Mediji promovišu firmu koja „jedina“ proizvodi sredstvo protiv korone

0
759
Foto: pixabay.com

„Jedino sredstvo koje je prema smernicama Evropske agencije za kontrolu i preventivu bolesti 100 % učinkovito i deluje protiv virusa korone (…) jeste razblaženi rastvor natrijum-hipohlorida, a jedino postrojenje u jugoistočnoj Evropi koji se bavi proizvodnjom tog rastvora jeste firma Sigma u Crvenki“, piše Tanjug a prenosi RTV. Međutim, niti je natrijum-hipohlorit (koje ovi mediji pogrešno zovu „hlorid“) jedina supstanca koju ova institucija preporučuje, niti je ova firma jedina u Srbiji koja je proizvodi. – Izvorni članak je objavljen 14.03.2020. (Tanjug)

Natrijum-hiphlorit (NaClO) je supstanca koju vodovodi koriste za dezinfekciju vode, a koristi se i za dezinfekcije površina. Upravo za ove namene ga svetske zdravstvene institucije preporučuju i ovih dana, kao efikasno sredstvo za uništavanje novog koronavirusa sa raznih površina.

Tanjug i RTV su 13. marta objavili priloge o firmi Sigma koja proizvodi postrojenja za proizvodnju ove supstance.

Iako ova firma proizvodi postrojenja, koja dalje prodaje drugima, te u tom smislu svi koji imaju ta postrojenja mogu da proizvode natrijum-hipohlorit, Tanjug i RTV su u svojim tekstovima naveli da ova firma jedina u jugoistočnoj Evropi proizvodi pomenutu supstancu.

Tvrdnja ovih medija je dvostruko netačna.

Prvo, ova firma nije jedina koja proizvodi natrijum-hipohlorit. Kako je u prilozima objasnio Aleksandar Kolić iz ove kompanije, osim te supstance oni proizvode i postrojenja za njeno pravljenje. Ta postrojenja dalje prodaju i svi koji ih imaju mogu da prave natrijum-hipohlorit. Sam Kolić navodi da 125 vodovoda u Srbiji koristi tu opremu za proizvodnju NaClO.

„Neki vodovodi razmatraju mogućnost da višak te hemikalije koju dobijaju iskoriste da opskrbe tržište u svojim opštinama i gradovima“, kaže Kolić i napominje da su njihove mašine, odnosno postrojenja, jedinstvena i patentirana i da niko drugi u ovom delu Evrope nema takva.

Da Vas podsetimo:  Solidarno do odgovornog novinarstva

To što baš takvu opremu nema niko drugi, ne znači da niko drugi nema svoju opremu. Ovu hemikaliju u svojim postrojenjima proizvodi i na primer kompanija Petrohemija, kao i neke druge privatne firme.

Druga netačna tvrdnja je da je NaClO jedina supstanca koja se preporučuje za dezinfekciju površine u borbi protiv novog koronavirusa.

Naime, i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (koju Tanjug nazivaja „agencijom“), kao i Svetska zdravstvena organizacija i druge relevantne institucije, za dezinfekciju površina osim natrijum-hipohlorita preporučuju i etanol.

Iz Tanjuga, kao ni iz firme Sigma, nisu odgovorili Raskrikavanju na pitanja o ovoj temi.

Dan pre pomenutih tekstova, 12. marta, izjave o ovoj firmi RTS-u davao je predsednik Privredne komore Marko Čadež. Govorio je o situaciji na tržištu u vreme koronavirusa, kada raste potražnja za osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu. Odgovarajući na pitanje o sredstvima za dezinfekciju, Čadež je rekao:

„Ono što se ispostavilo kao dobro je što mi u Srbiji imamo fabriku Sigma koja pravi opremu za proizvodnju natrijum-hipohlorita. Mi smo jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima fabriku ovih uređaja“, naveo je Čadež.

Tanjug je te izjave preneo sa naslovom “Jedina fabrika natrijum hipohlorita u JI Evropi – u Srbiji”, što nije tačno.

Taj tekst su preneli i drugi mediji poput Telegrafa i Alo-aPinka ali i portal 021.

Marija Vučić
Izvor: Raskrikavanje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime