Manje od 40 odsto građana veruje da će Srbija ući u EU pre 2030. godine

1
415

Bolji ekonomski standard, veće plate i penzije, mogućnosti za zaposlenje, pogodnosti bezviznog putovanja neke su od prvih asocijacija na Evropsku uniju, prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja koje je za Delegaciju EU u Srbiji sprovela Ninamedia. Ipak, svega 36,8 odsto ispitanika smatra da će Srbija ući u EU pre 2030. godine.

Prema rezultatima istraživanja malo više od polovine ispitanika, 52 odsto glasalo bi za pristupanje EU, a 33,4 odsto bilo bi protiv ako bi se danas organizovao referendum o članstvu Srbije u EU, pokazuje najnovije istraživanje Delegacije EU u Srbiji.

U istraživanju se navodi i da bi računajući samo one ispitanike koji su jasno izrazili svoje mišljenje, referendum doveo do rezultata od 61 do 39 odsto u korist pristupanja EU.

Navodi se da je podrška integraciji u EU posebno je snažna među mladima (od 18 do 29 godina), od kojih bi 60,3 odsto ispitanih glasalo za pristupanje EU, dok bi samo 23,1 odsto glasalo protiv.

Prezentujući istraživanje, Delegacija EU u Srbiji te rezultate ocenjuje kao snažnu podršku za pristupanje EU među građanima Srbije i pored činjenice da većina građana naše zemlje smatra da smo od članstva još uvek daleko.

Prema istom istraživanju, kako se dodaje, samo 36,8 odsto građana Srbije veruje da će se pristupanje EU dogoditi pre 2030. godine, dok 32,9 odsto smatra da će se to dogoditi posle 2031. godine.

Takođe, 22,9 odsto smatra da se pristupanje EU nikada neće dogoditi, a samo 43% građana veruje da EU želi Srbiju kao članicu, dok 46 odsto misli suprotno.

„Ekonomski prosperitet, veće plate, socijalna zaštita, zaštita životne sredine, vladavina prava, borba protiv korupcije su osnovne vrednosti i ciljevi EU, a to je ono što građani Srbije prepoznaju u Uniji“, rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Nažalost, Srbija je i dalje zemlja jeftine radne snage

„Mladi ljudi mlađi od 30 godina daju veću podršku EU od ostalih starosnih grupa, a ti podaci su potvrđeni u brojnim studijama“, rekla je Jelena Fratucan, direktor Ninamedije.

GRAĐANIMA POTREBNO VIŠE INFORMACIJA O EU

Rezultati istraživanja takođe su pokazali da bolja i objektivnija komunikacija o EU ostaje opšta potreba građana Srbije, jer više od polovine ispitanika smatra da nisu dovoljno informisani o načinu funkcionisanja EU.

Među te informacije spadaju prednosti i posledice članstva u EU, informacije o tome kako tamo građani žive.

Takođe, građanima treba i više informacija o efektima pristupanja na ekonomsku situaciju i životni standard.

Istraživanje je sprovedeno u novembru-decembru 2020. godine sa 1202 veličine uzorka iz 40 gradova i opština, primenom CAPI metode koja podrazumeva lično anketiranje uz pomoć računara.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku nedavno je objavio rezultate svog istraživanja prrema kome 40 odsto ispitanika doživljava Rusiju kao najvećeg prijatelja Srbije.

Rezultati istraživanja BCBP koji su objavljeni tokom novembra, pokazali su da većina od 51 odsto ne podržava članstvo Srbije u Uniji, naspram 46 odsto ispitanika koji bi se opredelili za članstvo.

Izvor: Nova Ekonomija

1 KOMENTAR

  1. Zanimljivo je da pri ispitivanu gradjana o ulasku Srbije u E U , nisu spominjani uvjeti koji se postavljaju Srbiji, i Samo Srbiji !! Vjerovatno ispitivači KiM i ne smatraju više Srpskom teritorijom, pa je pitanje hoće li za pet- šest godina uvjet za ulazak u uniju biti odricanje od Vojvodine ili ……… ???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime