Marijan Rističević u Skupštini Srbije 26. decembar 2012.

1
1147

Dame i gospodo narodni poslanici prvo ću nešto reći o Razvojnom fondu. Ja sam onaj jedan jedini poslanik koji je glasao da se ovo ne nađe na dnevnom redu, a živim u Vojvodini.

Razlog tome je po malo licemerna politika, ne vas lično, nego vojvođanske Vlade i Bojana Pajtića. Pre manje od mesec dana ovde se tvrdilo da je Razvojna banka Vojvodine jedna kapitalna stvar za vojvođansku Vladu, za Vojvodinu, da je ona na džinovskim nogama, stabilna, da su plasmani stabilni itd, da i to ne treba dirati, da ponuda koja je tada ponuđena od Ministarstva finansija da se ta banka preuzme na način na koji je preuzeta „Agrobanka“, da ta ponuda nije dobra, itd. itd.

Bez obzira što nisam glasao da to bude na dnevnom redu, glasaću da Vojvodina ima svoj razvojni fond, ali bojim se da ću se prevariti. Mislim na Razvojni fond Vojvodine, a ovi što vladaju u Novom Sadu, vojvođanska Vlada, ne vi lično oni razmišljaju da je to razvojni fond Bojana Pajtića.

U toj dilemi, ipak ću glasati za Razvojni fond Vojvodine, bez obzira što će on najverovatnije biti zloupotrebljen na isti način na koji je zloupotrebljen fond za kapitalna ulaganja Vojvodine i na isti način na koji je zloupotrebljena Razvojna banka Vojvodine.

Kaže jedan mudrac – ko napravi jednu grešku i ne ispravi je, taj je načinio drugu grešku. Pri tome mislim da vi niste napravili ličnu grešku, ali da je napravila Pokrajinska vlada, da ste vi samo kao predsednik Skupštine bili predlagač jednog zakona, kao ovlašćeni predstavnik predlagača i da ste ovde bili i u tom svojstvu govorili o Razvojnoj banci Vojvodine ne znajući da će pasti dogovor između predsednika Pokrajinske vlade, najverovatnije i ministra finansija. S obzirom na stanje u Razvojnoj banci Vojvodine, koje verovatno ni vama nije bilo poznato do kraja, a naravno ni nama nije poznato. Bez tog razloga ste pokušali da branite ono što se nije moglo odbraniti i načinili ste nehotice grešku zato što su oni koji su zastupali stav da je Razvojna banka Vojvodine stabilna, nisu bili rešenje problema, već sastavni deo tog problema.

Šta će biti sa gubicima u Razvojnoj banci Vojvodine, to ne možemo znati. Koliko znamo ima 110 miliona evra osiguranih depozita i 100 miliona neosiguranih depozita. Dakle, najverovatnije da će se kapital iz Razvojne banke Vojvodine upumpati u Razvojni fond Vojvodine, da će se Razvojni fond Vojvodine na takav način napuniti, da će se još emitovati nekih osam milijardi hartija od vrednosti, da bi se sanirali delimično gubici u Razvojnoj banci Vojvodine. Onda će se pripojiti nekoj drugoj banci. Ta neka druga banka će dobiti praznu ljušturu, te gubitke neko mora sanirati, a Razvojni fond Vojvodine će dobiti 18 milijardi da se Vlada Vojvodine, na čelu sa Bojanom Pajtićem i dalje može igrati investicije.

Da Vas podsetimo:  Lužički Srbi protiv kancelara Bizmarka

Ko će odgovarati za neviđenu pljačku koja je ravna pljački „Agrobanke“? Ostaje da se vidi. Šta je sve finansirano iz Razvojne banke Vojvodine i Fonda za kapitalno ulaganje ostaće tajna. Iznosio sam da su se finansirale razne šupice, kokošinjci, koji su vredeli i po više hiljada stotina evra. To je predmet za istragu, nije predmet za nas ali se bojim da će to iz nekih političkih razloga, zbog nekog mira u kući ostati tajna, da nikada nećemo saznati pravu istinu gde su otišli novci iz Razvojne banke Vojvodine i zašto taj kriminal, pod znacima navoda, nije sankcionisan.

Što se tiče Razvojnog fonda Vojvodine, podržaću ga, ali kao i gospodin Šajn, tražim da se taj Fond decentralizuje. Gotovo je neverovatno da Srem od ukupnih ulaganja dobije samo 10%. Dakle, taj treći će se najverovatnije razviti i u Razvojnom fondu Vojvodine. Treba i Vojvodinu decentralizovati, na način na koji treba decentralizovati Srbiju, pa je decentralizovati na tri regiona, da regioni budu decentralizovani na nivou opštine i da se tačno zna koliko šta dobija iz Fonda za kapitalna ulaganja, iz Razvojnog fonda Vojvodine, da ne bude međusobnog iskorišćavanja jednog dela Vojvodine, na štetu drugog dela.

Dakle, bojim se da ćemo sve te minuse pokriti tako što će to sanirati ljudi, platiti ljudi koji često gladni, a svojom gladnom decom ležu u svojim sobama.

Dakle, niko ništa neće procesuirati, parama sirotinje ćemo zatvoriti javašluk, neviđeni javašluk bankara i političara koji se zbio, ne samo u Razvojnoj banci Vojvodine nego i u Agrobanci.

Upravo vlast koja je tamo bila, vladala je do nedavno i u Srbiji i došli smo u situaciju, da u jednoj bogatoj zemlji sa najplodnijim zemljištem, žive siromašni i gladni ljudi, Srbija je gotovo postala Somalija, štrajk glađu u Srbiji više nije protesna pojava već opštenarodna pojava.

Što se tiče Zakona o energetici, bojim se da smo, zahvaljujući nekim mojim prethodnim kolegama koji su govorili iz bivšeg režima da smo mi imali sreće. Ko je vodio državu, dobro smo i prošli. Što se tiče tog zakona, već je izneto da su energetske dozvole zbog kojih se ovde bune, dobili bivši direktor NIS, bivša ministarka energetike, takođe, bivši ministar energetike. To su bile neke tri energetske dozvole za vetro-parkove. I, gle čuda, pojavio se i bivši finansijski direktor stranke bivšeg režima, dakle, MK , koji je takođe dobio dozvolu za vetro-park. To je ovaj isti koji ima jahtu od 48 metara, bivši finansijski direktor stranke bivšeg režima. To je ovaj isti koji se zalaže za brzo otpuštanje radnika. Ovu jahtu, em je kupio, em je napravio šećernu penu, em je kupio tri šećerane za tri evra, ali porez na ovu jahtu ne plaća u Srbiji, već je plaća na nekom drugom mestu.

Toliko o poštenju, ali da nastavimo o energetskim dozvolama, one ne mogu da se preprodaju, to sam razumeo ali firme koje imaju te energetske dozvole, mogu da se preprodaju i da budu predmet trgovine. Da li ćete preprodati dozvolu ili je firma dobila dozvolu i to preprodala, ostaje da se vidi šta će biti učinjeno.

Da Vas podsetimo:  Sramno je koliko se o njima ne zna: „Žene junaci Velikog rata“ – Protiv starleta kao uzora devojkama

Ne mislim da se investicije sprečavaju tako što nekoga ubrzavate da u roku od tri godine mora da započne investiciju za koju je dobio dozvolu. Tu ne vidim ništa retroaktivno. Ako ste dobili dozvolu za gradnju kuće, ne možete da izbegnete da nekim novim zakonom neko ubrza vašu gradnju i da kaže – ta vam dozvola vredi tri godine. Ukoliko ne započnete tu gradnju, više nećete imati dozvolu. To je u nekim segmentima gradnje gotovo normalna stvar.

Ono što se meni sviđa kod energetike, a spajam je sa poljoprivredom, mislim da je to razvojna šansa ove zemlje. Ali, voleo bih da se napravi kombinacija. Ta kombinacija treba da se sastoji od kombinacije gde bi bile farme, paneli, ujedno i paneli i gasni generatori, da proizvodnja od sunca, vetra, vodnih tokova, biomase, termalni izvori, biogasa i proizvodnja od smeća, koje smo takođe zaboravili, da ta vrsta obnovljive energije bude zastupljena i u poljoprivredi kroz kombinaciju koju sam već spomenuo.

Druga kombinacija koju treba pomenuti je staklenik, povrće plus paneli, koja takođe treba da donese i zemljoradnicima dohodak, a i da se taj dohodak dopunjava i na kakav način pravi jeftinije povrće kroz proizvodnju energije. Takođe, mini hidrocentrale sa ribnjakom su daleko isplativija stvar nego samo mini hidrocentrale. To će biti doprinos mene, moje Narodne seljačke stranke u onome što vidimo u Zakonu o energetici, u izmenama, u raznim uredbama i insistiramo da i naši zemljoradnici, farmeri, mogu da dobiju energetske dozvole i da dobiju odgovarajuću dokumentaciju da na svojim farmama podignu panele, naprave gasne generatore, da naprave staklenike sa panelima i da prave, posebno u ovim donjim delovima zapadne Srbije, da prave na raznim vodotokovima hidrocentrale sa ribnjacima i da tako uvećavaju svoje dohotke i da na takav način dođe i do nekog razvoja tih pasivnih krajeva.

Što se tiče ne tih dragih investitora, nisam video šta su investirali, a jednog sam već pokazao. Samim tim, da pređem na ove garancije. Ovde je mnogo o tome govoreno. Govoreno je kako se sa ovim garancijama Vlada zadužuje. Samo da podsetim da se ovim garancijama pokrivaju minusi koje su u tim javnim preduzećima napravila stranka bivšeg režima. To je iznuđen korak da se pokrije neki minus koji je ranije nastao. Samo da podsetim da je minus koji država ima trenutno, negde do kraja 2013. godine zahvaljujući stranci bivšeg režima, plus privreda, plus građani, da će taj dug dostići 50 milijardi evra i sada slušamo te pripovetke i pripovedanja onih koji su nas zadužili do guše, kako su se zabrinuli za ovaj dug koji treba da se sanira i koji su oni napravili negde oko 200 miliona.

Da Vas podsetimo:  KOMUNISTI I HILANDAR: KAKO JE TO STVARNO BILO

Ne zna m šta će oni raditi kada uskoro počne hapšenje tih njihovih energetskih tajkuna. Kod ovih garancija oni zaboravljaju da smo davali garancije i da je ova skupština davala garancije i za njihovog lidera, i ja tvrdim da ta stranka više ne sarađuje sa tajkunima. Sasvim odgovorno tvrdim, njihovu stranku sada vodi tajkun. Čovek koji je napravio onaj most da prevede žedne preko vode, koji je koštao ne znam koliko je koštao i u koji će se uložiti, a ne znamo ni koliko će se uložiti.

Sada. malo na kraju i ko je kada bio vlast. Ovde je spominjan domaćin koji nešto tamo, domaćinska neka politika, a meni bivši režim liči na domaćina koji je pozajmljivao pare od komšija, da od komšija kupi robu za te iste novce i njemu samo ostaju dugovi. Dakle, u tu poziciju su nas doveli.

Što se tiče diplome, virtuelna ili ne, moram da odgovorim da ne može svako da studira sedam, osam godina, kao određeni poljoprivredni stručnjaci, kojima je na Poljoprivrednom fakultetu zasmetala titula, bista, pa su tražili da se tu stavi svinja ili magarac.

Takođe, moram da kažem da zaboravnost nije dobra stvar. Ovde je govoreno o devedesetim. Moram da vas podsetim, a veoma mi je teško da nisu samo radikali bili u Miloševićevoj Vladi. Moram da vas podsetim na Đorđa Perišića, mislim da se tako zvao pokojnik, da je bio član Savezne vlade i član DS. Mislim da se u tom sastavu Vlade bila dva člana DS. Takođe moram da podsetim da u toj Vladi devedesetih, u Republičkoj vladi je bio gospodin Radulović, koji je posle toga sa C marketom nešto uradio i sada nije tu.

Ne znam šta je ovde još rečeno. Spominjani su radnici, od 250.000 radnika iz beogradskog prstena, radničkog prstena, ostalo je da radi samo 20.000, poslednji energetski potencijal. Ovi što se hvale velikim uvozom energije, pa eto nismo bili u mraku, ali smo se zato zadužili do grla da bi platili tu energiju njihovim nekim prijateljima tajkunima, dakle, poslednji neki hidro potencijal, evo gospodin Škundrić neka me ispravi, napravljen je u zavoju u Pirotu 1989. godine, ukoliko se dobro sećam.

Na kraju da kažem da nisam zadovoljan borbom protiv korupcije, ali iz drugog razloga, ne kao stranka bivšeg režima, mislim da se to pomalo čisti, da to treba više da se čisti, da je cela Srbija korumpirana, da to treba više istražiti, dve hiljade ljudi. Kad se meni njiva okorovi, onda upotrebim total i onda se redom seče korov, od najvećeg do najmanjeg, jer i onaj najmanji jednog će dana postati veliki. Tako se čuva proizvodnja.

Na kraju da kažem da je bivši režim bio gori od cunamija, gori od svake elementarne nepogode, to dođe i prođe, a ovo je trajalo deset do dvanaest godina. Hvala.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime