Medalje za nerad

0
901

Ilić – zlato / Tasovac – srebro / Udovičić – bronza / Stefanović – diskvalifikovan

Prošlo je više od sto dana od dana formiranja nove Vlade Srbije čiji je predvodnik Aleksandar Vučić. On je ranije najavio da će možda doći do rekonstrukcije Vlade, odnosno, smene ministara nakon šest meseci ukoliko rezultati rada ne budu zadovoljavajući. Odlučili smo da pomognemo našem premijeru oko smene pojedinih ministara.

medalje-za-nerad-effect

Trka najvećih neradnika

Bronza

Bronzanu medalju za nerad dodelili smo ministru za sport i omladinu, vaterpolisti Vanji Udovičiću. Kada ga je Vučić na tu funkciju postavio još 2013. godine, svima je na umu bilo da su sportisti generalno, da izvinete, glupavi za sve osim za šutanje ili bacanje lopte. Jednostavno, nikada nisu bili u prilicu da razvijaju moždane mišiće. Ne bi trebalo da im zameramo. Oni su jednostavno nadareni za sport i to bi tako trebalo da ostane.

Imenovanjem bivšeg reprezentativca, Vanje Udovičića, za ministra omladime i sporta, građani su odlučili da mu daju priliku.

Međutim, ipak su se ostvarile naše ranije slutnje. Sportisti nisu rođeni da budu ministri i to je jednostavno tako.

Šta je to Vanja Udovičić konkretno učinio kao ministar pa da ga poštedimo kritika? Šta je doprineo, koju je odluku doneo sam, šta je to novo osmislio, koje je to probleme iz prošlosti rešio, kako je pomogao mladima? Odgovor na postavljena pitanja je “ništa”.

Udovičić je bio stručan kada je reč o fotografisanju sa sportistima, čestitanju na osvojenim medaljama, putovanjima po inostranstvu u cilju prikupljanja informacija o rešavanju problema finansiranja sportskih klubova, medijskim izjavama (ovde je bio relativno stručan jer većina sportista nije retorički nadarena, a Udovičić nije izuzetak), recikliranju izjava premijera Vučića…

Da Vas podsetimo:  Pirotska "vijagra" dobija muzej: Niko ne zna kako je nastala, a sada će svi moći da vide sa čime se pravila

Potrebno je samo da posetite internet stranicu Ministarstva omladine i sporta i biće vam jasno šta to radi Vanja Udovičić u odelu ministra. Posete, sastanci, čestike, slikanje, apeli… Ništa konkretno.

Udovičić je u potpunosti zanemario omladinski deo ministarske funkcije. Njegove aktivnosti se pretežno, ako ne i isključivo, baziraju na dešavanjima u oblasti sporta, iako je u februaru imenovan za predsednika Saveta za mlade u kojem sedi više političara nego mladih. Kada ste poslednji put čuli Udovičića kako govori o implementaciji neke strategije unapređenja položaja mladih u čijem kreiranju je lično učestvovao? Ni mi.

Srebro

Srebrnu medalju za nerad dodelili smo ministru za kulturu i informisanje, Ivanu Tasovcu. Iskreno, Tasovca je veoma teško kritikovati jer su njegove aktivnosti toliko marginalizovane i jednostavne, da prosto nemate prostora da mu pronađene neku manu. Jedina mana mu je što ništa ne radi.

Evo o čemu govorimo.

Tasovac se danas sastao sa ekipom filma “Nečije dete”, ranije je otvorio Regionalnu konferenciju međunarodnog saveta muzeja na Zlatiboru gde je izjavio da muzeji ne smeju da budu “učmali i dosadni”, govorio je o Bitefu, sastao se sa Žerarom Depardjeom, potpisao memorandum o rezumevanju sa Majklom Devenportom…

Šta tu može da se kritikuje ili komentariše?

Takođe vas pozivamo da posetite internet stranicu Ministarstva kulture i informisanja kako biste sami videli o čemu pišemo. Pročitajte i medijske aktivnosti ministra Tasovca. Sve sami sastanci, potpisivanja, posete, razgovori, otvaranja, ništa konkretno.

Da ne budemo u potpunosti nekoretni prema filharmonisti, Tasovac je nedavno branio medijske zakone u Skupštini. Da, neki bi rekli, “pa vidite da čovek nešto radi, trudi se”.

Trebalo je kao “stručan” ministar da učestvuje u samoj izradi medijskih zakona. Imajući u vidu to da su stručnjaci pisali zakone, koji su  potom prosleđeni Evropskoj uniji na reviziju i prepravljanje, ne možemo reći da se Tasovčevo glumatanje “PR menadžera medijskh zakona” u Skupštini računa kao nešto značajno.

Da Vas podsetimo:  Srpski par od napuštenog autobusa iz Breninog filma napravio vrhunski prostor za život!

Ovo je isti slučaj kao i sa sportistom Vanjom Udovičićem. Udovičić je nadaren za sport, a Tasovac za muziku. Zašto premijer smatra da su sportisti i muzičari sposobni da vode ministarstva? Ministarstvima su potrebni menadžeri, praktičari, osobe sa idejama i vizijama, a ne sportsti i muzičari.

Zlato

Da li je uopšte potrebno da obrazlažemo zašto je ministar bez portfelja za vanredne situacije, Velimir Ilić, dobio zlatnu medalju za nerad?

Interesantno je to što je Vučić prilikom kreiranja nove vlade osmislio “ministra bez portfelja za vanredne situacije” sa nadom da vanrednih situacije neće biti. Međutim, grdno se prevario kada su se dogodile majske poplave, samo nekoliko dana od imenovanja Ilića na tu finkciju.

Tada je otkriveno da je Iliću na silu osmišnjena ta funkcija kako bi imao samo nekakvu fotelju u Vladi Srbije. Potpuni promašaj.

Diskvalifikacija

U ovoj trci za “neradničke” medalje, diskvalifikovan je ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Razlozi diskvalifikacije su veoma jasni. Prvo, Stefanovićevim mozgom ne razmišlja sam Stefanović, već Aleksandar Vučić. Ministarska funkcija Stefanovića je kao kada studenti sa bubicama varaju na ispitima. “Ne znam ništa, samo čekam da mi neko šapne, pa makar mi ta osoba šapnula i najveću glupost, ja ću je izgovoriti jer mi je mozak apsolutno prazan”.

Udovičić, Tasovac i Ilić su nestručni sami od sebe, a Stefanović je nestručan uz pomoć Aleksandra Vučić, što je očito zabranjeno u svim takmičenjima, pa i u ovom.

Drugi očigledan razlog je plagijat. Slika se sama slika. Nema potrebe detaljnije da obrazlažemo.

Dakle, Stefanović je diskvalifikovan zbog varanja i prepisivanja. Međutim, da nije bio diskvalifikovan, Stefanović bi bio izjednačen sa Velimirom Ilićem za zlatnu medalju.

Da Vas podsetimo:  Kupio salaš za 400 evra – Komšije ne veruju šta je napravio

Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime