Mesdžid za vernike u Vojsci Srbije

0
1263

ban_7637U kasarni „Banjica“, u prostorijama 126. brigade VOJIN, juče je reisul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić otvorio bogoslužbeno mesto za pripadnike Vojske Srbije islamske veroispovesti.

Događaju su prisustvovali ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, članovi kolegijuma Generalštaba, direktor Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Bratislav Petković i predstavnici Vojske Srbije i Armije Alžira.

Pozdravljajući prisutne, reisul-ulema Adem Zilkić rekao je da je otvaranje bogoslužbenog prostora značajan događaj i za Vojsku Srbije i islamsku versku zajednicu.

– To je potvrda demokratskog puta Srbije i vraćanje pravde posle sedam decenija. Prostorije koje danas otvaramo biće od velike pomoći pripadnicima Vojske Srbije, članovima islamske verske zajednice, jer je u veri rešenje za teskobu duha, a čovek je biće slobode, istakao je  Zilkić, koji je uputio reči zahvalnosti Ministarstvu odbrane jer je prostor opremljen prema islamskim običajima i u potpunosti priveden nameni.

Načelnik Uprave za ljudske resurse general-major Slađan Đorđević rekao je da Vojska Srbije, u skladu sa Uredbom i Sporazumom, nastavlja sa razvojem verske službe u Vojsci Srbije čime se stvaraju pretpostavke za ostvarenje ustavom zagarantovanog prava na slobodu veroispovesti svih pripadnika VS.

– Upravo to želimo otvarajući vojni mesdžid u Vojsci Srbije, da bi svi građani Republike Srbije islamske veroispovesti koji služe u odbrani otadžbine mogli da se osećaju kao sastavni deo sistema odbrane i Vojske Srbije.

General Đorđević je rekao da se nada da će vojni imam i vernici koji se budu molili u ovom prostoru naći mir i graditi sebe u cilju izgradnje operativnih sposobnosti VS i unapređenju svojih moralnih i duhovnih vrlina.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije  uručio je reisul-ulemi Islamske zajednice Srbije plaketu Vojske Srbije, dok je muftija Zilkić uzvratio zahvalnicama ministru Rodiću, generalu Dikoviću, general-majoru Slađanu Đorđeviću, brigadnom generalu Dušku Žarkoviću, pukovnicima Stevici Karapandžinu i Petru Boškoviću i potpukovniku Mikanu Vasiljeviću.

Da Vas podsetimo:  POLITIČKO-PROPAGANDANI KOMPLET SNS-2023

Bogosluženja za pripadnike Vojske Srbije islamske veroispovesti već se služe u kapeli u novopazarskoj kasarni.

akademediasrbija.com / Sajt vojske Srbije /

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime