Mazohizam: Koliko volimo NATO zločince

0
1108

Kada je nedavno jedan nezavisni beogradski magazin obavestio poznatog urednika internacionalne mreže “Stop NATO“ Rika Rozofa da je krajem prošle godine u Beogradu održan edukativni program za mlade, odnosno Prva beogradska nedelja NATO-a pod sloganom „Mi volimo NATO i NATO voli nas“ u organizaciji Centra za evroatlantske studije (CEAS) i Resurs centra, gospodin Rozof, inače Amerikanac, odgovorio je: „Šokiran sam ovim što sam sada saznao.

nato

To je potpuno zastrašujuće i ukazuje da je u Srbiji na delu Stokholmski sindrom koji označava psihološki fenomen zbližavanja žrtve i zločinca“.

U obuci širenja NATO ljubavi učestvovali su mahom već stranački funkcioneri iz podmlatka većine prošlogodišnjih parlamentarnih stranaka u Srbiji. Kako obaveštava Centar za evroatlanske studije na svom sajtu:

„Cilj ovog programa nije otvaranje debate za ili protiv članstva Srbije u NATO, jer to jedna organizacija civilnog društva, bez šireg fronta ne može da uradi. Takvu kampanju može pokrenuti Vlada ili širok opoziciono-građanski blok što u Srbiji nije slučaj. No, CEAS smatra da građani Srbije imaju pravo da budu bolje informisani o dešavanjima u regionu, o NATO i o odnosima Srbije i NATO“.

Nije potrebno truditi se da bi se uočilo šta su ključni ciljevi ovog skupa. Naime, CEAS transparentno navodi da im je cilj da mlade političare osposobe da budu:

„Nosioci odgovornog obaveštavanja javnosti u Srbiji o temama koje građanima mogu, kasnije, pomoći u samostalnom donošenju političkih odluka. Ovo se, naravno, odnosi na to šta je i kako funkcioniše NATO, ali se tu ne staje, već se spektar tema koje se obrađuju širi na: sa kakvim se izazovima NATO susreće unutar organizacije, te i u regionalnom i globalnom okruženju; šta se dešava sa EU Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom, kakve su njene transformativne mogućnosti za reformu sistema bezbednosti…“.

Da Vas podsetimo:  Premijerka Velike Britanije podnela ostavku

Svojevrsnu „NATO obuku“ političkom podmlatku su pružili eminentni profesori sa beogradskog i novosadskog univerziteta, stari NVO jastrebovi poznati po nametanju zapadnih vrednosti, poput, Fonda za humanitarno pravo, ISAK Fonda, Helsinškog odbora za ljudska prava, kao i predstavnici ambasada Republike Slovačke (NATO kontakt ambasada za Srbiju, prim.aut.), ambasada Kraljevine Švedske, ambasade Repubike Austrije, ambasade Republike Turske, ambasade Kraljevine Norveške, ambasade Kraljevine Holandije…

I da ciljevi CEAS ne bi bili samo lepe želje zapadnih moćnika potrudili su se brižljivo probrani kadrovi državnih institucija u kojima se kreira i realizuje saradnja Srbije sa NATO i proces pridruženju EU. Baš po gore pomenutom receptu da nema ništa od rezultata, dok državne institucije ne pokažu dobru volju.

Tako su polaznici prisustvovali predavanju člana skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, zatim predavanju predsednice skupštinskog Odbora za evropske integracije.

U Ministarstvu spoljnih poslova učesnici su imali priliku da čuju osnovne informacije o aktivnostima Srbije u NATO programu Partnerstvo za mir i dešavanjima oko usaglašavanja Individualnog akcionog plana partnertstva i Programa planiranja i pregleda.

Predavanja su im održali direktor Sektora za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova i predstavnik iz Odeljenja za multilateralnu saradnju Ministarstva odbrane. Posebno je zapaženo predavanje načelnice Odeljenja za NATO i „Partnerstvo za mir“ Ministarstva spoljnih poslova koja je informisala polaznika o glavnim aktivnastima njenog odeljenja.

Posle svih nepočinstava koje je NATO učinio Srbima krajem prošlog veka nije teško pogoditi kakve su im dalje namere. Kako kaže, Rik Rozof, uvek se, nažalost, na kraju pokaže da Srbija služi kao laboratorija u kojoj SAD uspostavlja i usavršava svoje tehnike do perfekcije. Ne radi se tek o vojnim, već o svim sredstvima i tehnikama počinjavanja i kooptiranja.

Da Vas podsetimo:  Za međunarodnu zajednicu Srbi nisu žrtve: Ubijeno 35.042 Srba, u Hagu presuda od samo 45 godina

SAD su 1999. godine prokrijumčarile stotine miliona dolara u malu Srbiju kako bi podržale ono što je nazvano „promocija demokratije“, a što je realizovano uspostavljanjem mreža organizacija… Dakle, možemo zaključiti da ovaj događaj nije novijeg datuma, ali ono što je svakako aktuelno je da će se i 2014. godine svakako organizovati. Izgleda da je došlo vreme da NATO u Srbiji ubira plodove svog uspeha.

Predrag Prokopljević

BKTV

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime