Medicinski otpad na groblju

0
1792

ZRENJANIN – Na zrenjaninskom Novom groblju odlaže se medicinski otpad, što iz nadležnih gradskih službi pravdaju nemogućnošću izbora, jer u gradu ne postoji adekvatno postrojenje za tretiranje takvog otpada. Građani Zrenjanina, međutim, protive se odlaganju medicinskog, kao i bilo kakvog drugog otpada na gradskom groblju, što je, kako tvrde, takođe slučaj.

medicinski otpad

Zrenjaninsko groblje

Naime, smetlište pored grobnih mesta uobičajena je slika, ali i praksa da se na vidnim mestima odlaže i medicinski otpad.

„Često odlazim na Novo groblje i mislim da to stvarno ne priliči ovom mestu. Valjda postoji neki drugi način, kafilerija, ili nešto gde bi taj otpad mogao biti uništen, spaljen. Ipak, mi smo sahranili ovde nekog svog“, kaže za Radio-televiziju Vojvodine Milivoj Jeftić.

Sa njim se složio i građanin Vlade Vukoja, koji dodaje da se isparenja takvog otpada ne mogu sprečiti , bez obzira koliko se brine o tome i priča da je bezopasno.

Iz JKP „Čistoća i zelenilo“, koja upravlja sa sedam grobalja u Zrenjaninu, odgovaraju da se postupa u skladu za Zakonom i Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom i da se na Novom groblju odlaže patoanatomski otpad.

„To su delovi tela, organi i tkiva koja se odstranjuju prilikom hirurških intervencija, i ona naravno moraju po određenoj proceduri da se istretiraju. Pravilnik kaže da su moguća tri načina na koji se taj otpad rešava, kao što je izgradnja posebnih postrojenja gde će se takav otpad tretirati, a mi u državi takva postrojenja trenutno nemamo. Drugi način je tretman u krematorijumu, koji u Zrenjaninu ne postoji. I treći način, koji i mi primenjujemo kao jedini trenutno mogući, jeste sahranjivanje na grobljima – izjavila je za RTV Tanja Vučković Milišić, direktorka marketinga JKP „Čistoća i zelenilo“.

Da Vas podsetimo:  Marina godinu dana radila u Nemačkoj pa ispljuvala gastose: Ta „elita“ lomi noge zbog 50 centi da bi u Srbiji glumila gospodu

Ona je istakla i da je za tu namenu opredeljena jedna parcela, koja nema nikakve veze ni dodirnih tačaka sa grobnim poljima gde se nalaze grobna mesta.

„Smatram da na ovaj način mi ne ugrožavamo niti naše korisnike, niti dužan pijetet koji imamo prema pokojnicima koji su sahranjeni na grobnim mestima“, tvrdi Tanja Vučković Milišić.

Građani, međutim, ukazuju da vetar često raznosi smeće po Novom groblju i da se stvaraju mini deponije. U Čistoći, pak, kažu da se smeće iznosi jednom nedeljno po programu iz 2014. godine, koji se finansira iz budžeta grada, ali obećavaju rešavanje ovog problema.

Lete kese, ima mnogo otpada, baca se na sve strane. Samo na intervenciju nas građana to se otkloni i malo uredi, ukazuju građani.

„Centralno groblje je tako pozicionirano da često duvaju vetrovi raznoseći delove suvog cveća i venaca. Svesni smo tog problema i rešićemo ga. Da li će to biti tako da više puta nedeljno iznosimo otpad o našem trošku, ili ćemo postaviti zatvorene kontejnere – u ovom momentu nije ni važno, mi ćemo rešenje u svakom slučaju naći“, poručuju iz „Čistoće i zelenila“.

Potvrđeno nam je i da se dešava da nestaju predmeti sa grobova, a kada se korisnici jave sa takvom problematikom, obaveštava se policija i podnosi se prijava protiv NN počinilaca za krivično delo krađe.

rtv.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime