Maratonci i kupus

1
1158
Foto: pixabay.com

Planirao sam da ove nedelje stavljam kupus za zimu – onaj futoški koga ima samo na Zemunskoj pijaci, ali ništa od toga. U Beogradu se tog dana ponovo trči marton – treći ili četvrti po redu, ko bi to popamtio, tako da će ulice u Novom Beogradu biti blokirane od 9 – 16 časova. Znam da je jedan – tzv. Beogradski maraton, bio negde u aprilu, da je jedan – Beogradski polumaraton, bio u septembru, a da se ovaj sada najavljuje kao prvi „Komtrejd Serbija maraton“, opet u Beogradu. 

A sve je to drugačije izgledalo u proleće prošle godine kada se čnilo da begradski maratonci “trče počasni krug”, jer ih je evropska atletska federacija izbrisala iz svog kalendara zato što su  pozivali strane učesnike, dodeljivali im plakete za pobede, ali im obećane nagrade nisu isplaćivali, pa je tako dugovana suma narasla na preko 300.000 eura. (vidi o tome više u tekstu – Maraton is mort, pripremite se za rolerijadu! www.opancar.com pretraživač pod Maraton). Priznajem da sam zbog toga bio zbunjen, jer nisam čuo niti da su dugovane nagrade isplaćene, niti da je Evropska atletska federacija ponovo uvrstila Beogradski marathon u svoj kalendar, što bi me naravno kao građannina ove zemlje obradovalo, tako da mi se čini da je ovde u pitanju “operacija prostote” gde kvantitet nadomešćuje kvalitet. No, možda je sve to i rešeno, pa da se vratim na maraton koji je najavljen za nedelju.

Nije javljeno ko će od poznatih trkača na njemu uestvovati, ne bih hteo da to propustim. Siniša Mali redovno učestvuje, Vesić ne objavljuje – čuva tu vest kao događaj dana, a poznato je da je ovih dana trenirao kad su ga posle promocije svoje knjige u Beogradu, jurili obožavaoci da im da autogram, ali ga ne stigoše, tako da se on nameće kao jedan od glavnih faavorita. Bilo bi pošteno da trči i Veselin Jevrosimović, vlasnik Komtrejda, jer koji bi to Serbija marathon bio ako ove zvezde na njemu ne bi učestvovale.  

A najavljuje se pravi spektakl. Biće organizovane “promotivne trke novinara” – šta god to značilo, jer jedna je stvar ako učestvuju samo akreditovani novinari – Informer, Alo, Srpski telegraf, Pink, Hepi …, a druga i oni ostali, jer u toj varijanti se neće znati ko koga j… (juri), pa će biti jako zanimljivo. A ako trče samo oni prvi, mogao bi da se priredi i poseban performans – da neki od njih budu maskirani u Đilasa, Obradovića i Jeremića, a da ih ovi drugi jure, zatim “trka za starije od 65” – nije javljeno da li će učestvovati i Mile Dodik, popularni Mile iz Laktaša, koji ne propušta važne događaje u Srbiji, pa trka “za decu bez roditeljskog staranja”svih uzrasta – tu se očekuje najmasovniji nastup, jer će učesnici biti dovoženi u Beograd iz cele Srbije – i šire, a najuzbudljivija će svakako biti “trka roditelja sa decom do dve godine”, gde se očekuje i učešće  Ane Brnabić, koja je, kao što je poznato, nedavno dobila prinovu. Tu je organizator stavio tačkice, iz čega se zaključuje da se mnoge planirane seanse čuvaju kao iznenađenje. 

Otkriveno je samo kako će iizgledati završni spektakl pod nazivom „Brzinom do zvezda“ – trčaće 540 dece – dečaka i devojčica, koji idu u treći ili četvrti razred osnovne škole. Staza je sertifikovana i svi koji završe trku dobiće medalju. 

Biće ludo i nezaboravno. Za one koji dolaze organizovano autobusima u Beograd, nema problema, to su već uhodane navike – oni mogu da parkiraju autobuse gde god im padne na pamet. Problem će biti za one ljubitelje maratona koji u Beograd dolaze redovnim linijama i sopstvenim prevozom – oni bi mogli da se parkiraju na Bubanj potoku, a odatle kako se ko snađe. Nije javljeno da će taksisti tog dana štrajkovati. Car go se ne  preporučuje – zbog taksista i komunalnih inspektora, koji bi mogli pohapsiti vozače i vozila, sa sve putnicima. 

A beograđani? – ko njih j…. Oni su se već navikli da kroz ulice koje se rekonstruišu i one gde je u toku rekonstrukcija rekonstruisanog preskaču prepreke i da se kući vraćaju u kasnim večernjim satima, a dotle  će valjda pristići i poslednji maratonci, pa će i ulice biti otvorene. Nisu u pravu što se bune da su u ove dane vikenda hteli da pozavršavaju i neke privatne poslove koje ne stižu tokom nedelje, jer zbog silnih rekonstrukcija po Beogradu njihov olazak i povratak sa posla traju po ceo dan. Očekuje se da im Vesić lično objasni da Beograd danas nije kao iz vremena kad su Dušan Kovačević I Slobodan Šijan snimali film Maratonci trče počasni krug. To je sada moderan velegrad sa modernim saobraćajnicama – evo upravo čuh da je juče, u “Beogradu na vodi”, Predsednik otvorio novi autoput sa šest saobraćajnih traka, u dužini od jednog kilometra.

Kažu da Vesića još uvek ubeđuju da on lično, na kraju fešte, održi pozdravni govor. On se buni jer ne može da postigne sve sam. Mogao bi tu da ga zameni i onaj izabrani gradonačelnik Zoran Radoičić. Upućeni međutim sumnjaju da je to pravi razlog – kažu da Vesić ne bi želeo da ga Beograđani u tako kratkom vremenu ponovo jure za autograme, što  bi za njega mogao biti i počasni krug iz pomenutog kultnog filma Maratonci trče počasni krug.

Meni ostaje žal za kupusom. Da sam ga ranije stavio, bio bi mi gotov i rasol – koji je kao što je poznato dobar za probavu, pa sam mogao pored staze da ga delim okasnelim maratoncima koji u kasnim popodnevnim časiovima hitaju ka cilju – svake godine ih gledam sa prozora, pa mi ih dođe žao. 

Dragiša Čolić

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime