Matija Bećković predstavio knjigu „Tri poeme“

0
1292

Matija-Beckovic-750x563Akademik Matija Bećković predstavio je u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu knjigu „Tri poeme“ – pjesničke oglede o Bogu.

Bećković je, obraćajući se publici, rekao da su „Tri poeme“ ispjevane u nepjesničko vrijeme, a u slavu bezvremenog carstva poezije, prenose beogradski mediji.

„Ovo je apoteoza geniju jezika i vremenima kad od poezije i pesnika nije bilo ništa bitnije. Uspomena na doba kad je pojava neke pesme bio najvažniji događaj i datum kulturne istorije. Publike ima od svake ruke, a mi odlučujemo kojoj se obraćamo“, rekao je Bećković koji je prisutnima pročitao odlomke iz nove knjige.

Profesor Stojan Đorđić ocijenio je da sve tri pjesme koje sadrži nova Bećkovićeva knjiga po umjetničkom dometu spadaju u najkvalitetniju tradiciju u tom žanru u kome Srbi, kako je rekao, imaju vrhunska ostvarenja.

„Da pomenemo samo one najpoznatije koje su napisali NJegoš, Zmaj i Branko Radičević u 19. ili Laza Kostić i Crnjanski u 20. veku. Ono što su `Stražilovo`, `Serbia` i `Lament nad Beogradom` u opusu Crnjanskog, to su `Tri poeme` u Bećkovićevom pesničkom opusu“, zaključio je Đorđić.

Bećkovićeve „Tri poeme“ posvećene Bogu /“Gospode pomiluj“, „Učini mi ljubav“ i Slava tebi Bože“/ objavila je Srpska književna zadruga.

RTRS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime