Marko Kraljević u modernoj, evropskoj Srbiji

1
2982

Kao dete sam uživao u epskim pesmama, rastao, divio se hajducima, uskocima… Za mene su Jug Bogdan i devet Jugovića, Toplica Milan, Kosančić Ivan – sve moji zemljaci, Topličani – bili stvarni i sve mi nije bilo jasno ono što piše „legendarni“. Bili su mi div junaci mojeg odrastanja, zaštitnici sirotinje raje.

Kako godine idu, kako se vreme menja, sve mi se nešto čini da mi nismo dostojni tih predaka. A možda i jesmo, blesnemo u nekim – lucido intervalima. A da su ovi naši junaci – Miloš Obilić, Starina Novak, Marko Kraljević i drugi živi – loše bi se proveli.

Evo kako ja smatram i vidim da bi prošao Marko Kraljević, moj najveći junak. Pošto se malo razumem u prava i krivične paragrafe, to ću da iznesem kako bi prošao u ovoj demokratskoj Srbiji, negde u Evropi, u koju se guramo svom snagom i za našu sreću, a ona nas neće. Možda joj dojadimo pa će nas uzeti nekad, kad-tad.

Marko Kraljević bi bez sumnje bio procesuiran u Hagu i drugim međunarodnim sudovima, da to zberem u tri najjače tačke i da ih obrazložim po stavovima, paragrafima i tačkama.

1. u Hagu bi se našao među prvima zbog kršenja običaja rata i međunarodnog terorizma, zlostavljanja zarobljenih i ratnog zločina.

 • Bez razloga je razgonio Turke na buljuke, naše tradicionalne prijatelje, sekao im britkom sabljom glave i nabijao na kočeve.
 • Kršio je običaje rata i na podmukao način ubijao protivnike. Uz logističku podršku posestrime Vile Ravijojle ubio je turskog junaka Musu Kesadžiju, koji je mirno stolovao u klisuri tvrda Kačanika. Ipak je, tako miran, smetao srpskoj vlasteli, koja je angažovala Marka i pustili ga iz zatvora da kasnije izvrši podmuklo ubistvo. Ovu tačku optužnice podižu Fond za humanitarno pravo i Nataša Kandć. Ubisto je izvršio posle megdana letnjeg dana do podne i rasporio ga, a kasnije su tu nikle smokve, jer ih je Musa, dok je čekao megdan, konzumirao.
 • Bez razloga i ničim izazvan ubio je migranta Crnog Arapina, koji je mirno razapeo šator u polju, naplaćivao drumarinu, kao što i sad rade, kao međunarodni investitor , ali je malo preterao pošto je naplaćivao svadbarinu i koristio pravo prve noći. Pokušao je Arapin da izbegne megdan i zvao ga da piju pošto je znao za njegovu sklonost ali mrgodni Marko prvo da završi posao pa će da pije. Nevladine organizacije Sonje Biserko i Lihtove zastupaju ovu tačku i nejasno im da zbog takve sitnice ubije migranta crnog Arapina.
Da Vas podsetimo:  Bojkot šiptarskih radnji i pumpi u Srbiji, jer se tim novcem finansiraju šiptarski teroristi na KiM

2. Zlostavljanje životinja, ubijanje, navođenje na alkohol i druge zloupotrebe, a tužbu zastupaju razna udruženja za zaštitu životinja i to:

 • jahanje konja Šarca pod uticajem alkohola, cimanje, bespotrebno bičevanje i psovanje;
 • navođenje konja Šarca na alkohol (pola pije, pola Šarcu daje), pa nakićeni i jedan i drugi kreću na megdan (posebno je ovo bilo izraženo prilikom pripreme za megdan sa Musom Kesadžijom);
 • zloupotrebe oko bacanja rala i volova prilikom oranja državnih puteva, gde nije orao njive da hrani sebe i ostarelu majku, nego put. ovde je očito mučenje volova dok ih je bacao na Turke janičare.

3. Pod trećom tačkom navodim sve ostalo za šta bi ga potkačilo anglikansko pravo, i to:

 • uništavanje putne infrastrukture: umesto da ore njive on ore carske drumove, pa kad ga na to upozore Turski putari – janičari, on ih pobije i kao neki razbojnik opljačka (uzme im tri tovara blaga) i nosi svojoj majci Jevrosimi. Još joj slaže je da je „to danas izorao“;
 • zlostavljanje roditelja i nepoštovanje majke, kojoj tera inat i neće da je sluša. Ona ga moli da se mane ratovanja i četovanja, jer joj je dojadilo da mu pere krvava odela, on uzme pa pobije mirne Turke haračlije. Osim toga pijanče i on i konj i uopšte se ne obazire na zakon o zaštiti dece, žena i roditelja;
 • odlazak nepozvan na seoska slavlja i slave, lumpovanje i vređanje domaćina kao kod kneza Bogosava koji se ujedno predlaže za svedoka;
 • preterano uništavanje stočnog fonda nakon izlaska iz zatvora i priprema za megdan sa Musom Arbanasom, konkretno debelih ovnova i pustošenje vinskih podruma.

Da mu više kažnjiva dela ne navodim… Bez sumnje, po modernim shvatanjima naše inteligencije i stručne javnosti ih ima; ovo je našem Marku dosta za vek i vekova. Jeste da je imao jedan neuspešan povratak među Srbe, pa ga ovim upozoravam da mu to više ne pada na pamet, jer Srbija se mnogo promenila na gore od njegovog zadnjeg povratka.

Zvonko Prelić
Izvor: milanmilenkovic.com

1 KOMENTAR

 1. A sto nije vezao pojas dok jase, pitanje dal je imao zimske potkovice… pa dozvola za nosenje oruzja, i da li je platio porez na isto? Na slici se vidi da piju vodu sa nekog potoka, a to je privatno vlasništvo, predvidjeno za MHE.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime