Martić zatražio da iz estonskog zatvora bude vraćen u Ševeningen

0
1300

milan_mart_1

Milan Martić zatražio je da zbog neodgovarajućih uslova u zatvoru u Estoniji, gde služi 35-ogodišnju kaznu, bude hitno prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala dok se ne donese nova odluka o služenju kazne u nekoj drugoj zemlji, saopštio je Haški tribunal.

U pismu koje je njegov pravni zastupnik Predrag Milovančević uputio predsedniku Tribunala Teodoru Meronu, Martić se žali na uslove i tretman u zatvoru Tartu u Estoniji.

Ti uslovi su, kako je naveo, znatno drugačiji od onih u kojima drugi osuđenici služe kazne u ostalim evropskim zemljama, kao što su Danska, Belgija, Norveška, Švedska, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, koje su postigle dogovor sa Haškim tribunalom, a koji ne bi trebalo da budu gori od onih u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Po sporazumu između dotičnih zemalja i Tribunala, zatvorenici treba da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kao i program resocijalizacije za dugogodišnje zatvorske kazne.

Minimalni dogovoreni uslovi podrazumevaju i sopstvenu ćeliju veličine najmanje 9 kvadrata, tuš i toalet u ćeliji, TV, frižider i bojler, što Martić, kako je navedeno u pismu Meronu, Martić trenutno nema.

Takođe, nije mu dozvoljeno ni da izlazi u šetnju neograničeni broj puta dnevno i da zaključava svoju ćeliju, niti da radi i prima adekvatnu platu za to u iznosu od nekoliko stotina evra. Nema ni česte sportske aktivnosti.

Zbog svega navedenog, kao i zbog toga što Martić služi kaznu u Estoniji od juna 2009, a estonske vlasti još nisu odgovorile na njegov zahtev za poboljšanje uslova, njegov zastupnik je u pismu Tribunalu zatražio hitno Martićevo prebacivanje u pritvorsku jedinicu Tribunala u Hagu, dok mu se ne obezbedi služenje kazne u nekoj drugoj zemlji.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime