Marko Vidojković posle novih napada režimskih medija i pretnji smrću: Bilo bi veliko slavlje da se meni ili Kulačinu nešto dogodi

2
99

Za samo dva dana autori podkasta „Dobar, loš, zao“ primili su na društvenim mrežama šest pretnji u kojima im se poručuje da će „primiti metak“ i „ostati bez jezika“, dok se protiv njih po ko zna koji put vodi kampanja u režimskih medijima. Istrage zbog ranijih pretnji su se zaglavile, a tužba protiv funkcionera SNS-a Aleksandra Šapića je odbačena jer „ja bih ti srce iščupao“ za tužilaštvo nije pretnja

Vidojković, Sima i Kulačin (Foto: Dobar, loš, zao)

„Ne osećamo se nimalo sigurno. Osećamo neposrednu opasnost za svoje porodice“, rekao je Marko Vidojković posle najnovije serije pretnji upućene i njemu i Nenadu Kulačinu, koautoru satiričnog televizijskog podkasta „Dobar, loš, zao“.

Za samo dva dana dvojac je na društvenim mrežama primio šest pretnji u kojima im se, između ostalog, poručuje da će „primiti metak“ i „ostati bez jezika“. „Hitler vas je zaobišao, ali mi nećemo“, piše u jednoj od poruka.

Krajnji cilj je da nas neko drugi kazni

I dok se nove optužnice samo najavljuju, a stare krivične prijave po pravilu padaju u vodu, Vidojković i Kulačin nastavljaju da žive pod svakodnevnim pretnjama i klevetama.

Pisac i voditelj već je promenio svoje navike i počeo da preduzima niz radnji kako bi se zaštitio. U ranijem razgovoru za Cenzolovku potvrdio je da njegova majka i supruga nose suzavac.

Sad je mnogo gore, s ovom najnovijom kampanjom. Nas dvojica već smo četvrti ili peti put ove godine pod nekakvom kampanjom. Bila to tabloidna, desničarska ili ovakva, opšta kampanja – jedan opšti napad (Marko Vidojković)

„I do sada sam se osećao ugroženo, sedeo u stanu po ceo dan. Sad je mnogo gore, s ovom najnovijom kampanjom. Nas dvojica i naša emisija već smo četvrti ili peti put ove godine pod nekakvom kampanjom. Bila to tabloidna, desničarska ili ovakva, opšta kampanja – jedan opšti napad“, kaže Vidojković.

Da Vas podsetimo:  Fotomontaža predsednice srpskog REM-a u nacističkoj uniformi na njenom Telegram kanalu

„Rezultat je zastrašivanje. Strahujemo od odanosti onih koji osećaju da duguju nešto ovom režimu. Možda misle da bi, upravo iz te odanosti, trebalo da organizuju napad na nas. Ja to vidim tako. Krajnji cilj je da nas neko drugi kazni. Mislim da bi to bilo veliko slavlje, da se meni ili Kulačinu nešto dogodi.“

Poslednje pretnje prijavljene su Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) koje je podnelo krivične prijave za ugrožavanje sigurnosti televizijskog dvojca. Prema njihovim rečima, tužilaštvo jeste brzo reagovalo i pozvalo ih po dobijenoj prijavi. Oni, međutim, nisu optimisti da će se ovoga puta nešto zaista promeniti.

„Iščupao bih ti srce“ za tužilaštvo nije pretnja

U međuvremenu, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića, bivšeg vaterpoliste, predsednika Opštine Novi Beograd i potpredsednika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), zbog pretnji Vidojkoviću i Kulačinu, kada je izjavio da bi im „iščupao srce“.

„Tužiteljka je, realno, sve vreme vršila pritisak na nas. Uveravala nas je da Šapić nije hteo da nam preti, nego je, eto, mislio sve figurativno. Mi smo govorili da je to jedan moćan čovek, na visokoj političkoj funkciji i da ne bi smeo tako da se ponaša“, ističe Vidojković.

Autori „Dobar, loš, zao“ primili su niz pretnji kao što su da će „primiti metak“ i „ostati bez jezika“. Istrage zbog ranijih pretnji su se zaglavile, a tužba protiv Aleksandra Šapića je odbačena jer „ja bih ti srce iščupao“ za tužilaštvo nije pretnja

„Kažu da je pretnja u kondicionalu i oni je iz nekog razloga ne shvataju ozbiljno. Očigledno prave tu vrstu razlike, kada neko kaže ‘treba tebi metak’ ili ‘iščupao bih ti srce’. Oni to valjda razumeju kao razdragane želje razdraganih ljudi. Šta bi se desilo kada bi neko, ne daj bože, u kondicionalu rekao da bi Aleksandru Vučiću trebalo iščupati srce?“

Da Vas podsetimo:  Nekadašnji novinar Tanjuga na suđenju Tačiju: OVK me 1998. otela i zlostavljala

Posle pretnji i pada optužnice, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković je u vezi sa onlajn pretnjama koje je Vidojković primio 20. juna izjavio kako je, „imajući u vidu važnost predmeta, dogovoreno da se ponovo urgira kod austrijske strane da dostavi informacije koje su tražene“.

Stamenković je ocenio da su pripadnici Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala „hitno reagovali“ i proverili Instagram profil s kojeg su pretnje upućene. Počinilac je, navodno, u Austriji i Stamenković je podsetio da je 23. avgusta poslata zamolnica austrijskim organima za sprovođenje istražnih radnji, kao i da se još uvek čeka njihov odgovor.

Koautoru podkasta „Dobar, loš, zao“ tada je poručeno da „znaju gde stanuje“, da će ga „zaklati“ i „iseći na komade“. Pretnje su intenzivirane posle emisija u kojima je govorio o presudi Ratku Mladiću i genocidu u Srebrenici.

U tužilaštvu je po hitnom postupku dao izjavu, ali je izrazio sumnju u zvaničnu policijsku verziju, u apsurdnoj situaciji u kojoj je slučaj „rasvetljen“, a počinilac još uvek nepoznat.

Uključila se i premijerka

Prošle nedelje je Vidojković ponovo dospeo u centar pažnje. Danima se govorilo o psovkama koje je izgovorio u svom podkastu. Usledile su gnusne laži tabloida.

Oglasila se i premijerka Ana Brnabić: „Dođe mi da opsujem sve one koji se upiru da ponašanje Marka Vidojkovića legitimizuju, ali neću.“

On je kasnije kazao da je „psovao Vučića, a ne njegovu majku“ i izvinio se Angelini Vučić.

Advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da je privođenje i maltretiranje Konstantina Katića (od strane pripadnika BIA) zbog sumnje da je objavio tvit u kom je pozvao učesnike društvenih mreža da ponove Vidojkovićev gest i opsuju predsednika Vučića, postupanje na koje bi u iole uređenoj državi morali da reaguju javno tužilaštvo i zaštitnik građana.

Da Vas podsetimo:  Savet za štampu: Za šest meseci Kodeks prekršen 5.551 put

Šabić je u izjavi za agenciju Beta ocenio da vlast sve češće praktikuje da psovke i uvrede na račun funkcionera kvalifikuje kao krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

„To je pravno nakaradno jer elementarna je stvar, nesporna u opštoj pravnoj teoriji i praksi, doskora i u našoj, da su dva uslova neophodna da bi se smatralo da neka objava na društvenim mrežama ugrožava nečiju sigurnost. Objava prvo mora da izaziva osećaj straha kod osobe kojoj je usmerena i, drugo, mora da bude i neposredno upućena i ostvariva. Psovke ili uvrede ili slični gestovi sasvim očigledno ne ispunjavaju taj uslov“, smatra Šabić.

Vodinelić: Vidojković je javni glas dela građana

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić napisala je da je Vidojković „javni glas dela građanstva koji psuje predsednika privatno, svejedno koliko glasno ili tiho“.

Vidojković duže vreme trpi sve radikalnije kampanje preko društvenih mreža. On je u razgovoru za Cenzolovku govorio o svom životu pod pretnjama smrću i klevetama.

Srpski PEN centar je izrazio zabrinutost zbog pretnji, priča se pojavila u stranim medijima, reagovali su OEBS, Safe Journalists i Reporteri bez granica.

Prošle godine je anonimni korisnik interneta Vidojkoviću i Kulačinu poručio da im „Vučić sprema opelo“, a pretprošle da će ih „pobiti kada dođe na vlast“.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

autor:Danijel Apro

https://www.cenzolovka.rs/

2 KOMENTARA

  1. EU bas briga za nas……sve dokle kod nas cerupaju i pljackaju,legalno kroz papire (tu imaju pomoc od Jorgovanke Tabakovic,koja vise stiti strane banke nego nas gradjane,a nije ni jedina). Nama zamrznuto meso sa isteklim rokom trajanja a njima svez bebi bif (citaj po bagatelnim cenama, jer to rade da nam ,,pomognu,,) . Njima nas lekoviti med a nama falsifikat od meda i po mogucstvu med iz Cernobila, jabuke i krompir iz Poljske, puter iz Nemacke sa isteklim rokom trajanja, deterdzent sa primesama gipsa…..cokolade sa isteklim rokom trajanja. I da ne nabrajam …

  2. I da. Ne brini se. Nece ti dlaka sa glave faliti kad od tvojih nastupa imaju puno koristi….Opsuj majku nekom u Zemunu ili Novom Beogradu, Cacku ili Valjevu mislim da će imati puno razumevanja za tvoju slobodu govora

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime