazda debatujete – treba li ih oporezovati ili ne – učinite nešto više od poklonjenih kolica za tih 130 miliona koje ste iz budžeta izdvojili za natalitet, a što je manje nego što ste dali ”Fijatu”, ”Er Srbiji”…

U Srbiji su banke već oduzele 1.300 stanova zbog nevraćenih kredita, odobrenih pod uslovima koji su bili prihvatljivi i za banku i za građane!

U Užicu postoji ”Kej 1.300 kaplara”, posvećen sećanju na dečake stradale u Prvom svetskom ratu. Na šta će podsećati neki budući kej 1.300 dece čijim je roditeljima banka oduzela kuću..?

Znate li da su ovde stasale generacije rođene tokom i u prvoj godini nakon NATO bombardovanja Srbije, stasale do kadetskih i juniorskih košarkaških reprezentacija koje listom osvajaju prvenstva Evrope..? Oni nas bombama, a mi njih ”trojkama” dece koja su sa svojim roditeljima preživeli bombe i uspeli ovo i još i više: ovde!

Da Vas podsetimo:  KUPLJENA POBEDA

Njih i njihove roditelje pitajte – kako!

Ili ćete ostati jalovo naklonjeni statistici koju citirate: ”Prošle godine rođeno najmanje beba u Srbiji u poslednjih sto godina!”

Neko će vam reći: od kada ste na vlasti, ni deca se ne rađaju kao nekada!

Ja ću vam pomoći, jer znam gde je zapelo:

Mi smo postali toliko bogati da ”sirotinjska zabava” više nije za nas…

Ali, odmah bih pao na poligrafu, jer – niti nam raste BDP, niti ono…

Ipak, vi, pozovite neku majku sa troje ili, još i bolje, sa više dece, pa da vam kaže: uradite to, to, to i to!

Tako i tako!

Radoje Andrić

iskra.co

3 KOMENTARA

  1. Ima istine da ekonomska situacija utice na broj dece, kao i da je i ova vlada kriva za mnoge stvari medjutim mislim da je problem dublji. Vec decenijama svetski mediji rade na razaranju porodice kroz razne trendove, filmove, serije … Nekada su se decaci vaspitavali da budu muskarci koji ce biti dobri domacini i koji ce se brinuti o porodici i deci a devojcice su se vaspitavale kako da budu dobre majke, sada se vaspitavaju da jure karijere, fakultete, novac i slavu… Pitajte danas momka ili devojku u dvadesetim godinama da stupe u brak i izradjaju decu, pa cak i da im drzava ponudi ozbiljan novac kao pomoc mislim da se ni ta ne bi nesto mnogo promenilo jer to trenutno nije „in“ . Za ovo smo donekle i sami krivi jer su ti mediji kro godine uspeli u svojoj nameri

  2. Tzv bela kuga nije samo naš problem. I drugi imaju slična iskušenja. Svak se s tim suočava kako zna i ume. Kažu da zemlje s niskim natalitetom imaju mnogo viši standard. Tu ima logike. To kod nas nije slučaj. Dakle, kod nas ni logike nema.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime