Migranti u Beogradu – mnogo pitanja

0
1147

migranti u beogradu„Osim naslova, ako se otvori i čita objava koju je sastavio ‘pismen’ novinar sa lakoćom se sastavlja trend manipulacije koji ukazuje mnoštvo raznih tema koje su isključivo afirmativnog karaktera“.

Listajući vesti sa interneta, otvorio sam stranicu Blica, u pretraživaču vesti pomenutog sajta potražio sam objave sa ključnom reči migranti! Ovo su rezultati:

Blic je sajt sa brojem poseta top 5 u Srbiji (izgledna 2. pozicija), kada su u pitanju elektronski mediji, da u konkurenciju ne uvlačimo štampano izdanje, što vrlo lako dokazuje ogroman prostor za manipulaciju informacijama, što iz priloženih objava (samo iz naslova) nije teško zaključiti.

Osim naslova, ako se otvori i čita objava koju je sastavio ‘pismen’ novinar sa lakoćom se sastavlja trend manipulacije koji ukazuje mnoštvo raznih tema koje su isključivo afirmativnog karaktera.

I onda, prosto se pitam kako se iko normalan može ponašati ili misliti kritički ili neljubazno, sa rezervom prema tako dragim, iznenadnim posetiocima?!

Uglavnom su tekstovi toliko afirmativni da direktno sugerišu da bi trebali ostaviti sve svoje obaveze i planove i kolektivno slaviti u nekom ritualnom novo- civilizacijskom čudu što smo u prilici izneti iz kuće onih par hiljada dinara ušteđevine i podeliti sa njima, smestiti ih u svoju sobu, svoj krevet!

Ilustracija: "Srbistan" - Marko Crni
Ilustracija: „Srbistan“ – Marko Crni

Ne radujem se nepravdi, ni tuđoj nesreći… Sav moj rod je bio dio progona!

Ne zameram nikome što nas tada nije primetio, kao što zameram što smo tako progonjeni u koloni bombardovani najsavremenijim avionima NATO pakta, odnosno istih koji su odgovorni za današnje kolone!

Međutim, da li je situacija ista, da li možemo da se uporedimo, možda će oni koji znaju odgovore na sledeća pitanja znati ko stoji iza ovako masovnih migracija i šta je krajnji cilj:

Zašto niko još nije objavio informaciju koliko je tačan broj migranata(osoba bez prava da borave u našoj zemlji) prešlo granicu i nalazi se unutar granica ili je napustilo Srbiju?!

Da Vas podsetimo:  U čemu je razlika između digitalnog i kovid pasoša?

Registrovane statističke podatke migranta: pol, starosna dob, poreklo, veroispovest, materinji jezik, obrazovanje, profesiju, posebne obuke, služen vojni rok?!

Odakle im pare da putuju mesecima, na čije ime je račun u banci, kako dokazuju idenditet prilikom podizanja para, historija priliva na računima, poreklo para, ko je uplatilac, kada?!

Zašto kriju lične podatke i prilikom registracije na granici svi izjavljuju da su rođeni 1. januara?!

Zašto je Nemačka ciljna destinacija i da li je to istina?!

Migranti u Beogradu / Foto: Stevo Mrđen; KM Novine
ašto ni jedna arapska, zalivska zemlja sa visokim standardom nije prihvatila svoju braću po veri, osim što šalju pare i na taj način podstiču migracije?!

Zašto SAD neće da primi arapske migrante?!

Koliko će da ih bude, da li ta kolona ima kraj?!

Šta će da se desi ako ne budu mogli da napuste Srbiju, ako evropski susedi zatvore oružjem granice?!

Šta ćemo da radimo ako evropske zemlje proteraju većinu sa svog prostora u zemlje iz kojih su prešli granice EU?!

Šta će da rade migranti iz kolona kad temperatura padne ispod 15 stepeni i ne budu imali krov iznad glave, kad počnu kiše i snegovi (posebno zbog toga što dolaze iz krajeva u kojima temperatura ne pada ispod 20 stepeni)?!

Ko će da reaguje i na koji način kad počnu silom da ostvaruju svoja prava i potrebe(hrana, smeštaj, ostale potrebe)?!

Da li i ko kontroliše njihovo najsavremenije oružje, odnosno mobilne naprave zadnje generacije, šta sadrže i koje informacije prikupljaju i dele, Telenor im je na pomenutoj lokaciji dodelio besplatnu upotrebu bežičnog interneta, da li imaju instalirane GPS navigacije i da li su obilježene neke tačke na njima?!

Da Vas podsetimo:  Čovek koji je ubio Moravu

Da li Srbija ima kapaciteta da primi izbeglice, osim izuzetno raspoloživog vinskog podrum u Jajincima, stana u Molerovoj ulici, užeg reona sela Bajčetina u Šumadiji i stana zastupnice Nato pakta?!

Nisam mogao da čekam toliko, pa sam propešačio ulicu Gavrila Principa i Karađorđevu.

migranti_u_beogradu3

Migranti u Beogradu / Foto: Stevo Mrđen

Neposredno sam upoznao atmosferu, bio sam među njima šetao sa foto aparatom u ruci, bili su iznenađeni brzinom kojom sam hvatao kadrove, bučno i burno su reagovali što sam povredio ‘njihov prostor’ i šta će eto biti na mom snimku, fotografiji i ostati zabilježeni.

I to iz nekog razloga, njima znanog nije dobro za njih, ali zato deca i starci koji u masi ne čine ni 2% se poturaju pod kamere i vrlo rado ističe njihova bespomoćnost.

Izgledaju veoma uhranjeno, ne vide se strahote rata na njima, što bi naš narod rekao: Pucaju od zdravlja! Prkosnih pogleda i sa mobilnim telefonom zadnje generacije u ruci!

Okolne menjačnice, kiosci i radnje brze hrane su okupirane redovima i prave biznis.

U kratkom razgovoru sa trojicom komunalnih policajaca koji su angažovani da nad parkom imaju vizuelnu kontrolu i na pitanje da li su pisali prijave ili tražili pomoć da se park koji je preoran i pretvoren u smetlište – spavaonicu dovede u red dobijam odgovor, odnosno kontra pitanje: Gde živiš ti prijatelju, šta mi da branimo kad država sve to toleriše i dozvoljava, gledaš li TV, čitaš li novine?!

migranti_u_beogradu3

Migranti u Beogradu / Foto: Stevo Mrđen

Nisam mogao da se upustim da im dam odgovor, jer me je njihova uniforma podsetila na vrlo deljene priloge društvenih mreža i jedino šta sam tog trenutka mislio jeste da li sad negde istog trenutka bahato hapse nekog mog sugrađanina zato jer nije imao da plati autobusku kartu privatnoj firmi Bus Plus, sa državnom zaštitom. Samo sam se odmakao….. Bez reči!

Da Vas podsetimo:  ’Allo ’Allo istorija

Dragi čitaoci, imate sreće jer gledajući fotografije iz priloga nećete biti u prilici da osetite mirise, tj. smrad koji se širi u ove dve ulice našeg glavnog grada i to dio grada koji bi po nekom pravilu trebao da bude repezentativan i uredan zbog svih putnika namernika koji će mnoge utiske poneti upravo sa tog prostora i koje će svakako identifikovati sa našom kulturom i tradicijom.

scale-750x750Neopisiv je taj smrad smetlišta, urina, ostataka hrane i fekalija!

Sav taj nemar koji migranti prave postavlja dilemu da li namerno to rade ili je to njihov civilizacijski nivo, ili oboje?!

I, sad sam se setio…. Kao mali, pročitah u nekoj ambulanti, valjda su sve u to vreme imale iste poruke: bolje sprečiti nego lečiti!

Za sve koji nisu pogledali, a i neće biti u prilici na domaćim TV stanicama ili elektronskim medijima u vlasništvu multinacionalnih kompanija, treba da pogledaju sledeći video materijal;

Video od pre dva dana kad na autoputu u Francuskoj, migranti lome saobraćajne znakove i bacaju ih po putu da bi ukočili saobraćaj, a onda kad je saobraćaj zaustavljen napadaju kamione, otvaraju cerade i otimaju tovare.

ŽESTЬ | Facebook

Video kad na Makedonskoj granici policajci dostavljaju pakete sa hranom, a nezadovoljni migranti odbijaju da prime iste jer sadrže logo međunarodnog Crvenog krsta, hoće li im smetati isti i na našim svetinjama, grobovima?!

U  Mađarskoj su otkazani polasci vozova u pravcu Austrije i Nemačke, vozovi krcati migrantima već čitav dan stoje na kolodvoru, policija donosi hranu i vodu, a migranti iz protesta bacaju i neće da prihvate dobročinitelje, šta je sledeća neposlušnost?!

Stevo Mrđen

kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime