Mesto predsednika stranke se ne ustupa milom

0
1029

Vest da se Saša Janković, sada već bivši lider Pokreta slobodnih građana, povlači iz politike je objavljena u svim medijima ali se ne može reći da je toj vesti dat veći značaj i da je izazvala puno komentara.

Desilo se ono što je u srpskom političkom životu delovalo nemoguće a to je da lider stranke sam napusti položaj vođe i prepusti ga nekom drugom. U svim ostalim strankama koje se uglavnom tretiraju kao privatna preduzeća, takvo nešto je nemoguće. Naročito dok stranka, odnosno preduzeće, pozitivno posluje i dok je račun u plusu. A načini da stranka bude u plusu su razni pri čemu je članarina na zadnjem mestu i praktično beznačajna. Mnogo značajniji izvor prihoda su donacije tajkuna koji tako kupuju privilegije i kod sadašnje vlasti i kod opozicije koja može biti buduća vlast. Nije beznačajno i čerupanje države kroz zakon o finansiranju stranka, preko finansiranja projekata nevladinih organizacija iza kojih u stvari stoje pojedine stranke, učešće u upravnim i nadzornim odborima kompanija i javnih preduzeća i sl. Tu je i direktno prodavanje poslanika ili podrške u cilju formiranja vladajuće većine i tu su neke stranke dostigle savršenstvo. Nenad Čanak sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Vuk Drašković sa Srpskim pokretom obnove, Rasim Ljajić sa Socijaldemokratskom partijom, uspešno posluju sa svojim privatnim strankama upravo zahvaljujući tome što nisu previše gadljivi pri izboru partnera kome se treba prikloniti.

Mesto predsednika stranke se ne ustupa milom, a ako baš mora silom, onda se naravno osniva nova stranka, to jest novo privatno preduzeće gde će dotični opet biti glavni.

Zamislite da Vuk Drašković svojevoljno izjavi da se povlači sa mesta Srpskog pokreta obnove! Ako ništa drugo, ne bi smeo zbog supruge jer bi to onda verovatno značilo da bi Danica Drašković morala da se povuče iz odbora direktora NIS-a, a nekoliko hiljada evra mesečno se ne odbacuje tako lako…

Da Vas podsetimo:  Ekonomska vrednost Kosova

Zamislite da se lider LDP-a Čeda Jovanović povuče iz politike i prepusti svoju privatnu stranku nekom drugom. To je naravno teško i zamisliti jer je Čeda miljenik zapada i sigurno je da njegovi pokrovitelji to iskazuju i na neki konkretniji način, pri čemu nije važno da li su to dolari ili evri.

Šešelj već sprema sinove kao naslednike za mesto lidera Srpskog pokreta obnove.

Članovi Srpske napredne stranke svog lidera podržavaju sa toliko strasti jer njegov uspeh će i njima doneti koristi. Srpska napredna stranka je trenutno najuspešnije preduzeće, dokle će to biti tako, niko ne zna.

Ipak, povlačenje Saše Jankovića je potez koji predstavlja rukavicu u lice svim tim liderima i liderčićima i njihovom bahatom prisvajanju političkih stranaka. Činjenica da su oni osnovali te iste stranke ne znači da su vlasnici istih. Ali to je nešto što oni ne žele da prihvate, bar ne dokle god stranke posluju u plusu.

Goca Savković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime