Meštanima planinskih sela u Beloj Palanci potrebna redovna poseta lekara

1
2002

Nekada najbrojnije selo u belopalanačkom kraju Babin Kal sada ima tek 20 stanovnika, mahom starijih od 70 godina, koji kažu da žive izolovano. U selo bez prodavnice ni autobusi ne dolaze, iako jesu na regionalnom putu za Svrljig, a meštani se najviše žale na to što su im lekari daleko. Redovne posete lekara Doma zdravlja zavise od vremenskih uslova.

Osamdesetšestogodišnja Milutinka Vasiljković i njen 4 godine mlađi suprug Stratimir, stanovnici su sela Babin Kal u belopalanačkoj opštini, koje je doživelo sudbinu većine planinskih sela na jugoistoku Srbije, sela koja ostaju pusta.

Žive u trošnoj, maloj kući, bez komšija u blizini, jer su najbliži na oko 2 kilometra.

Sedimo u kući, šta možemo drugo. Ne čuvamo stoku, više ne možemo, stari smo. Nemamo komšije, prvi komšija je na 2 km od nas. On nam donosi osnovne namirnice ili nas odveze od Bele Palanke – priča baka Milutinka.

Sin se odselio u Belu Palanku, ali je prošle godine doživeo nezgodu, pa trenutno ne može da dolazi i da im pomaže. Ćerka je udata u Beogradu, ali retko dolazi jer, kako kaže baka, „zet neće da kvari auto po planinskim putevima“.

Fali nam sve, voda, prodavnica, put, ali najviše lekar. Dolazi ponekad, a mi ne možemo da odemo do Palanke, treba nam novac za taksi, a penzije su male. Ambulanta je u lošem stanju, nema struje, grejanja – kaže Stratimir.

Bela Palanka je udaljena 12 km od ovog sela, a iako regionalni, put je u lošem stanju jer po njemu, zbog obližnjih kamenoloma, svakodnevno prolazi veliki broj teških kamiona koji voze materijal za izgradnju Koridora.

Pomaže nam komšija Ivan, koji svakodevno ide do Bele Palanke, pa nam on donosi osnovne namirnice. Sa njim se najćešće i viđamo – dodaje Milutinka.

Da Vas podsetimo:  Srbiji će se EXPO 2027 isplatiti tek 2055. godine

Kuća u kojoj žive zahteva malo sređivanja, ali će morati da sačeta sinovljev oporavak. Do tada će samovati u njoj, jer malobrojne komšije retko svraćaju.


Belopalanački Dom zdravlja: Saniraćemo ambulantu, lekar ide 2 puta mesečno

Direktor Doma zdravlja u Beloj Palanci Vencislav Rangelov kaže da lekari redovno obilaze pacijente u ovom kraju, ali da ima mnogo poteškoća na terenu.

Ambulanta je u lošem stanju, pre svega zbog vlasničkih odnosa. To je nekada bila zgrada škole, ali je zapostavljena. Imamo obećanje da ćemo u toku ove godine sanirati ambulantu, u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja – kaže direktor.

U selu nema interneta, kao ni mobilne mreže u svakom zaseoku, dodaje direktor, te postoji i problem sa uvođenjem u elektronske kartone.

Reč je o staračkom stanovništvu, ali lekari redovno obilaze sve pacijente. Bilo je problema u januaru zbog snega, ali sanitet po hitnosti odlazi u selo – kaže Rangelov.

Do obnove ambulante, lekari pacijente pregledaju po kućama, ali i pored loših uslova za život, preostalih 20 meštana rasutih po seoskim mahalama i dalje žive skrajnuti od civilizacije.

Ljubomir Filipov
Izvor: Južne vesti

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime