Medijska strategija kao „smokvin list“, krije namere vlasti?

0
888

Da li je civilizovan odnos vlasti prema novinarima postao nešto što se mora zahtevati? Upravo tako deluje pismo Koalicije novinarskih i medijskih udruženja za poboljšanje medijske scene, upućeno Koordinacionoj grupi Vlade Srbije.

Ionako klimava saradnja vlasti i nezavisnih novinara na izradi medijske strategije, po svemu sudeći, preti ponovo da se uruši, jer članovi grupe najavljuju napuštanje dijaloga ukoliko predstavnici vlasti odmah ne prestanu da omalovažavaju i diskriminišu medije i ugrožavaju bezbednost novinara.
„Ukoliko mi nastavimo sa ovakvom praksom, da na jednoj strani, zajedno sa Vladom radimo na dokumentu koji bi trebalo da poveća medijske slobode, a na drugoj strani imamo vlast koja čini sve da te medijske slobode svede na minimum, plašim se da će rad na Medijskoj strategiji biti neka vrsta ‘smokvinog lista’ za ovu vlast, pre svega prema međunarodnoj zajednici, da sakrije zapravo njene prave namere kada je u pitanju medijska scena“, kaže novinar Vukašin Obradović.

Brnabić: Neozbiljno da se preti izlaskom iz Radne grupe

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ona i njen tim u stalnoj komunikaciji s novinarskim i medijskim udruženjima s kojima zajednički rade na izradi Medijske strategije Srbije do 2023. godine, i da je neozbiljno to što „čim se nešto dogodi, oni prete izlaskom iz Radne grupe“.

Brnabić je na otvaranju Kulturne stanice „Svilara“ u Novom Sadu kazala da ne bi bilo potrebe za novom Medijskom strategijom i setom medijskih zakona, da je „sve odlično i da postoji potpuno poverenje“.

„Na tom poverenju treba raditi i biti posvećen tom dijalogu. Ja lično ne volim da svaki put kada se nešto desi, da mi neko preti da će izaći iz te Radne grupe. Tu smo svaki dan, 24 sata, sedam dana u nedelji, možemo da razgovaramo“, rekla je Brnabić.

Da Vas podsetimo:  Zbunjujuća, uznemirujuća i deprimirajuća odluka Apelacionog suda

Rekla je i da nema potrebe da medijska udruženja „šalju pisma“, već „ako imaju nekih problema, neka dodju, razgovaraćemo i hajde da nastavimo rad na Medijskoj strategiji, ali stvarno nemojte da se uslovljamo!“, kazala je ona.

Poručila je medijskim udruženjima da „zamisle“ kako bi to bilo kada bi Vlada počela da „uslovljava“.

„Koliko ja znam, a skoro smo se videli, taj rad ide dosta dobro, oni su zadovoljni koliko su uključeni u proces, u Radnoj grupi ima više predstavnika medijskih i novinarskih udruženja nego predstavnika Vlade“, dodala je ona.

Objasnila je da je Radna grupa prošla „najteži deo rada na strategiji“, a to je „kreiranje drveta problema“.

Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

cenzolovka.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime