Medicinarima smo povećali plate za 50 odsto, zaposlili još 14.000

0
781
Foto: YouTube screenshot

“Mere koje smo preduzeli i nemerljiva ulaganja koja smo imali prethodnih godina, u cilju unapređenja našeg zdravstva pokazali su se na delu. Na primer, povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama od prosečno 50 odsto, novi Klinički centar u Nišu, KBC ‘Dragiša Mišović’, 14.000 novozaposlenog medicinskog osoblja u poslednje tri godine.”  – Pismo penzionerima, maj 2020.

U pismu upućenom penzionerima predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je važnu ulogu medicinskih radnika i istakao je da je država „preduzela mere” i imala „nemerljiva ulaganja” u oblasti zdravstva.

… mere koje smo preduzeli i nemerljiva ulaganja koja smo imali prethodnih godina, u cilju unapređenja našeg zdravstva pokazali su se na delu. Na primer, povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama od prosečno 50 odsto, novi Klinički centar u Nišu, KBC ‘Dragiša Mišović’, 14.000 novozaposlenog medicinskog osoblja u poslednje tri godine”, navedeno je u pismu.

Da bismo utvrdili koliko je novozaposlenih, bitno je uzeti u obzir i broj kadrova koji dolaze, ali i onih koji odlaze. Brojke iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja pokazuju da je od decembra 2016. godine zaključno sa decembrom 2019, broj zaposlenih u zdravstvu zapravo smanjen za oko 1.800 ljudi.

Ako pretpostavimo da je izjava o 14.000 novoprimljenih radnika u zdravstvu tačna, to znači da je još više radnika, skoro 16.000 njih, istovremeno napustilo ovaj sektor”, zaključio je Vučković.

Prema tome, budući da je deo izjave da su plate lekara i medicinskih sestara povećane za oko 50 odsto tačan, ali da se u drugom delu izjave, da je u zdravstvu zaposleno 14.000 novih radnika, za šta i nema javno dostupnih podataka, zanemaruje broj kadrova koji su napustili naš zdravstveni sistem, izjavu predsednika Vučića ocenjujemo kao – poluistinu.

Da Vas podsetimo:  Obezbedili SNS-u vlast na Savskom vencu, pa dobijaju novac na državnim konkursima

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime